28 Март 2024четвъртък11:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Единство в многообразието - възможният път

През предизвикателствата на днешния ни ден ще открием онова, което загубихме - Смисъла и Вярата

/ брой: 93

автор:Светла Василева

visibility 1552

Днес, като никога досега, става все по-очевидна катастрофата на опитите за изграждане живота на съвременното общество извън традиционните духовни и културни доминанти на народите. Крахът на европейския мултикултурен проект бе признат от А. Меркел, Д. Камерън, Н. Саркози. Липсата на обединяващ универсален мотив и ценности е една от многото вероятни причини за злощастния му край. Векът, който обитаваме, е турбулентен и "разглобен" (почти като в епохата на Шекспир), с агресивно тържество на материалното и саркастично потъпкване на духовното, пълен с удоволствия и потребление, но и безутешно изпразнен от смисъл. Колкото и да не ни се иска, ще се наложи да започнем разговор за морала в търсене на нови истини или за да преоткрием  старите, обединявайки се около макар и минимален обем от споделени ценности, които задават императива на съществуването ни като цивилизована общност.
Като стъпка в търсенето на обединяващ мотив за съвременниците е излязлата тази година от печат книга "Православие: диалози и лица", дело на издателство "К единству".

Уникалният сборник с интервюта и беседи

за православието и за сложния и противоречив съвременен свят, благословен от Патриарх Максим, бе представен на 19 април в зала 12 на НДК от президента на Международния обществен Фонд "Единство на православните народи", доктора на философските науки и професор на Московския университет Валерий Алексеев, в присъствието на Варненския и Великопреславски Митрополит Кирил, Елисавета Миленова - председател на българското представителство на фонда и на Християнско женско движение, Елена Каминская - генерален директор на издателството, осъществило проекта.
Луксозното издание събира становища и позиции на видни личности и светли умове, споделяли своите тревоги и надежди, свързани с обединението около православието в периода от 1999 до 2012 г., публикувани на страниците на списание "К единству". Сред интервюираните са както представители на висшето духовенство - покойният патриарх на Москва и цяла Русия Алексий II, патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, патриархът на цяла Африка Петър VII, католикос-патриарх на Грузия Илия II, католикос-патриарх на всички арменци Гарегин II, така и политически лидери и държавни глави - президентът на Русия Дмитрий Медведев, президентът на Република Молдова Владимир Воронин, президентът на Република Кипър Тасос Пападопулос, режисьорите Емир Кустурица и Виктор Мережко, писателите Юрий Бондарев, Борис Костин, артистът Том Ханкс, спортистите Анатолий Карпов, Предраг Миятович, художници, депутати, бизнесмени. Всички те,

притежаващи неповторими дарби и социален статус

са обединени от едно - православната вяра и стремежа за отстояване на православните християнски ценности в съвременния свят. Всяко интервю представя уникален поглед към проблемите и предизвикателствата на съвременния свят, както и мнение за особеностите на пътищата за преодоляването им.
България има запазено място на страниците на книгата чрез интервютата, дадени от патриарха на българската православна църква Максим (публикувано през 2004 г.), Варненския и Великопреславски митрополит Кирил (публикувано през 2005 г.), президента Георги Първанов (публикувано през 2002 г.), генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова (публикувано през 2010 г.) и бизнесмена Сашо Дончев (публикувано през 2007 г.). Приносът на страната ни за укрепване единството на  православните народи е оценен по достойнство и чрез връчените две премии на Фонда - на патриарх Максим (2002 г.) и на президента Г. Първанов (2001 г.).
Проф. Огнян Сапарев сподели с присъстващите изключителното значение на книгата като

източник на идеи и надежда

за противопоставяне на бездуховния самотен свят на налаганата консумания по американски образец. Велислава Дърева напомни, че православието и кирилицата са цяла цивилизация, която не бива нито да забравяме, нито да подценяваме.
Представянето на сборника "Православие: диалози и лица" започва по време на празненствата за Рождество Христово в Москва на церемонията за връчване на годишната награда на Фонд "Единство на православните народи" за 2012 г. - "За изключителни заслуги по укрепване единството на православните народи. За утвърждаване  на християнските ценности в живота на обществото". Със срещите по време на Възкресение Христово в България завършва промотирането на книгата, предназначена за всички интересуващи се и чувствителни към темите за състоянието на съвременния свят, православната култура и духовните стожери и ориентири.


Проф. Валерий Алексеев:

Православието не е минало, то е бъдещето


Проф. Валерий Алексеев, президент на Международния обществен Фонд "Единство на православните народи", издател на книгата "ПРАВОСЛАВИЕ: ДИАЛОЗИ И ЛИЦА", бе любезен да отговори на няколко въпроса специално за читателите на ДУМА.

- Проф. Алексеев вие, а и проф. Сапарев в словото си изтъкнахте, че ние живеем в бездуховен свят, свят без ценности. Мисля, че и двамата бяхте твърде "дипломатични" в оценката си. Не е ли истина, че ние всъщност живеем в аномно общество, общество без морал?
- Да, така е. Аномията е част от нашия живот. Старите ценности са потъпкани и поругани. На тяхно място няма нищо ново, което да обедини усилията, енергията и надеждите.
- Какво е решението тогава? Ще правим крачка назад, връщайки се към старото, или ще измисляме нещо ново? Каква е вашата рецепта?
- Решението, както често се случва, е пред очите ни. Православието не е минало. Православието е бъдещето. Трябва да го погледнем през предизвикателствата на днешния ни ден и ще преоткрием онова, което загубихме - Смисъла и Вярата.
- Международният обществен Фонд  "Единство на православните народи", на който сте инициатор и президент от създаването му през 1995 г., е изключително активен на Балканите. Планирате ли мероприятие на фонда и в България?
- Фондът имаше такова мероприятие през 1996 г. Днес представихме сборника с интервюта "ПРАВОСЛАВИЕ: ДИАЛОЗИ И ЛИЦА". Използвам случая да обявя, че фондът прави дарение на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и на Столичната градска библиотека - два пълни комплекта на издадените досега книги от поредицата "Руските писатели и православието", в която са представени творби на Гогол, Тютчев, Лермонтов, Ахматова, Пушкин, Есенин, Шукшин (най-новият том) и др. Наистина замисляме мероприятие на фонда, което ще проведем тук в България, но позволете да го обявим, когато напълно сме готови.

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ