29 Март 2024петък01:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Помощ по време на криза

/ брой: 125

автор:Павлета Давидова

visibility 454

Живеем спокойно, разумно и просто, не вярвате ли вие - елате ни на гости... Рефренът от песента на "Ритон", съотнесен към ежедневието на хората в Пернишко след земетресението от 22 май, а и последвалите трусове, звучи напълно актуално. Почти всички вече бяха у перничани - благодарение на телевизии, вестници, радиа. Все пак е и тъжно, защото повечето от хората, пренесли се в пернишките домове, бяха там само като гости - преброиха пукнатините, интервюираха хората и си тръгнаха... А перничани, къде спокойно, къде нервно, се захванаха собственоръчно да отстраняват щетите по домовете си - спокойно, разумно и просто.
Градът и околностите се напълниха с доброволци, организации от цялата страна насочиха усилията си към пострадалите райони - някакво тъжно дежа вю след наводненията в село Бисер и околностите. Откриха се спомагателни сметки, онлайн страници в подкрепа на пострадалите... Човек би си казал, че не е верен онзи виц за това как в Ада нито един дявол не пази българите, защото те сами си се теглят в казана. Въпреки това солидарността се оказа въпрос на тълкувание. Защото самата кметица Росица Янакиева разкри, че седмица след трусовете по дарителската сметка на общината са постъпили средства... само от частни лица. Никакви неправителствени организации, никакви формирования, тупащи се в гърдите за взаимопомощ. Оказа се, че най-състрадателен е онзи обикновен българин, който седи пред екрана и гостува на перничани чрез телевизора.
Реакцията на Сдружението на общините в България или по-скоро липсата на такава обаче пак напомни за онзи виц с казана. Защото желание за помощ от там не бе изразено повече от седмица. Невинно звучащият призив на Янакиева за изпращане на конструктори и оценители остана като в глас в пустиня. С обещание за помощ сравнително своевременно се отзоваха Петрич, Кюстендил, Гоце Делчев, Мездра и Карнобат. Останалите - тишина и мълчание, сякаш нямат представа какво се случва в страната. Любопитно е дали реакцията им щеше да е същата, ако пострадалата община се управляваше от кмет на ГЕРБ? Или пък може би местните бюджети наистина са толкова отънели, че едвам закрепват собствените си нужди?
Както призоваха перничани, че дори и негово премиерско величие, нека да не политизираме проблема. Просто да се замислим - кой, как и кога е готов да помогне на човек в нужда. Или пък просто е по-удобно само да ходим на гости и да цъкаме съжалително с език пред телевизора?

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ