25 Април 2024четвъртък20:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фабио Амато:

Неолибералният подход е път без изход

Или ще продължим към колапс, или ще поемем политка на социално равенство и социално правосъдие, казва представителят на италианската комунистическа партия "Рифондационе"

/ брой: 135

автор:Павлета Давидова

visibility 1057

Фабио Амато е член на Националната дирекция и ръководител на Департамента по международна политика на италианската комунистическа партия "Рифондационе", член е на секретариата на Управителния съвет на Европейската лява партия. Той бе гост на международната конференция "Европейският съюз, кризата и Балканите", която се проведе на 9 юни в София по инициатива на партия "Българската левица" и Европейската лява партия


- Г-н Амато, кои са основните предизвикателства, които Италия трябва да преодолее?
- Италия напълно трябва да промени икономическата си политика. Правителството на Монти е катастрофално. За 6 месеца то разруши какво ли не, а ситуацията сега е по-зле, отколкото беше преди половин година. В момента сме в икономическа рецесия. Идеологията на фанатичния неолиберален подход е път без изход, това не е решение на кризата. За да намерим изход от нея, трябва напълно да променим икономическата политика не само в Италия, но и в Европа.
Преди всичко заедно с всички страни, които страдат от последствията на политиката на рестрикции, трябва да заявим ясно и категорично на Германия да спре и да промени ролята, която е получила Европейската централна банка. Не е за вярване, но никога досега в историята на човечеството не е имало такава ситуация, в която Европейската банка дава пари на частни банки, но не и на държавите. Това е чиста спекулация. Европейските управници и правителства, както и правителството на Монти обслужват интересите на банките, а не на хората. Необходимо е да се променят приоритетите, като се започне със социалните нужди, национализиране на банките и повишение на публичните инвестиции, за да се насърчи създаването на работни места и да има подем на икономиката. Също така да се представят стриктни правила, които да предотвратяват спекулациите на финансовите пазари.
- Какви правила са необходими за това стабилизиране на пазарите?
- Едно от тях може да е забраната на възможността за спекула с така наречените деривати. Това прилича на казино, разбирате ли - финансовите институции си играят със живота на хората.
- Чия е вината за кризата, в която се намира Европа и в частност Италия?
- Според мен основната политическа отговорност е на широката неолиберална коалиция, която управлява в Европа през последната година. Вината е както на консерваторите, така и на социалдемократите, които напълно следват неолибералната визия на десните. Откакто бе сключен Договорът от Маастрихт, конструкцията на Европа се използва, за да се ограничи властта на хората и да се намали ролята на държавата като инструмент, който да гарантира социалните нужди и права, просто се предоставя терен на пазарите да извършват спекула.
През последните 20 години в цяла Европа бедните обедняват още повече, а богатите продължават да трупат богатства. Условията на труд за работещите и за младежите са по-лоши, отколкото са били преди 10 или 20 години. По-голямата вина носят консерваторите, но ние смятаме, че участие в това имат и социалдемократите, които са част от широката коалиция, която управлява в Европа.
- Засилват ли позициите си левите партии?
- Да, левицата става все по-силна навсякъде - не само в Италия, но и в Европа. Това е така, защото Европа няма как да излезе от кризата с хората, които я вкараха в нея. Или ще продължим към колапс чрез предлаганите от десницата решения, или ще се ориентираме към ново формирование, основано на социално равенство и социално правосъдие. Това е причината, поради която в много страни като Испания, особено в държави, които започват да излизат от кризата, алтернативното ново ляво засилва значението си. Така е в Испания, Франция, Гърция, защото вече няма възможност да останеш в центъра.
- Смятате ли, че Италия и ЕС ще излязят скоро от кризата?
- За съжаление не, особено ако десницата продължи да управлява. Дори в Италия имаме широка коалиция - Берлускони вече не е премиер, но неговата партия е управляваща в Италия, защото правителството на Монти се нуждае от парламентарната база, която да одобри законите, които предлага, затова и управлението е заедно с демократическата партия. Ако това продължи, ще е бедствие за Италия и за Европа. Ние ще се борим, за да променим ситуацията и да предложим добра лява алтернатива за следващите избори.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ