29 Март 2024петък14:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кольо Мишев - един от Дебърската тайфа

Образи и откровения от македонеца-пловдивчанин в галерия "Жорж Папазов"

/ брой: 97

автор:Пенка Калинкова

visibility 2140

Творба на Кольо Мишев трябва да краси колекцията на всеки музей на съвременното изкуство. Защото този македонец по рождение с пловдивски адрес на местоживеене умее, както малцина умеят, да свързва паметта за минали цивилизации с личния си човешки и творчески опит и да изразява това взаимодействие с най-необичайни обичайни средства. Преди две години той отпразнува с изложба мозайки 50-годишнината си в Центъра за изкуство "Тракарт", който се намира в подлез "Археологически" в Пловдив и е една постоянна експозиция на антични мозайки. Там им беше мястото на неговите мозайки. Сега той показва торсове и свои версии на митологични образи в модерната галерия "Жорж Папазов" на Ваня Атанасова. Използва, както казва, хартии, различни парчета, дръвчета, каши и разни чорби, използва четката и мистрията и се получава нещо, близо до мозайката и уникално, независимо дали е "Винарката от Кносос" или "Бегачът от Олимп". Да, за "Винарката от Кносос" е използвал дървени стърготини от тези, които се слагат във виното, за да му придават аромат. Спонсор му е една винарска изба от Устина. Кольо Мишев казва, че с палци, с въглени или с парче керемидка, дали е рисунка или живопис, без значение, но трябва да дадеш на нещото живот. Всеки ден на един творец трябва да се изстрада, за да дойде и следващата хубава изложба. Една-единствена цивилизация не ни е достатъчна, не може да ни храни и затова понякога се връщаме векове назад, разхождаме се по цивилизациите и взимаме от вековете това, което ни е нужно, което ни прави кеф, споделя още той. Всеки трябва да си намери нещо от вековете назад. Идват в моето ателие мои учители от ХI, от ХII век, не им знам имената, но много мощни, идват, правим си моабет и им казвам: "Помагайте! Как беше това в ХI век?" В ателието ми идват, пускам ги, и Джим Морисън, и Робърт Плант, и те могат да помагат, защото иначе си сам самурай в ателието. Човек, додека гледа, надявам се и мисли. Пет часа гледане и един час рисуване. Аз и моите колеги не сме само хора на мистрията и на четката. А хора, които здраво мислят. Много интересни са образите му от Дебърската тайфа. Всъщност това е един поклон към майсторите и образците от Дебърската дърворезбарска школа.
Преди 16 години, когато Кольо Мишев избрал Пловдив след един пленер, на който срещнал Милена, днес Мишева, също талантлива и известна художничка, той вече бил открояващ се творец в родната си Македония, с доста отличия и призове. Историята им е интересна, още повече че Милена е дъщеря на харесваната пловдивска художничка Калина Атанасова, а нищо чудно в семейството да се появи и четвърти художник в лицето на сина на Милена и Кольо.
Познавам Кольо Мишев, казва известният пловдивски творец Жорж Трак, като удивителен балкански художник, защото той е пример за това как един успял артист умее да реализира себе си там, където живее и работи. За мен е удоволствие, че той избра Пловдив, че избра България. Със силните си произведения Кольо Мишев привнесе нова чувствителност и естетика в нашия своеобразен художествен пловдивски образ.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ