20 Април 2024събота05:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП вика Цветанов в НС за взривовете

Социалистите призоваха управляващите да спрат да си прехвърлят отговорностите

/ брой: 135

автор:Павлета Давидова

visibility 211

Със специална декларация вчера парламентарната група на Коалиция за България настоя вътрешният министър Цветан Цветанов да дойде в Народното събрание и да даде отчет за причините, довели до взривовете край Петолъчката, както и за мерките, които са предприети след трагичния инцидент. В документа се настоява министърът на отбраната Аню Ангелов също да изясни темата в Комисията по външна политика и отбрана.
"Защо винаги се оказваме неподготвени за реакции при бедствия и трагедии и си позволяваме да експериментираме на гърба на гражданите? Питаме каква е политическата отговорност на министрите на вътрешните работи и на отбраната", обърна се към мнозинството депутатът от левицата Атанас Мерджанов. "Вие и сега не се справяте с последиците от Челопечене, но не си и направихте изводи. Не е важно да обвиняваш, по-важно е да се учиш от обстоятелствата, но това явно не ви се удава", продължи той.
В декларацията си социалистите за пореден път обвиниха управляващите, че бягат от отговорност и не дават информация на гражданите за случващото се в държавата. "Господа управляващи, ако имате достойнство, спрете да си прехвърляте вината, кажете каква е истината за случващото се. Не произнасяйте предварително присъди, а просто проявете държавност", призова Мерджанов. Освен за изслушване на вътрешния и военния министър, от Коалиция за България настояват да се приеме цялостна програма за утилизация, както и да се направи цялостна оценка на действащото законодателство. Социалистите настояват и за информация как ще бъде подпомогната общината за преодоляването на щетите от взривовете не само непосредствено на територията на взривовете, а и в по-широк радиус.
По-късно на пресконференция след заседание на ИБ на БСП Ангел Найденов обясни, че социалистите очакват днес министър Цветанов да застане на парламентарната трибуна и да даде обяснения за случилото се край Петолъчката. Той допълни, че искането е за по-подробно изслушване, в което всички представители на опозицията да имат право да задават въпроси. Министърът трябва да отговори кой е дал разрешение подобни складове да са в такава близост до населени места. Най-близкото е само на 2,5 км, а 80% от сградите там са засегнати от взривовете, коментира Найденов. Социалистите питат и защо складовете за утилизация на боеприпаси са в непосредствена близост до натоварен пътен възел и газопровод, което крие опасност от много сериозни щети в случай на инцидент като този. Министър Цветанов трябва да обясни кой е утвърдил утилизацията в тези складове и как фирмата, спечелила обществената поръчка за унищожението на боеприпасите, е преотстъпила правата си на фирма подизпълнител. Ще се търси и отчет кой и какви проверки е извършвал в складовете на "Барета трейдинг", на чиято територия станаха взривовете.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ