28 Март 2024четвъртък21:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Донските казаци „ще превземат” отново Париж

Акцията им е посветена на 200-годишнината от победата в Отечествената война от 1812 г.

/ брой: 88

автор:Желязко Тенчев

visibility 2204

Донските казаци се готвят „за поход към Париж”. Конният отряд ще потегли от Москва през септември и след два месеца ще пристигне в столицата на Франция. Необикновената им акция е посветена на знаменателната дата – 200-годишнината от победата в Отечествената война от 1812 година. „Това е марш на мира, марш в памет на падналите в онази война руски и френски войници” – отбелязват от организационния комитет на похода „Москва-Париж”.
Преди два века първи през главните градски врати на Париж препуска лейбгвардейският Казашки полк, след който в града пристига и самият руски император Александър Първи. Днес за онези казаци на французите им напомнят заведенията за бързо хранене – бистро. Навремето казаците, подканвайки келнерите да обслужват по-бързо, викали „Быстро-быстро!”. И тази дума остава в езика.
В тазгодишния поход „Москва-Париж” ще участват 25 конници, които щателно са подбирани в казашките станици. Повече от половин година те посвещават на тренировки, защото задачата им е и почетна, и сложна. Конниците повтарят маршрута на казашките части на атаман Платов. 60-хилядната войска преследва Наполеон по петите през цяла Европа. Те са единствените, които стигат чак до Париж и се връщат обратно на своите коне – толкова издръжлива е донската порода. Дончаците, както още наричат тези златисторижави коне, се отличават с крепко здраве, съчетават голям ръст, красота и не са глезени. Без съмнение те са способни, както и преди 200 години, без проблеми да преодолеят пътя от Москва до френската столица.
Въпреки че исторически казаците са изключителни войници (те охраняват границите на руската империя, участват във всички военни кампании и дори съставляват личния конвой на царя), те пътуват за Париж с  мирни цели: да напомнят за легендарното минало и да разкажат на французите за историята на Русия и казачеството.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ