27 Април 2024събота05:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Любчо Георгиевски:

В Македония надмощие вземат религиозните лидери

Охридският мирен договор ще просъществува най-много още 5 години, прогнозира бившият македонски премиер

/ брой: 111

автор:Мая Йовановска

visibility 846

Любчо Георгиевски е роден през 1966 година в Щип. Огромна е ролята му за независимостта на Република Македония. Най-младият лидер на политическа партия - "ВМРО - ДПМНE". В периода 1998-2002 г. е министър-председател на Македония. Докато е премиер - през 2001 г., избухва няколкомесечната вътрешна война между албански сепаратисти и македонските въоръжени сили. Същата година подписва Охридското споразумение заедно с етническите албанци. След подписването на мирния договор губи изборите. Появяват се разногласия между него и сегашния премиер Никола Груевски и Георгиевски напуска "ВМРО - ДПМНЕ". Създава нова политическа формация - "ВМРО - Народна партия", чийто лидер е от години, а през 2012 г. е избран за неин председател.


Цитат
"Европейските държави от Запада не са готови на толкова трудни крачки, каквито направиха нашите народи"


През последните няколко месеца в Македония зачестиха случаите на насилие между етнически албанци и македонци. Преди Велики петък четирима юноши и един мъж бяха екзекутирани край с. Смилковци до Скопие. Последва полицейска акция и залавяне на наколко заподозрени за хладнокръвното убийство, което отпуши вълна от протести в тяхна подкрепа от етнически албанци. В петък миналата седмица протести на албанци имаше в почти цяла Македония. Стигна се и до сблъсъци с полицията. Изглежда етническият мир в държавата е сериозно пропукан. Именно за да има мир, преди години Георгиевски предлага създаването на етнически чисти държави, което да стане с размяната на територия и население.
Миналият четвъртък Любчо Георгиевски изнесе лекция в препълнената аула на СУ "Св. Климент Охридски", след която успяхме да му зададем няколко въпроса за случващото се в Македония.

- Преди Великден македонците изтръпнаха заради разстрела на петима мъже. Какво се случва в Македония, господин Георгиевски?
- Престъплението с екзекуцията на петимата преди Великден беше много сериозно и много драматично. Пет момчета бяха наредени и застреляни както през Втората световна война. Ние такава жестокост не сме виждали от времето на босненската война насам. Предполагам, че в реакцията на МВР има малко невроза. Но трябва да се даде шанс на МВР да докаже дали тези, за които вече има съмнение за участие в екзекуцията, са истинските виновни. Надявам се това да не е някоя игра на увъртане, за да се замае обществеността. От МВР държат на позицията, че имат твърди, сериозни доказателства срещу заловените. И ако се докаже, че тези са истинските убийци, това би било добре за всички в Македония. И най-добре за мира в Македония. Проблем ще има, ако не са истинските убийци. Тогава можем да очакваме нови нападения и много нови акции в Македония.
- Тези прояви на насилие, които зачестиха през последните месеци, какво показват? Нарушен ли е етническият мир в Македония?
- Не може да се каже, че в Македония е стабилно, че е мирно и хубаво. Напротив. Много съм загрижен от тази вълна на протести и демонстрации. Имаше много сериозни демонстрации на албанци в последните седмици. Нещо, което е интересно и което досега не се е случвало в Македония е, че албанските партии не могат да контролират този процес. Надмощие взимат религиозните лидери - ходжи и някои други известни ислямски лидери. Не знам как може да се спре тази вълна.
- Стабилна ли е Македония?
- Македония стои върху много крехки крака. Дори и да спадне напрежението сега, не се знае какво ще се случи след три месеца. Някъде пак може да се сбият и да настъпи също като сегашната ситуация. Проблемът не е конкретно в сегашните демонстрации, а че в Македония вече има нова нестабилност.
- Притеснява ли ви заявеното от Косово, че ако не се отнасят добре към албанските малцинства, ще има албанска пролет?
- Смятам, че косовските лидери сериозно се месят в работите на Македония. И това не е отсега. Случва се от дълго време.
- Сценарият подялба на Македония възможен ли е?
- В албанските медии темата за обединена Албания е много коментирана. В този смисъл не би могло да има обединена Албания, ако някои територии не се поделят, нали?
- А да се превърне в нова албанска държава, без да се стига до подялба на територия, каквито опасения вие имате отдавна?
- Казах това още преди 10 години. Заради което срещу мен бяха отправени много критики. Страхувам се обаче, че нещата вървят тъкмо натам. Демографията работи за тях. Много пъти съм казвал - не може някой да се бие в гърдите, че е директен наследник на Александър Македонски, и в същото време да си подготвя документите за заминаване в Австралия или Канада. Ако някой иска да се бори докрай за името Македония и за античното наследство, по дефиниция той трябва да остане в Македония. Да се бори оттук. А не от Канада или от Австралия да ни казва каква е нашата история и какво да правим.
- По време на лекцията казахте, че е възможна промяна на Охридския мирен договор?
- Ако Македония не надскочи проблемите с Гърция и не вземе веднага решение за името, за да влезе бързо в НАТО и Европейския съюз, съм сериозен песимист, че Охридският мирен договор ще просъществува повече от 5 години. Албанските партии ще се изтеглят от него и ще поставят на масата съвсем друг договор, който ще бъде много по-драматичен за Македония.
- Къде се намира Македония?
- Македония се намира в един кьорсокак, в един сляп коловоз. Самият факт, че в този момент без интеграция в НАТО и без европейска интеграция остават само Босна и Херцеговина, Косово и Македония, много точно показва мястото ни в международната общност.
- Смятате, че спасението на Македония е в НАТО и ЕС. Съюзът и еврозоната обаче имат много проблеми, които не е ясно дали ще могат да бъдат решени.
- Проблемите в ЕС са от икономическо естество. Те са много сериозни и не виждам как в 2012 г. те ще бъдат преодолени, даже и през следващата - 2013-а. Смятам, че кризата е много сериозна. И това, което, за съжаление, наблюдавам във всички страни, в които имаше най-сериозна криза - Гърция, Испания, Португалия, сега и Италия, е, че европейските народи не са готови да направят истински реформи. Съпоставям това със страните от бившия комунистически блок, като тук причислявам Македония, България и много други източноевропейски държави. Какво имам предвид? Когато бях министър-председател, идваха при мен от Международния валутен фонд и от Световната банка и ми казваха: "Вие трябва да затворите тези 20 фирми". В тези 20 фирми обаче работят 40 хиляди души. На мен тогава ми е било много тежко. Както, предполагам, на всеки друг министър-председател - на България или на Румъния, би било изключително трудно да направи такива ходове. Или идваха с искане да се намалят здравните осигуровки с еди-колко си процента, парите за образование с толкова процента... А ти трябва да излезеш пред народа и да дадеш обяснения за тези мерки, които днес някои държави определят като много остри. Сега много европейски държави трябва да преминат през същия период, през който минаха Македония, България, Румъния, Полша, Литва. Това е лечението. Не може да харчиш за нещо, за което нямаш пари. Мисля, че голяма част от европейските правителства, от европейските държави от Запада, не са готови на толкова трудни крачки, каквито направиха нашите народи.
- Казвате, че Македония трябва да направи компромис за името. Какво да бъде то?
- Няма нищо трагично за македонската идентичност в това, държавата да се казва Северна Македония или Горна Македония. И НАТО, и ЕС ни казват - докато не решите проблема с името, няма да ви приемем. Македония спешно трябва да направи компромис по този въпрос. Но ние няма да имаме ясна позиция до края на мандата на настоящото правителство, т.е. в следващите три години. И спорът с името за Македония няма да бъде решен. Ако допреди в международната общност се гледаше на Македония като на жертва в проблема за името, то сега Македония е страна, която създава конфликти с т.нар. антиквизация. Допреди години не познавах антични македонци. Много пъти съм казвал, че това, което се прави с паметниците, е една голяма и непотребна карикатура. В този проект няма историческа и естетическа концепция. Това е една кич-концепция, която в Македония, за съжаление, има своите почитатели, своята публика, която й се радва.
- Защо са сложни отношенията между България и Македония?
- Постоянно казвам, че в Македония си съществуват старите проюгославски структури, които не само през последните 45 години, но и сега продължават да държат много сериозни позиции в политиката и в медиите. Техният интерес е тъкмо такъв - на три-четири, максимум пет месеца да създават нови проблеми, за да бъде България дежурният неприятел на Македония. Какво да отговори българската политика на това? Смятам, че през последните 20 години в това отношение българската политика се държи много разумно. И България трябва да продължи с тази разумност, но не и всеки път да мълчи. Убеден съм, че разумната политика на България спрямо Македония ще даде резултати един ден.
- Ще бъде ли разрешен проблемът с отказа на съда да ви впише като председател на партията?
- Ясно е, че това, което говоря, и тук, и в Македония не се харесва на правителството в Скопие. И сега измислят технически проблеми. Нямало доказателства за това, че съм станал председател на "ВМРО - Народна партия". Ние ще вървим докрай по съдебните инстанции. И вярвам, че нещата ще приключат добре за нас. Всичко, което се случва, показва, че тези дискусии, които водим, не се харесват на политиците в Македония.

В интервюто са използвани въпоси и на друга медия

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ