26 Април 2024петък06:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Николай Петев е новият шеф на СБП

Общото събрание не успя да избере управа на писателския съюз

/ брой: 84

автор:Борис Данков

visibility 2038

Продължилото в кино "Люмиер" близо девет часа без прекъсване общо събрание на Съюза на българските писатели избра досегашния председател на сдружението Николай Петев за негов нов шеф. Дискусията отначало започна спокойно, без да предвещава някаква драматична развръзка. След кратка процедура за председател на събранието бе избран Александър Ангелов, а за секретар Николай Шопов.
Отчет за дейността на Управителния съвет на СБП за периода 2008-2011 г. изнесе председателят Николай Петев, който определи Съюза като "стожер на националната мисъл, идея и памет, без идеологически късогледства". Той отчете основните насоки в дейността на писателската гилдия през изминалия период, като изтъкна стремежа "да се съхрани демократичната линия на толерантност и политическа търпимост". За второ постижение на ръководството Н. Петев посочи развитието на идеята за българската литература като част от балканската литература, в тясно сътрудничество с руската писателска общност и творците на останалите страни. Заедно с това председателят на Вазовия съюз отчете и допуснатите слабости през изминалия период. "Не успяхме да раздвижим вътрешния живот на творческите секции. Слаба беше нашата работа с младите писатели. Моите контакти в СБП се ограничаваха само до колегите, които са на щат в съюза" - призна Петев. Той потвърди, че писателският съюз е натрупал дълг от 152 000 лева, като известна част от него е успял да погаси за изтеклите няколко дни. "Необходима е още решителна реформа в дейността на издателство "Български писател", в списването на в. "Словото днес" и намаляване броя на щатните служители в СБП" - отбеляза Н. Петев, като сподели, че срещу него се води кампания от някои членове на Съюза.
Председателката на Контролната комисия на СБП Благовеста Касабова прочете доклад за дейността на комисията за изминалия период, след което започнаха разисквания по двата отчета.
Владо Любенов определи представения доклад на УС като "общи приказки". Според него задълженията на съюза надхвърлят 212 000 лева. Остро бе изказването на Елена Алекова, според която зад Н. Петев стоят хора, "които му дърпат конците". Писателят Николай Стоянов предупреди, че членовете на УС и досегашният председател нямат право на трети мандат. Прочее около този "казус"  бяха почти всички изказания на "опонентите на Петев", сред които Павлина Павлова, Петко Шаламанов, Галина Златарева и др. Иван Станев, след като се позова на Шекспир и Фортинбрас, предложи "труповете да бъдат изнесени веднага", като обяви, че не може да има "нов спектакъл със стари артисти". Подчертано лично бе изказването на Романьола Мирославова, която сподели желанието си да се разграничи от "робовладелската традиция на председателя".
В подкрепа на досегашното ръководство на СБП се изказаха Елка Няголова, Лиляна Стефанова, Лъчезар Еленков, Константин Денчев и др.
След приключването на изказванията отчетът на УС на СБП бе приет от събранието със 186 гласа "за", 47 "против" и 3-ма "въздържали се". Приет бе и отчетът на Контролната комисия. Със 176 гласа "за", 40 "против" и 6 "въздържали се" бе гласувана избирателна комисия с председател Елка Няголова. Събранието избра и членове на избирателни бюра и застъпници към тях, след което започна процедурата по избора на нов председател на СБП, УС и Контролна комисия.
За нов председател на СБП бяха предложени Николай Петев, Петко Братинов, Никола Инджов и Атанас Капралов, като Никола Инджов си направи отвод. Над 90 бяха предложенията за нови членове на УС на СБП, 7-8 за членове на Контролна комисия.
В определен момент от трибуната, без да се представи, съюзен член предложи преди обсъждането на кандидатурите за председател на СБП всички от кандидатите да декларират, че "нямат връзки с ДС". В петминутни експозета Николай Петев, Петко Братинов и Атанас Капралов представиха своите платформи като евентуални председатели на СБП. В отговор на последвалите изказвания на Владо Любенов, Николай Стоянов и Елена Алекова, че изборът на нов председател и членове на УС ще бъде нелегитимен, ако са "консумирали" досега 2 мандата. Елка Няголова прочете експертна оценка на експредседателя на Народното събрание Огнян Герджиков, според която принципът на мандатността важи само по отношение на институции на публичното право - президент, омбудсман и председател на Сметната палата.
След проведения избор за нов председател на СБП бе избран Николай Петев със 183 гласа "за" от 310 гласували. За Атанас Капралов бяха подадени 75 гласа, а за Петко Братинов - 46.
Като нови членове на Контролната комисия на СБП бяха избрани Атанас Звездинов, Воймир Асенов и Дулинко Дулев. От 70-те кандидати за нов УС на СБП единствено Георги Константинов и Андрей Андреев успяха да съберат над 50 на сто от подадените гласове и да бъдат избрани, което означава, че за избора на останалите 17 члена на писателската управа ще трябва да бъде свикано ново събрание.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ