Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Спорт

И профибоксьори на ХХХI Олимпиада

Шефовете на бокса в света и Европа на срещи при президента, премиера, спортния министър и в БОК

Мариан Владимиров

24. Април 2012 , брой: 95   296   0На ХХХI летни олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г. ще има 56 квоти за професионални боксьори, съобщи президентът на Международната федерация по бокс за аматьори (АИБА) Чън Ко У (Тайван), който заедно с президента на Европейската боксова конфедерация Юмбер Фургони (ранция) е на посещение в България по покана на президента на БФ Бокс Красимир Инински. Двамата разкриха новия проект на АИБА, който предвижда премахване на границата между аматьорския и професионалния бокс.
"Националните федерации създават боксьорите - от юноши до мъже, след това състезателите, ако са добри, участват на олимпийски игри и после стават плячка на промоутърите на професионалния бокс. Те въобще не се интересуват колко пари са похарчили националните федерации за създаването на отделен боксьор. Те просто взимат големите пари".
Президентът на АИБА Чън Ко У поясни, че новият проект на ИБА ще даде възможност на даден боксьор да се състезава на професионалния ринг, да участва на олимпиада и след това отново да се боксира като професионалист под егидата на АИБА. Случаят е аналогичен на звездите от НБА, които от ХХV Летни игри в Барселона през 1992 г. също се борят за олимпийските отличия.
Според д-р Юмбер Фургони реализацията на проекта на АИБА ще доведе до ликвидирането на Световния боксов съвет, Световната боксова асоциация и другите формирования, които раздават световни титли на профиринга.
д-р Чън Ко У отговори:
"Българският спорт е силен, българските боксьори са много добре тренирани, те са борбени и това го показаха на неотдавна завършилата олимпийска квалификация в Трабзон. Всичко е в техните ръце. Имате добър треньор, но боксьорът на ринга е сам и всичко е в неговите ръце", допълни д-р Чън Ко У. Високите боксови гости изразиха задоволство, че са били приети от президента на България Росен Плевнелиев и от премиера Бойко Борисов, от спортния министър Свилен Нейков и от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"