20 Април 2024събота02:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Свободни ли са журналистите, когато говорят за свободата на словото?

Ако тук не се борим срещу падението на медиите, Европа няма да ни спаси

/ брой: 136

автор:Зорница Илиева

visibility 1276

Европейският парламент в Брюксел организира семинар за медийната свобода в България, но инициативата и реализацията бе на групата на либералите и демократите АЛДЕ. Нормално е да се предположи, че в дъното на предложението за подобно събитие стоят наши евродепутати, принадлежащи към тази група. По-малко известно е, че такива семинари са правени и за други страни, в т.ч. Унгария и винаги опозиционните партии са тези, които настояват за дебати по въпросите за свободата на словото и ролята на медиите в обществения живот, особено при наличие на обвинения за авторитарно управление.
По вече традиционен български обичай събитието в Европарламента бе съпроводено от скандални изказвания у нас, гневни изблици на представители на основни медийни групи в страната, журналисти не пестят епитети и словоизлияния, което отново разделя не само гилдията, но и обществото. А целите и постиженията на иначе полезния дебат се загубват в мъглата от противоречива информация. Кой кого канил, защо не тези, а онези, кой е казал това или онова, защо само едната медийна група, този по-доказан ли е като журналист от другия, защо този "слугинаж", а не известният еди-кой си и т.н. "Проблемът със свободата на медиите в България буди тревога", казва на този форум европейският комисар по телекомуникации и медии Нели Крус, а това вече е доказателство, че има наистина "нещо гнило в Дания", т.е. в България. И както и да запушват с гърдите и словото си някои журналисти оръдията на двата враждуващи медийни съюза у нас, не може да се скрие, че защитата на основните ценности като свобода на словото и печата минава и през такива професионални дебати, при положение че искаме

да "отлепим" от незавидното 78-о място

което са ни определили международни организации при класацията за свободни медии и слово.
Явно има проблем, явно дълбоко в себе си всеки журналист знае цената на собственото си достойнство или продажност, явно професионализмът вече се цени само ако изпълняваш задоволително исканото или внушаваното от собственик/началник. Да се говори за прозрачност и качествена разследваща журналистика е просто наивност. Отдавна е известно, че във Факултета по журналистика младите предпочитат специалността PR, а истинската журналистика, онази, която ни оставиха в наследство бележити български публицисти, няма качествени попълнения. Значи проблемът ще се задълбочава, ако нещо радикално не се промени. Въпросът е дали все още сме в състояние да го направим.
Присъствалите на дебата в Брюксел журналисти са казали, че професията страда и заради качествата на политиците, от ниската като ниво опозиционност, че медиите се занимават с

 почистването на страната, което не е тяхна работа

а не с "темите на деня", които биха съдействали да се излезе от кризата в икономиката и се преодолее рухването на ценностната ни система. А също - че цензурата е факт, който никой не смее да признае, че медиите в провинцията са по-уязвими при отстояването на свободното слово, че на практиката има теми, които изобщо не присъстват в обществения дебат в печатните и електронните медии, при това - жизненоважни за оцеляването на гражданското общество. Че аналитична и разследваща журналистика почти не се прави, а всичко е един информационен поток, който залива все по-намаляващите на брой читатели и зрители, които съзнателно или не биват ориентирани към "жълтините" в медиите. Май нищо ново не са казали колегите, които са били удостоени с честта да ни представляват. Тревожното е, че дебатът се прави в Брюксел, т.е. търси се съдействието на Европа, за да се предприемат сериозни мерки и да се гарантира прозрачността на нашите медии, да се проучи въпросът с финансирането им и защитата на корпоративни интереси, да се намери начин ЕС да финансира и контролира нашия медиен пазар и все в този дух.
По този начин на висок глас се казва, че и в България, както и в някои други страни като Унгария, медиите са в ръцете на малка група хора и по тази причина информациите могат силно да се манипулират, че обективността на журналистите е поставена под въпрос, че собствеността влияе на разпространението, че медиите често лобират, а не изразяват свободна воля, че в замяна на финансова сигурност има изкривяване на медийния пазар, че се наблюдава монопол, който заглушава и малкото останали свободни медии, че репортерите правят това,

което им се нарежда от техните началници

които по-често не са журналисти, че в частните медии не можеш да се оплачеш и т.н. Но ако се финансира разследваща журналистика с пари от ЕС, това ще реши ли проблемите на гилдията? Такова предложение е било обсъждано и прието като ценно, но като знаем как се "финансира" със средства на ЕС у нас, дали ще получим резултат, който да е от полза за свободата на словото и на медиите и за тяхната роля да информират свободно хората за всичко, което се случва "по света и у нас"?
Ги Верхофстат, председател на групата на АЛДЕ, е посочил, че се отнася еднакво към темата за медийната свобода, независимо за коя страна става въпрос, но дали това ще ни гарантира бъдеща подобрена прозрачност и ще ликвидира сливането на олигархичен капитал с медии? Има дебати, там в Европа. Тук се караме защо не всички са били там, в Брюксел, сякаш не може и тук да се дискутират тези теми, да се дадат предложения как да се излезе от ситуацията. Защото ситуация има, ама никой вместо нас не може да я промени. В Европа могат да й дадат гласност, но ако тук няма дискусии, няма публичност за падението на медиите, каузата е загубена. Ще си остане "всяка жаба за свой си крак", а хората ще си пеят песента: "Обичам България, но мразя държавата", както пеят "Дим да ме няма, стягам багажа".
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ