20 Април 2024събота02:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Военната експертиза - без логика и контрол

Защо президентът Плевнелиев не се довери на военния министър

/ брой: 108

автор:Манол Тенчев

visibility 2597

Преди няколко месеца, в навечерието на президентските избори, военният министър Аню Ангелов твърдеше, че цялата военна експертиза в държавата е съсредоточена при него, т.е. в Министерството на отбраната (МО). По този повод Ангелов дори си позволи да съветва Плевнелиев да не назначава в президентството военни експерти, а да ползва за тази цел началника на отбраната и подопечните му военни пенсионери, назначени през последните три години за началници, "съветници" и "експерти" в МО. Последните впрочем представляват

най-скъпата администрация в Република България

За щастие президентът Плевнелиев не се хвана на Анювата въдица и назначи солиден военноекспертен екип, дори по-голям от този, с който разполагаше предшественикът му Първанов, включвайки в него както генерал-майор от резерва, така и кадрови комодор от флота. Вероятно анализаторите и експертите на новия върховен главнокомандващ са констатирали пълно разминаване между думи и дела в отбраната, откакто Ангелов е министър. А и те явно добре знаят, че военната експертиза вече не е ведомствен монопол и може да се открие в редица военнопатриотични съюзи и неправителствени организации.     
И за да не бъдем голословни, нека видим какво се случва в отбранителното ведомство. В раздел "Отбрана" на предизборната програма на ГЕРБ, писана от Аню Ангелов, се декларира, че МО ще се освободи от "неприсъщи търговски, брокерски, производствени и по управление на търговски дружества дейности". Сега наблюдаваме точно обратното. Независими експерти твърдят, че брокерството е нараснало в пъти, а търговските дружества, вместо да се закриват, ще нарастват като численост. Предвижда се дори и военните болници в Сливен и Плевен да се преобразуват в такива. Там е записано също, че ще бъде създаден и "териториален резерв, подчинен в мирно време на кметовете на общини". Това последното дори залегна и във Втората бяла книга за отбраната, приета от парламента на 28.10.2010 г., и следваше да се осъществи посредством Закона за резерва. Накрая смехотворните текстове за т.нар. "териториален резерв", натоварен изцяло с функции на МВР и създаващ

предпоставки за изграждане на "частни армии"

на областните управители и кметовете, бяха изтеглени от вносителя. Така станахме свидетели на необяснимо отстъпление от постановки, заложени в предизборни обещания, в концептуален документ за отбраната, както и на нарушаване на предишно решение на законодателя - нещо недопустимо за парламентарна държава, каквато е нашата. Явно скритият замисъл на Ангелов е бил да се неглижира и игнорира експертната идея за изграждане на Национална гвардия и да се лавира според случая между противоречивите решения на 41-то Народно събрание.
Сега главният приоритет на Ангелов е изграждането на батальонни бойни групи, които до 2020 г. трябвало да станат шест на брой и да изпълняват и трите основни мисии на Българската армия (БА). Казано по друг начин, те ще трябва да решават не по-малко от 20 вида задачи, т.е. на тях ще се разчита за всичко. Наблюдателите обаче са на мнение, че тези групи се изграждат преди всичко за мисии извън националната територия. Подготовката в Германия, превъоръжаването и оборудването на първата батальонна група ще струва на данъкоплатеца около 500 милиона лева. Въпреки заявените в Бялата книга инвестиции в българската отбранителна индустрия, за съставните пехотни подразделения на групата не е закупено българско въоръжение. Такова можеше да осигури българската фирма АРКУС - АД чрез произвежданите от нея 40х46 мм подцевни гранатомети за АК-47 - "ARCUS-40", както и цялата гама боеприпаси за тях. Те са приети на въоръжение, но МО явно не желае да ги достави на войските. Това съществено би повишило огневата мощ на отделенията и взводовете и би спомогнало за ефективното подавяне на живата сила на противника на разстояние до 400 м при реални бойни действия в различни условия. Нещо, което се отчита и се прилага по единна методика в цялата американска армия и морската пехота.
Още през 1998 г. началникът на Генералния щаб ген. Михо Михов със своя заповед прие на въоръжение и произвеждания от АРКУС - АД пистолет 9х19 мм "Аркус 98" DA, представляващ изключително успешна българска модификация и изпълнение на популярния в много натовски държави армейски "Браунинг". "Българският Браунинг" е 15-заряден (капацитет, почти два пъти по-голям от този на щатния ПМ) и осигурява на личния състав достатъчно мощен огън на къси разстояния. Но от 1998 г. досега МО е закупило само около 200 бр. от него, като по този начин се отбягва въвеждането на единния стандарт за пистолетните боеприпаси в НАТО. С него се съобрази дори и Пентагонът, въпреки консерватизма и носталгията на американците по бойните "Колт"-ове 45-и калибър. Въпреки доказаните си качества, повече от 15 г. буксува и чисто българският проект за щурмова карабина на инж. Г. Бакалов.  

Разминаването между думи и дела

в отбраната вече се превръща в обичайна практика. Министър Ангелов твърди, че БА е постигнала необходимата й мобилност посредством 52 "Хамър"-а, три транспортни самолета "Спартан" и 12 транспортни вертолета. Експертите обаче са на друго мнение. Според авторитетния български военен сайт Pan.bg от 12-те "Кугър"-а летят само 4, от трите "Спартан"-а - само един. От 15-те изтребители на ВВС МиГ-29 летят само 6-8. В тази връзка е добре да се знае, че около 80% от мисиите на съюзническите ВВС в Афганистан са свързани с непосредствената поддръжка на операциите на сухопътните им войски. Що се отнася до "Хамър"-ите, то те осигуряват мобилност предимно на контингентите на БА зад граница.
Интересно е схващането на министър Ангелов и за професионалните ни войници. Той е категоричен, че войникът в БА по никакъв начин не може да се пенсионира като такъв. При западните ни съюзници е точно обратното - ценят се старите и опитни рейнджъри. Ако тенденцията е обучените ни войници непрекъснато да се заменят с новобранци, прекалено скъпата ни армия ще стане още по-скъпа. Според медийно изявление на МО шеф България харчи за издръжката на един свой войник по 5000 евро годишно за дрехи, храна, тренировки, стрелби и др., без парите за заплати. Въпреки това вероятно обезкуражени от липсата на кариерна сигурност, войниците ни

с обезпокоителни темпове напускат армията

Според официална информация от съвместното командване на силите те правят това след изтичане на първия им договор и изпълнени 1-2 мисии в чужбина. Нещо повече, доказани военни експерти твърдят, че нашият войник, освен базовата подготовка, трябва да премине поне още 6-7 курса, за да стане опитен боец. Офицерите в западните армии преминават по около 20 курса. Вероятно това са и част от причините за неимоверно спадналия интерес на младите хора в България да се посветят на военната професия. Днес само 0,70% от младежите между 15 и 29 години изразяват нагласи за избор на военната професия. Ако тенденцията се запази, след десетина години ще имаме потенциал за едва 15-хилядна армия. Статистиката показва, че вакантните места за военнослужещи в началото на юни 2011 г. са били почти 2000, а през 2010-2011 г. рапортите за напускане на БА са били 2070 бр.
По повод 6 май - Ден на храбростта и празник на БА, министър Ангелов заяви по една национална телевизия, че най-много обича внучката си и че е загрижен за бъдещето на младите хора в България. Нормално и естествено човешко чувство. Аз също обичам внука си повече от всичко на света. Но ако Ангелов действително е загрижен за младите хора, нямаше да назначава, а обратното - би следвало да уволни всички военни пенсионери, които лично издигна на ръководни длъжности в МО, та макар и те да са най-близките му приятели и съмишленици. Така би дал шанс на децата и внуците ни да работят и живеят в България. Все пак, по този принципен начин вече постъпи в МВР колегата му и вицепремиер Цветан Цветанов. Защото не декларациите, а реалните действия определят същността на хората във властта. 
Звучат цинично и обясненията на Ангелов, че "Въоръжените сили не могат да решават икономически и социални въпроси на даден район". Фактите обаче показват друго. Закриването на гарнизоните в проспериращи някога градчета днес се свързва единствено със закриване на работни места, липса на поминък и препитание за заетите в обслужващата сфера, закриване на училища, детски градини, болници и всеобщ упадък на населеното място, останало без военно присъствие. В резултат на подобен начин на мислене и поведение, БА започва да се концентрира и окрупнява гарнизоните си около географския център на държавата, възприемайки дислокация тип "кръгова отбрана". С капсулирането на армията в няколко гарнизона окончателно се прекъсва и връзката "народ - армия". Специалисти по изграждането и използването на сухопътните войски вече твърдят, че вместо да се закриват гарнизони е трябвало да се намали съставът на батальоните и дори да се изградят поне още 5-6 батальона в нови гарнизони. Изхождайки от презумпцията, че гарнизонът е крепост на националния дух и територия, те дават за пример французи и гърци, които с цената на всичко съумяват да запазят гарнизоните си.
У нас

съкращенията във войските ще продължат

и през настоящата година. От 1 юли ще бъдат съкратени около 2500 щатни длъжности в тактическите звена на Българската армия. Тоест на редукция подлежи предимно личния състав на съединенията, частите и подразделенията, включващ т.нар. "полеви" офицери, сержанти и войници.
Като компенсация за непопулярните и нелогични действия в отбраната напоследък у нас все по-често се насажда и популисткият лозунг "НАТО ще ни пази". А ние какво ще правим през това време? Ние не сме ли част от НАТО? Този лозунг се подсилва и от шумните празнословия на предимно теоретично подготвени "експерти" за т.нар. "интелигентна отбрана". Впрочем за нея вече се появиха и алтернативни мнения. Висш германски офицер, пожелал анонимност, си позволи да я нарече "пълзящо обезоръжаване". Пентагонът подкрепя съвместните усилия за общи военни проекти и придобиване на нови общи способности, какъвто е замисълът на "интелигентната отбрана", но и не забравя да укрепва и Корпуса на морската си пехота.
На този фон звучат съвсем сериозно и тревожно статистическите данни на "Отворено общество". Според тях от всички държави в НАТО българските въоръжени сили са на предпоследно място по обществено доверие. След нас е само Исландия, която има една единствена представителна рота с численост 210 души... В резултат на днешната "професионална" цивилно-военна експертиза, съсредоточена в МО под командването на цивилно-военния министър, политик и пенсиониран генерал Аню Ангелов, стана възможно бюджетът на МВР да надхвърли армейския. А и войските вече не искат следващият им министър да е бивш генерал. Така поне ще е сигурно, че няма да има реваншизъм и разчистване на сметки с някогашните колеги и опоненти.
Всичко това ни отвежда до логичния въпрос - вярно ли цялата военна експертиза е при Аню Ангелов? Ако наистина е така, тогава... Господ да ни е на помощ!
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ