20 Април 2024събота07:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Повелителят на мухите

Израел започва създаването на насекоми-киборги

/ брой: 98

автор:Дума

visibility 691

 Киборг, или кибернетичен организъм, е биологичен организъм с имплантирани изкуствени механически или електрически елементи. Терминът за пръв път е бил използван през 1960 г. от учените Манфред Клайнс и Натан  Клин. Популяризирането на термина започва през 80-те години след излизането на  филмите "Терминатор" и "Робокоп".

Контролер за управление на полета

Учените от авиационната лаборатория на Израелския технологичен институт съвместно с изследователи от Телавивския университет са започнали провеждането на експерименти в областта на дистанционно контролируем полет на насекоми. Тези изследвания трябва да станат основа за създаването на миниатюрен кибернетичен организъм. Те се провеждат с финансиране от командването на армията на САЩ. С аналогични изследвания в момента се занимават още четири научни учреждения. Изследванията се провеждат от професор Даниел Вайхс, доктор Гал Рибак и сътрудници от Израелския технологичен институт (Технион). Подробности за тяхната работа е обнародвал в. "Аарец", като не уточнява нито названието на проекта, в рамките на който се провеждат изследванията, нито обемът на финансирането на програмата. Известно е само, че експериментите се провеждат със средства, отделени от командването на американската армия. В САЩ с подобни изследвания се занимават университетът в Мичиган и университетът в Бъркли.
По данни на вестника в момента учените съвместно със специалисти от Телавивския университет провеждат експерименти с мухи, скакалци, бръмбари и водни кончета. Насекомите, закрепени на стойка, се поставят срещу вентилатор, който със специален разсейвател създава поток на въздуха, заставящ ги да работят с крилата си, както когато летят самостоятелно. "Полетът" на насекомите се снима в ускорен режим с две видеокамери, а след това учените в забавен режим наблюдават техните движения.
Едновременно с това със специални електроди в мускулатурата на насекомите се записват електрическите сигнали от мускулите. Всички получени данни впоследствие се анализират - учените се опитват да разберат как именно работи мускулатурата на насекомите във всеки момент на полета. Впоследствие Вайхс и Рибак разчитат да се научат да отправят модулирани електрически сигнали, аналогични с електрическите сигнали в нервната система на насекомите, в мускулите им, за да може те да се движат по определена програма, зададена по-рано.
"Ние получихме един вид карта, която показва, че сигнал A, отпратен към мускул B, заставя насекомото да завие надясно. По такъв начин аз мога да разработя програма от собствени сигнали за управлението на насекомото. Ще подам сигнал C към мускул В и то ще завие наляво", разсказва пред в. "Аарец" профессор Вайхс. "Важен е не само дистанционният контрол над насекомото. Основната задача е да го заставиш да полети, да направиш това, което то и така умее, и да се намесваш, само когато на нас това е нужно", е добавил Рибак. Израелските учени са уверени, че използването на насекоми в качеството на миниатюрни системи за наблюдение имат множество преимущества пред създаването на изкуствени апарати от подобен тип.
Създаването на БПЛА с размерите на насекомо изисква сериозни изследвания и разработкu, а също миниатюрни камери, източници на захранване, микроелектроника, двигатели. В случая с насекомите всички това вече съществува и трябва само да се научим да го използваме.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ