26 Април 2024петък00:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Николич и европейският път на Сърбия

/ брой: 118

автор:Зорница Илиева

visibility 1066

Тези, които предварително прогнозираха победата на Тадич на изборите за президент на Сърбия или сега казват, че победата на Николич е изненада, просто не са следили внимателно процесите в страната през последните години или не отчитат ситуацията на Балканитe. Страните от този регион са свързани, населението реагира емоционално, но никога необмислено. По-често "против", отколкото "за", но това вече е характерно и за Европа, където също задуха "вятърът на промяната." Разликата между двамата претенденти за поста президент е малка и в полза на Николич, като по този начин се опровергаха социологическите прогнози, че Тадич ще спечели на втория тур с 18% разлика.
Предсказуемо беше, че хората в Сърбия искат промяна, че не са доволни от икономическата ситуация в страната, от случаите на корупция сред дейци на управляващата демократическа партия, което сриваше имиджа й на проевропейски лидер сред различните партии в Белград. Можеше да се предвиди, че сложните предизвикателства пред Тадич по отношение на Косово, болката на Сърбия, безредиците в столицата по различни поводи, неизплащането с месеци на заплати и нарастващата безработица няма как да не се отразят на гласуването в неделя.
    В същото време прави впечатление, че представата за Николич извън страната робуваше на спомени отпреди години, когато той беше съратник на Шешел, сега подсъдим в Хага, негова "дясна ръка" и кръстник на децата му, което на Балканите е доста ценено. Не е лесно за такъв човек да направи в точно преценен момент рязък завой, да изостави лидера си и да създаде нова политическа формация, Сръбска прогресивна партия, и да остави в миналото старата националистическа риторика. Именно през 2008 година Николич обърна лице към Европа, европейските ценности и правила влязоха бързо в речника му и контактите с Брюксел, с посланиците на западните страни в Белград не бяха изключение, а практика. И то без да обръща гръб на Москва, впоследствие и на Пекин. Дори руският посланик в Белград си позволи да бъде на негов предизборен митинг, което не е непозната практика и за западни политици.
    Предстои да видим как ще се състави правителството в Сърбия, как ще се отрази този избор на крачките на страната към ЕС, каква подкрепа ще получи новата власт в Белград и как ще изпълни предизборните си обещания. Вътрешните проблеми не са малко, а и при съседите не е спокойно. Европа е на кръстопът кой път да избере, а геополитическите играчи ще се срещат често, за да уточняват позиции и намират изход от кризите. Предстои и ние да изразим и уточним нашите виждания. Сърбия е съсед, с който сме имали сложни отношения, но обичаме песните и филмите им. Европейските лидери поздравиха победителя. Да пожелаем успех и да следваме европейските принципи на добросъседство и решаване на проблемите чрез диалог, по европейски.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ