28 Март 2024четвъртък15:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Атанас Мерджанов:

Министрите избягаха след взривовете при Петолъчката

Сбъркани са всички последователни действия на МО и МВР, хората продължават да са в паника, казва левият депутат от Ямбол

/ брой: 133

автор:Павлета Давидова

visibility 80

"Никой не дава информация как ще бъдат преодолени последствията"

"Цветанов отказва отговор дори пред парламента"



- Каква е обстановката след взривовете край "Петолъчката"? Как реагираха хората, който живеят в района, има ли напрежение?
- Тежка е обстановката - хората са в паника, в страх пред неизвестното. Това, което се случи, е не просто инцидент, а истинска трагедия.
Никой не дава информация как ще бъдат преодолени последствията както в засегнатото място на територията на взрива, така и в местността в радиус 15-20 км, а последствията от тази огромна поредица от взривове са доста тежки. Непрекъснато се намират снаряди, осколки, шрапнели по съседните ниви, по дворовете на хората в близките села, Лозенец, в Горно Александрово. Хората се притесняват, още повече, че голяма част от тях са земеделски производители и само след 15 дни започва жътвата на ечемика. Всички тези хора са в неведение и са безкрайно отчуждени, затворени в себе си, страхуват се дори да излязат в градините, там, където се намират домовете им.
- Справят ли се властите с овладяването на ситуацията, с успокояването на хората?
- Властите не само че не се справят, а може да се каже, че отговорните министри тотално абдикираха от функционалните си задължения, които те имат по закон. Министърът на вътрешните работи, който е и председател на Междуведомствения съвет, буквално се спаси - избяга. Смятам, че той трябваше да оглави кризисния щаб, а не това да бъде функция на когото и да било от областните управители - било то на Ямбол, Сливен или Бургас, защото реално засегнатите области са три.
Бяхме свидетели на прехвърляне на отговорностите от единия министър към другия. Цветан Цветанов продължава да отказва да даде в Народното събрание точен и ясен отговор пред народните представители какво е състоянието в района, какви мерки са предприети и как ще продължи по-нататък обезопасяването на района. Не е ясно и какви мерки ще се вземат за компенсация на пострадалите и много други неща.
- Защо се случи този инцидент и можеше ли да бъде избегнат?
- Това, което се случва, просто не е държава. Да не говорим, че след този трагичен и тежък инцидент стана ясно, че не са направени никакви изводи от случилото се в Челопечене, макар че преди 4-5 години ГЕРБ бяха най-кресливите в своите декларации за действията на тогавашните управляващи. През последните 3 години мнозинството на ГЕРБ имаше възможност да приеме и нов закон за взривните вещества с участието на заинтересовани среди и неправителствени организации. Виждаме, че или законът не се прилага както трябва, т.е. контролът по неговото прилагане е крайно занижен, некачествен, недобросъвестен, или пък, че законът все още не е достатъчно добър. Досъдебното производство ще разследва и ще доказва конкретните вини и конкретните отговорности.
Въпросът има много по-широкоспектърен характер, що се отнася до утилизацията и до ликвидацията на въоръжените боеприпаси и снаряди през годините. Това е въпрос преди всичко на политика на Министерството на отбраната и тъкмо там, според мен, е сбъркаността. Как иначе да си представим, че фирма би могла да утилизира толкова сложна материя в непосредствена близост до едно от най-оживените пътни кръстовища и възли на страната, каквото е Петолъчката? Как може да се намират такива цехове или фабрика в непосредствена близост до газопреносната компресорна станция, каквато е станцията в с. Лозен? Цяло чудо е, че снарядите не достигнаха дотам.
- Всъщност какво доведе до този инцидент - близостта до населеното място, безотговорно отношение или неспазване на закона?
- Това е комплекс от свършени неконтролирани дейности по цялата верига, свързана с изпълнението на договорите на фирмата. Преди да говорим за вина, е необходимо да се произнесат компетентните органи. Останалото е по-скоро спекулация. Най-важното е, че хората са безкрайно притеснени. Те се страхуват как ще продължи всекидневието им оттук нататък. Ако има нещо позитивно, то е, че пострадалите, които са в момента в болниците в Ямбол и в Сливен, са стабилизирани. Да се надяваме, че по-бързо ще се оправят и ще се върнат към нормален ритъм на живот и на работа.
- Има ли все още опасност за хората в района след затихването на взривовете?
- Обстановката никак не е спокойна. Всички тежести и последици ще легнат върху общината, която няма конкретни отговорности по дейността на тази фирма. Има счупени стъкла, сгради, намират се снаряди по дворовете на хората. Разбирате ли, те живеят в несигурност, страхуват се да излязат от домовете си, страхуват се да пипнат нещо неидентифицирано, нещо непознато, защото могат да очакват най-лошото. И тъкмо поради тази причина държавните органи трябва да предприемат спешни мерки и действия, не да обследват само територията на непосредствено пострадалия от взривовете район. Трябва да се разследва в много по-широк радиус - от около 15-20 км.
- Как ще реагира БСП? Може ли да се направи нещо допълнително?
- БСП вече заяви своята позиция. Според нас е сбъркана цялата хронология на последователни действия от страна на двете инспекции - от МО и от МВР. Ние ще искаме час по-скоро да бъдат оповестени резултатите от проверката на специализираните органи, ще се запознаем в движение и с резултатите от следствието. На тази база ще се търсят нови разговори с експертните институции и ако е необходимо, ще настояваме поне за законови промени, както и за търсене на конкретни отговорности от лицата, които е трябвало да осъществяват контрол.
- Кои са конкретните лица, от които евентуално ще се търси отговорност?
- На първо място, от Междуведомствения съвет и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който до този момент практически не е дал никаква информация за случващото се и избягва от отговор на поставените въпроси. Той беше призован неколкократно в пленарна зала, вместо това предпочете да замине за Съвета на министрите. Спокойно можеше да пренебрегне този ангажимент, тъй като става въпрос за загуба на човешки животи в България. Трима души са в неизвестност, а министърът подходи по най-безотговорния начин.
- Споменахте законови промени. Това в сферата с утилизирането на оръжия или...?
- Това е Законът за взривните вещества, но към негова промяна може да се стигне едва тогава, когато сме наясно с изводите от проверките на специализираните органи и на правоохранителните органи.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ