28 Март 2024четвъртък21:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Левицата и "Атака" внесоха вота за "Белене"

Ще купуваме в пъти по-скъп ток, това е антибългарско решение, заяви Сергей Станишев

/ брой: 83

автор:Ира Милева

visibility 1663

Вотът на недоверие към кабинета заради отказа от строежа на АЕЦ "Белене" бе внесен вчера. 48-те подписа на социалистите, депутати от "Атака" и един независим бяха събрани ден по-рано. Социалистите заявиха, че настояват вотът да бъде гласуван преди великденската ваканция. Председателят на парламента по правилник трябва да насрочи дебатите и гласуването до 7 дни от внасянето.
Бившият вицепремиер в кабинета "Станишев" Меглена Плугчиева, която заминава като посланик в Швейцария, предложена от ГЕРБ, не е подписала искането за оставка на правителството. Лидерът на БСП Сергей Станишев хладнокръвно прие постъпката на Плугчиева с думите "тя е в двойно положение".
Депутатите от "Атака" Николай Пехливанов и Огнян Стоичков от "Атака" също не са подписали искането за недоверие към правителството.
"Отказът от строеж на втора атомна централа е фатален за България, за българската атомна енергетика, за всички българи", е записано в мотивите към искането. Според депутатите, настояващи за вот на недоверие, това е антибългарско решение и предателство спрямо националните интереси.
"Можехме да минем и без мотиви, защото само до преди година Бойко Борисов яростно защитаваше изграждането на проекта", заяви Станишев. Той продължи, че крайният резултат от решението на правителството са по-високи сметки за ток, което ще е непоносимо както за българите, така и за икономиката като цяло. Правителството провали най-съвременния индустриален проект на България и единственият в последните 22 години, каза Станишев. Той допълни, че това решение е взето без аргументи, а след това се хвърлят димки и надежди на хората - приказки за преместването на реактора в "Козлодуй" и за газова централа на площадката на "Белене". Станишев бе категоричен, че действията на социалистите спрямо това решение няма да се изчерпят само с вота на недоверие.
Станишев бе категоричен, че пикът на провалите на ГЕРБ ще е на изборите, независимо дали са предсрочни или не. Правителството на Бойко Борисов изгони и РВЕ, и БНП "Париба", и после се жалва, че нямали пари и инвеститори, каза лидерът на социалистите.
"Няма обяснение фактът, че това решение се взима в момент, в който вече са известни основните заключения на предварителния доклад на избрания от ГЕРБ консултант по проекта HSBC, те са, че в близките десетилетия регионът ще има нужда от 40 хил. мегавата мощност, около 2020 г. се очаква дефицит на електроенергия в страната, както и че електрическата енергия от "Белене" е конкурентна", изтъкна Румен Овчаров. Същия въпрос той зададе по време на парламентарния контрол на Делян Добрев, който отговори, че чакал официални документи. Овчаров го призова да спре да говори неистини, защото не може да не е виждал доклада.


В опит да отговорят на внесения вот, от "мозъчния тръст" на ГЕРБ избраха да пратят при журналистите депутата Александър Ненков. За да го подготвят какво да говори обаче, бяха нужни повече от 10 минути, а това чакане изнерви медиите. Ненков повтори заучената теза от предния ден, че става дума за безпринципна коалиция между социалистите и "Атака".
Ненков заяви, че трябвало да се направи анализ, който в момента липсвал. На реакцията, че именно заради такъв анализ проектът е спрян, Ненков не отговори. Гербаджията се оплете окончателно, след като каза, че за "Белене" няма крайна цена и за пореден път не може да обясни как и защо тогава проектът е спрян. В този момент гербаджията се оплете. "Дотук!", изсъска в ухото му пиар на ГЕРБ, а депутатът послушно отсече "няма да коментирам повече".

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ