20 Април 2024събота07:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Юрий Асланов:

Процесите в БСП приличат на разпалващ се огън

Дори и да спечели изборите, партия ГЕРБ няма да може да управлява самостоятелно, заявява социологът

/ брой: 93

автор:Павлета Давидова

visibility 1043

- Господин Асланов, има ли криза в партийната система на България? Наблюдаваме процеси на разпад в сините, ДСБ, "Атака"...
- Разбира се, че има, но не отсега и не заради процесите в парламентарните групи на някои партии. Вината за криза е поделена между ръководствата на самите партии, които често с поведението настройват хората срещу себе си, медиите, които смятат за резонно да критикуват партиите, имайки предвид не партиите, а отделни техни дейци, и политиците, част от които градят имиджа си въз основа на антисистемни критики срещу всичко партийно.
- Защо партийните процеси в момента се оформят като затвърждаване на двуполюсен политически модел, а не двупартиен?
- Защото двуполюсният модел се гради върху противопоставянето, конфронтацията и взаимното отричане. Понякога се стига и до парадокси в политическата реторика. Спорейки помежду си, представители на отделни партии стигат до идеи за забрана на политическия си опонент или до отричане на правото му на изява. В България това е типично за някои десни политици, които иначе се самоопределят като демократи. Затова го наричам парадокс.
- Това означава ли, че вдясно и вляво има място за нови политически субекти?
- Тъкмо обратното - място се освобождава в центъра, тъй като двуполюсният модел отвращава и отблъсква хората, кара ги да се оглеждат за нещо по-умерено и ново. На вълната на това очакване навремето дойде на власт НДСВ. Затова и днес наблюдаваме буря от претенции за центъра, но докато тези претенции се представят от познати политически дейци, сменили на два пъти и повече по няколко партии, нищо съществено няма да произлезе.
- Говорите за хаотичен център, споменахте и г-жа Кунева. Смятате ли, че тя ще заеме луфта, който се формира там?
- За разлика от някои мои колеги съм скептичен за наличието на голям потенциал в подобни проекти. В анкетна ситуация регистрираме високо ниво на симпатия, на харесване, но не и силна мотивация за активен вот. Проблемът е именно в претенцията за нова политика, която се представя със стари лица.
- Синята коалиция е силно отслабена, но не отстъпва ли тя и от принципните си каузи - отдавна се обявиха срещу АЕЦ "Белене", а изглежда сякаш отстъпиха темата на ГЕРБ.
- Защото е истинска партия. Колкото и да не споделям тяхната идеология, следва да призная, че те, за разлика от ГЕРБ, все пак следват някакви принципи и се опитват да ги отстояват.
- Полезно ли е за БСП съревнованието за лидерския пост точно преди конгреса на партията и преди изборите?
- Може да е полезно, но може и да е разрушително. Процесите в БСП в момента приличат на разпалващ се огън. Може да стопли лявото, да го зареди с енергия, но може и да му изгори къщата. Всичко зависи от това какво ще предприеме след конгреса онзи, който загуби лидерската битка. За Станишев нямам съмнение, че ако загуби, няма да вреди на партията, дори и да се почувства обиден. Другият обаче не ми е съвсем ясен.
- Предвид вътрешнопартийните трудности, с които се борят познатите партии, ГЕРБ ще срещне ли силен противник и подходяща опозиция на предстоящите избори?
- ГЕРБ вече има не един и двама противници. Успява да се справя в парламента чрез задкулисни маневри, но неодобрението към политиката, която води, постоянно расте. Дали ще се появи до изборите организирана и мобилизирана партия, която да отнеме предимството на ГЕРБ? Към този момент е невъзможно да се прогнозира. Най-големи шансове, според мен, и единствени, запазва БСП. При всяко положение, ако БСП не съумее да се мобилизира, да се обедини и да се организира за победа, никой друг не е в състояние да го направи. Дори и да спечели изборите обаче, партия ГЕРБ няма да е в състояние на управлява самостоятелно. Сегашното положение няма как да се повтори.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ