19 Април 2024петък02:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

42% от длъжниците са в борчове заради забавени заплати

Хората с най-ниски доходи все по-рядко стават длъжници, увеличава се събираемостта на задълженията

/ брой: 113

автор:Мая Йовановска

visibility 1140

Забавените от работодателите заплати са основната причина да не си плащаме дълговете. Това показват данните на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Такава е причината за неплащането при 42 на сто от длъжниците към април тази година. През миналата година 44% от длъжниците не са плащали заради забавени от работодателите пари. Втората причина, за да не погасяват задълженията си хората, е безработицата. За ноември миналата година този дял е 14 на сто, а сега - 17 на сто.
Един от изводите, които правят от асоциацията, е, че средностатистическият профил на длъжника у нас е различен с времето от преди кризата, обясни председателят на асоциацията Райна Миткова-Тодорова. Вече той е човек, доскоро имал добър стандарт на живот, имал е малък бизнес или е заемал добра длъжност, но е останал безработен или бизнесът му е ударен от кризата, каза тя. Най-бедните хора, които традиционно са на дъното по доходи, все по рядко попадат в списъците на длъжниците. Това обаче се дължи на факта, че през последните години кредиторите много трудно отпускаха пари на тази група.
Хора със сравнително по-нисък образователен статус са все по-малка част от длъжниците, докато расте броят не тези, които са живели по начин, който доходите им не позволяват. От асоциацията съобщиха, че българите приоритетно си плащат вноските по ипотеките, както и сметките за електричество. При влошаване на финансовото положение на домакинствата обикновено се пропускат плащания по задължения, които предполагат отлагане на последствията във времето.
    Услугите на колекторските фирми се ползват банките, мобилните оператори и доставчиците на комунални услуги. От организацията обясниха, че комисионите, които те получават за свършената работа, са за сметка на кредиторите, а не за сметка на длъжниците. Комисионата, която представлява процент от вземането, варира и зависи от размера не вземането, неговото просрочие и т.н., обясни Миткова-Тодорова. По нейните думи този дял е от 1 до 25%.
От организацията отчетоха, че от началото на годината има подобряване на събираемостта на дълговете на българите. Индексът на събираемостта, изчисляван от АКАБГ, се е повишил с 22 пункта през април спрямо същия месец на 2010 г. Статистиката на организацията показва, че нивата на събираемост на задълженията от началото на годината досега вече са доближават до нивата на събираемост от преди кризата. От организацията очакват в следващите месеци събираемостта на задълженията да се повиши още.

Средната междуфирмена задлъжнялост е 97 дни


Средната продължителност на междуфирмената задлъжнялост е 97 дни след датата на плащането, обяви Ивайло Тосков от АКАБГ. Според него обаче не се правят стъпки тя да се преодолее. Най-тежко пострадали от междуфирмената задлъжнялост са фирмите от строителния сектор, хранителната индустрия, земеделието и транспорта, чиято работа има сезонен характер. Увеличението на междуфирмената задлъжнялост се дължи и на забавените плащания на държавата и общините към бизнеса, каза Тосков.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ