25 Април 2024четвъртък02:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В Русия: До 2020 г. системите за залпов огън „Торнадо” влизат на въоръжение

Те ще заменят остарелите вече „Смерч" и „Ураган"

/ брой: 109

автор:Желязко Тенчев

visibility 3933

Държавните изпитания на новата реактивна система за залпов огън "Торнадо-Г" ще завършат до края на май т.г., пише в. "Известия", като цитира източник от Министерството на отбраната на Русия. Контролните стрелби ще се провеждат на полигона Капустин Яр. След завършването на изпитанията новите комплекси до 2020 г. изцяло ще заменят в състава на Сухопътните войски остаререлите РСЗО "Град", "Смерч" и "Ураган". В момента на въоръжение в тези войски стоят около 600 системи за залпов огън. Голяма част от тях практически изцяло са изработили ресурса. На въоръжение ще постъпят три варианта РСЗО "Торнадо": "Торнадо-Г" със стволове за реактивни боеприпаси с калибър 122 милиметра, "Торнадо-У" с калибър 220 милиметра и "Торнадо-С" с калибър 300 милиметра. Те са способни да използват при стрелба боеприпаси за системите "Град", "Ураган" и "Смерч" съответно. РСЗО могат да използват и новите реактивни снаряди с 2,5 пъти по-голяма далекобойност. Снарядите ще бъдат снабдени с разузнавателно оборудване или нова бойна част. В частност, боеприпасите ще могат да зависват над бойното поле и да се използват в качеството на целеуказатели. Освен това при тях ще бъде реализирана и възможността за управляемо насочване. В перспектива, както се очаква, "Торнадо" ще могат да запускат крилати и балистични ракети. Новата реактивна система е създадена на модулен принцип. Това означава, че "Торнадо-Г" при необходимост бързо може да бъде модифициран в "Торнадо-С" или "Торнадо-У". "Торнадо-Г" е снабден с два блока по 15 ствола всеки, а "Торнадо-С" с два шестстволни блока.
Пусковите установки са базирани на четириосно колесно шаси на база БАЗ-6950. Стойността на една РСЗО е около 32 милиона рубли. В началото на април т.г. ръководителят на пресслужбата на Южния военен окръг Игор Горбул е разказал, че войските от ЮВО са получили около 20 РСЗО "Торнадо-Г", които ще заменят установките "Град". Общо в рамките на държавната поръчка за 2012 г. е планирана доставка за войските на 36 системи "Торнадо-Г".
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ