28 Март 2024четвъртък19:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Опериран от чиновничество

/ брой: 105

автор:Искра Милева

visibility 1831

За някои хора казват, че били оперирани от чувство за хумор. Не толкова нова, но напоследък ескалираща тенденция завладява страната - опериран от чиновничество. Не на един или двама българи им се е случвало да попаднат в някоя администрация и да се сблъскат с "човешко" отношение. Но - махаш с ръка. Знаеш, че трябва да се свърши и тази работа.
Когато става въпрос за работа, добре. Но когато на карта е заложен човешки живот, става страшно, жестоко, безумно. А когато и пресни-пресни министри започнат да си правят пиар и да извличат дивиденти, няма дума в речника, с която да се квалифицира проявата на политически цинизъм.
А проблемът би следвало да е процедурен за нормално общество и държава. Бременна 27-годишна жена получава инсулт. Реакцията на лекарите е бърза, но според компетенциите им. Преценяват, че нямат възможността да я оперират и пускат молба до държавата, т.е. до здравната каса, за отпускането на 30 000 лева, необходими за италиански специалист.
В този момент някой чиновник заспива или продължава да спи на бюрото си. Някой и над него също дреме. Защото 20 дни няма елементарен отговор на поставения от лекарите въпрос. Само че докато някой прехвърля поредната папка от бюро на бюро или умува къде да се премести тази или онази част от администрацията, все още адекватното, с шанс за своя и на бебето си живот момиче получава втори инсулт. И изпада в кома. Едва тогава здравната министърка Десислава Атанасова гръмко обявява "акция" за спасяването на жената. Трябва да се отпуснат пари, виква тя.
Какви акции, какви пет лева? Къде беше тази активност, докато Станислава все още имаше надежда да стане пълноценна майка? Как на нито един чиновник, директор, началник, министър досега не му "светна лампичката", че здравеопазването не е чиновническо занимание. Че не всичко става с определени процедури, а доста често по спешност, въпрос на минути и часове. Въпрос на човешки живот, който няма цена, не може и не бива да се вмества в някакви регламенти, пътеки или практики. И ако за днешния хаос в родното здравеопазване настоящите управници пак ще обвинят предшествениците си, какво направи тази министърка? Къде беше тя, къде бяха подчинените й, къде бяха чиновниците, които с бездушие преместиха един човешки живот от лекарската молба в... кръглата папка?
Сигурно е трудно да се реагира по спешност. Навярно е рисковано да се вземе и еднолично решение, за да се спаси човешки живот. Тези, които имат подобни проблеми с решенията, явно не са за местата, на които са се настанили. Не може животът на една млада жена и нейното дете да зависи от настроението на чиновник. Не може здравето и животът на милиони да зависят от хора, които разнасят чантички и папки, които спазват указанията за 15 минути почивка при работа с компютър и не дръзват да нарушат уикенда или празника си. Нека Станислава и хилядите в нейното положение да получат адекватна реакция от държавата, да имат възможността да живеят. Пък тогава, ако изобщо има нужда, нека се крещи.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ