Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Спорт

360 борци идват за олимпийски квоти, пристигат шефът на ФИЛА и Йокодзуна Асашорю

Мариан Владимиров

19. Април 2012 , брой: 91   214   0Близо 360 състезатели от 40 страни ще вземат участие на олимпийския квалификационен турнир по борба в София, който е от утре до неделя в "Арена Армеец" в София. 12 наши борци ще спорят за квоти за Лондон, след като вече 5 визи са ни осигурени - по 2 в класическия (Иво Ангелов, 60, и Елис Гури, 96), и свободния стил (Радослав Великов, 55, и Леонид Базан, 66) и 1 в женската борба (Станка Златева, 72)
Ще имаме представители в останалите 5 категории в класическия и свободния стил, както и в 2 при жените.
В националния отбор по свободна борба попаднаха Анатолий Гуйдя (60 кг), Кирил Терзиев (74), Михаил Ганев (84), Георги Средков (96) и Божидар Бояджиев (120). Ядове на треньор щ1 на България за последните 2 години Симеон Щерев създава само травмата в глезена на Терзиев и затова състоянието и готовността му да се бори ще бъдат преценени часове преди началото на надпреварата. "Разчитаме на квоти във всички категории и се надяваме да ги спечелим. При Гуйдя има най-тежки противници, но от него очакваме да се представи също толкова силно и да вземе квота.  Кирил се контузи преди два дни и до последно няма да се знае дали ще вземе участие. От Мишо също очакваме квота, защото е световен шампион. Средков е млад и все още няма опит, но Божидар има такъв и е готов, въпреки че дълго време не се бори", каза Щерев.
При жените ще се състезават Елица Янкова (48) и Тайбе Юсеин (63).
 Старши треньорът на националите в класически стил Братан Ценов ще разчита на Александър Костадинов (55), Емилиян Тодоров (66), Илиян Георгиев (74), Христо Маринов (84) и Иван Иванов (120).
 "Момчетата са добре подготвени и се чувстват отлично. Ще бъде трудно първоначално, но се надявам да ни помогнат домакинството и публиката в залата, за да вземем максималното от този турнир", каза Ценов.
 Технически делегат на турнира ще бъде Мишел Дюсон, генсек на Международната федерация по борба (ФИЛА). От световната централа пристига 11-членна делегация, начело с президента й Рафаел Мартинети.  Като гост на турнира пристига и "Йокодзуна" Асашорю, който след края на бляскавата си сумо кариера стана главен секретар на Монголската федерация по борба.
Входът за надпреварата ще бъде свободен, но с пропуски, които се раздават на касите на зала "Арена Армеец" и в билетния център на НДК. За първи път турнир у нас ще се проведе на 4 тепиха.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"