25 Април 2024четвъртък20:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И "Екогласност" подкрепя АЕЦ "Белене"

Референдум за ядрената енергетика обедини политици и експерти

/ брой: 98

автор:Павлета Давидова

visibility 498

Идеята за референдум по темата за ядрената енергетика бе подкрепена вчера и от Политически клуб "Екогласност". Шефът на организацията Емил Георгиев обясни, че еколозите подкрепят допитването, защото ядрената енергетика гарантира социалната стабилност и икономическата независимост на страната. "Нека българите сами решат имаме ли нужда от нея. Новите блокове трябва да са съобразени с всички изисквания за сигурност", допълни той. Георгиев попита защо никой от противниците на атомната енергетика не призовава за затварянето на ТЕЦ-овете, които не отговарят на изискванията за сигурност и опазване на околната среда.
"Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадката в Белене?" Това ще е въпросът, който е предложен за референдума, обясни депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. Днес започваме едно пътуване, което е голямо предизвикателство, трудно за реализация в българските условия, заяви председателят на БСП Сергей Станишев. Той отбеляза, че за първи път от 22 години демокрация в България гражданите може да получат възможността да се произнесат по ключов въпрос и да се почувстват истински суверен. Соцлидерът бе категоричен, че нова атомна централа в България означава икономическа, социална и политическа независимост на страната, както и възможност за нейното ускорено развитие.
Искането за образуване на подписка, с която да се настоява за провеждането на национален референдум за бъдещето на ядрената енергетика, събра на едно място бивши министри, енергийни експерти, депутати и политически лидери. Създаден бе Инициативен комитет за образуването на подписка в защита на ядрената енергетика и проекта "Белене", а в края на седмицата се очаква събирането на подписи да започне. За три месеца инициативата трябва да бъде подкрепена от половин милион души, за да бъде организирано национално допитване.
Ядрената енергетика е мост към бъдещето, категоричен бе проф. Стефан Воденичаров, който бе избран за председател на комитета. Той подчерта, че във Великобритания ще бъдат построени 10 нови атомни блока, в САЩ ще бъдат модернизирани 60, а в света има 200 проекта за нови ядрени мощности. "С непредсказуемостта на цените на течните енергоносители държава, която има ядрена енергетика, ще има и добра икономика. България би трябвало да има още една ядрена централа", допълни професорът. След 9 години трябва да затворим блоковете в Козлодуй, ако не построим нова атомна централа, означава след това да нямаме ядрена енергетика, възмути се лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. По думите му за АЕЦ "Белене" се говори като на Женския пазар, а не както подхожда на отговорни политици. Той подчерта, че пред високите сметки за ток всички сме равни.
Депутатът от БСП Румен Петков предупреди, че прекратяването на проекта за АЕЦ "Белене" ще засили обезлюдяването в Плевенска област и в Северозападна България и може да се стигне до необратимост на този негативен процес. Георги Божинов коментира, че в Козлодуй и Врачанско никой не приема потенциалното строителство на нов блок в съществуващата АЕЦ като равностоен заместител на атомната централа в Белене.

Инициативен комитет:

Председател: чл.-кор. Стефан Воденичаров
акад. Ангел Гълъбов
проф. Венцислав Кисьов
акад. Васил Сгурев
проф. Велко Вълканов
акад. Георги Марков
чл.-кор. Димитър Бучков
бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и Йордан Костадинов
Петър Дулев, кмет на община Белене
акад. Петър Кендеров
Румен Овчаров
Сергей Станишев
Станислав Георгиев
Янаки Стоилов


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ