26 Април 2024петък21:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Опитомено общество

/ брой: 123

автор:Ина Михайлова

visibility 838

Повече от 20 години никой не ни го "спуска отгоре", но дойде време това правителство да "оправи" и него. За гражданското общество иде реч. Онова, за което мненията се люшкат - има го, няма го, пасивно е, употребено е... След като оряза парите на неправителствения сектор, кабинетът се сети за 34-те хиляди фондации и сдружения, чиято "енергия" може да употреби.
Невъзможно е да има нормално гражданско общество в държава от унижавани всеки ден от гледката в хладилника си хора. Има нещо дълбоко сбъркано обаче в публикувания за обществено обсъждане проект на Стратегия за подкрепа на развитието на гражданските организации в България за периода 2012-2015 г. Тя предвижда към премиера да се създаде поредният съвет, този път за развитие на гражданското общество(!). Независимо от дипломатичния изказ, че НПО-тата са партньор на властта, все пак основната им мисия е да са коректив на управлението, опонент, различното  мнение, което властимащите трябва да чуват и да вземат под внимание. Затова тревогата, че гражданските организации в момента нямат "отговорник" и поради това думата им не се чува, е фалшиво обяснение на опита да се насочи и постави в рамки обществената енергия в полза на властта. Гражданското общество не се нуждае от отговорник, а от носители.
Би било положителен факт държавата да подкрепи гражданския сектор като част от общодемократичния процес. Само че каква подкрепа е да "възседнеш" гражданските изяви? Практиката у нас е твърде богата, за да я пренебрегваме. Политизирането на граждански протести, съществуването на привидни неправителствени организации, които лобистки отстояват частни, корпоративни или властнически интереси, са само бегъл пример за счупената фасада на родния граждански сектор. Той не се спаси от политически ГМО-та, както и от парадокси. Като този в екоорганизации, които по презумпция са сред флагманите на гражданското общество, да "работят" хора на заплата от... Европейската комисия. Най-големите замърсители на околната среда обикновено внасят доста пари в държавната хазна, защото реализират огромни печалби за сметка на природата и здравето ни. Правителствата плащат членски внос в ЕС, който от своя страна финансира екологични организации, които се борят срещу тези, които на практика ги издържат. И така чистите "изразители на гражданското общество" се оказват всъщност доста омърсени.
Дали с представената стратегия кабинетът се опитва да опитоми дивото, още е твърде рано да се каже. Но при активното безучастие на отделната личност, вторачила се егоистично в своята борба за оцеляване, крачката от подкрепата до опекунството, от подпомагането до натиска и корупцията, от партньорството до лобизма е символично малка.
Не е ясно дали ще се реализират намеренията да се създаде фонд за подпомагане на гражданския сектор у нас. Нереалистично звучат и идеите за въвеждане на критерии за финансиране на организации - степен на активност, значимост на проекта или мобилизация на ресурс, може би? Как ще се подберат най-добрите сред десетките хиляди - може би по идейна близост или по икономическа привлекателност? Друг е въпросът кои са тези 34 000 НПО-та, колко реално са на брой хората в тях и дали предвижданите пари от държавата за гражданския сектор няма да се окажат добър доход за отбрана група, които търсят начин с малко усилие да си докарат прилична издръжка.
Гражданското общество не може и не трябва да бъде управлявано, направлявано или насочвано. Иначе престава да бъде гражданско. То просто трябва да бъде питано, чуто и разбрано. Да бъде част от диалога, ако изобщо днешната власт иска такъв - а не опитомено общество.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ