25 Април 2024четвъртък11:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Янис Бурнус:

Настоящата политика на ЕС ще доведе до разпад на съюза

СИРИЗА се бори за равни права, за социална трансформация на Гърция, Европа и света, казва представителят на гръцката крайно лява коалиция

/ брой: 137

автор:Павлета Давидова

visibility 1044

ЯНИС БУРНУС е член на Националния политически комитет и ръководител на Департамента за европейска политика на партия "Синаспизмос" - коалиция СИРИЗА. Член е на Управителния съвет на Европейската лява партия. Бурнус бе в България по покана на партия "Българската левица" и взе участие в международна конференция на тема "Европейският съюз, кризата и Балканите".


Цитат:
Необходими са радикални промени в европейската политика


- Г-н Бурнус, СИРИЗА е сравнително непозната в България, какво представлява тя?
- СИРИЗА е отворена и демократична коалиция, която включва леви групи и партии в Гърция. В момента в коалицията участват 15 партии. Смятам, че това е най-големият ляв политически субект, който e имала Гърция от десетилетия. СИРИЗА се бори за истинска демокрация, за равни права, за социална трансформация на Гърция, Европа и света. Настояваме за радикална промяна в политиките, които доведоха страната ни до катастрофа.
- Пресата в Европа често пише за СИРИЗА като за нещо, което заплашва бъдещето на ЕС. Каква е причината?
- Неолибералите усещат опасността от нов политически експеримент в Европа. Досега на европейските граждани се обясняваше, че има само една рецепта за ЕС - рецептата, която бе използвана през последните години. Рецепта, която създаде кризата и която сега се използва за нейното решение, но има ужасяващ ефект. Неолибералите усещат заплахата от нова алтернатива в Гърция.
Гърция има специално значение, защото бе първата, експерименталната лаборатория на неолибералите по време на кризата. СИРИЗА не подкрепя разпада на еврозоната. Искаме Гърция да остане в нея, но в същото време предупреждаваме правителства като немското, че в еврозоната няма собственици и наематели. В нея има суверенни държави, които участват, или би трябвало да участват, равнопоставено при вземането на решения.
Вярваме, че настоящата политика на ЕС ще доведе до разпада на съюза. Използва се заплахата от Гърция и нейния публичен дълг, но ако погледнем какво се случва с публичните дългове на Испания и Италия, всеки лесно може да разбере, че няма механизъм за европейска стабилност, който да подкрепи Испания и Италия, а сега те са в колапс. Изправени сме пред дилема - дали да имаме бърза и голяма промяна в европейската политика, за да се преборим с кризата, дали да използваме публични инвестиции за развитие, а не само да приватизираме и да въвеждаме рестриктивни програми. Необходими са радикални промени в европейската политика или ще обречем еврозоната на разпад.
- Неотдавна словенският писател и философ Славой Жижек коментира, че СИРИЗА е шансът за бъдещето на Европа. Какво предлагате, за да промените ситуацията в Гърция, а и в ЕС?
- Жижек бе в Атина преди дни, за да изкаже подкрепата си за СИРИЗА. При посещението си той каза, че Гърция е лаборатория за това, което той нарече "технокрация" - държава, управлявана от технократи, които лесно могат да пренебрегнат или заобиколят конституцията и законите и да застрашат демокрацията. Aко се провалим и не успеем да се преборим с технокрацията в Гърция, няма да има шанс и за Европа.
Европейският елит и МВФ избраха Гърция за свой експеримент, затова бе важно да се установи как ще реагират опитните мишки в лабораторията. Гръцкият народ даде ясен отговор на 6 май -  каза "Стига!", показа, че иска да останем членове на ЕС и еврозоната, но не може повече да понася политиката, която разруши средната класа.
- Какво ще е бъдещето на еврото в Гърция, ако СИРИЗА спечели изборите?
- Преди изборите нашите опоненти се опитват да уплашат хората с твърдения, че ако спечелим, страната ще бъде принудена да напусне еврозоната заради програмата ни, която отрича рестрикциите, на които сме подложени. Реалността е друга. Всеки икономист, без значение дали е дясно или ляво ориентиран политически, признава, че идеята Гърция да напусне еврозоната е несъстоятелна. Това е вариант, само ако ЕС и МВФ решат да спрат фондовете за Гърция. Тогава ще имаме криза на ликвидността на гръцката банкова система. Това ще доведе не само до нейния колапс, но и до колапс в три от петте най-големи френски банки. Подобно развитие ще докара ефекта на доминото в Европа. Ще доведе до разпад на цялата еврозона. Вярваме, че по-реалистичният сценарий е Германия да реши да разпусне еврозоната, отколкото Гърция сама да я напусне.
- Как СИРИЗА смята да преодолее кризата?
- Твърде много трябва да се направи. Трябва да преговаряме с ЕС за почти всичко, трябва да им обясним, че гръцкият дълг не е устойчив, а част от него трябва да бъде опростен. Това важи и за другите страни, които имат подобен проблем - те не могат да изплатят пълната сума на дълговете си. Междувременно трябва да обърнем внимание на дребния и средния бизнес, които са гръбнакът на гръцката икономика, те трябва да излязат от 5-годишната рецесия, в която все още се намират. Трябва да намерим публични фондове, да инвестираме в създаване на работни места, да стимулираме растежа на икономиката.
Банковата система трябва да се национализира, за да може банките да играят социална роля - да предлагат ниски заеми на истинската икономика, на хората. В момента истинската икономика и пазари в Гърция са замразени. СИРИЗА трябва да успокои атмосферата, това е необходимо условие, за да отбележим ръст в икономиката.
Искаме да въведем радикална данъчна реформа, защото и днес гръцките милионери, корабособствениците и собствениците на големи строителни фирми се радват на изгодно за тях данъчно облагане, което бе прието от социалдемократите през последните години. М.г. гръцките корабособственици, които притежават втората по големина комерсиална флота в света, платиха данъци, които се равняват на 1/3 от парите, които имигрантите, които живеят в Гърция, плащат, за да получат разрешително за жителство. Ако не променим това скандално данъчно облагане, не може да постигнем нищо.
Не бива да продължаваме да облагаме с твърде много данъци бедните, те нямат какво повече да дадат. Трябва да намерим парите, които са скрити в Швейцария, Сингапур, Русия, Лондон и офшорни сметки по света. Ако не възстановим фискалния баланс чрез данъчната система, не може да продължим напред.
- Много страни се оплакват от проблем с имигрантите. Имат ли те вина за кризата и ситуацията, в която се намира Гърция в момента?
- Проблем представляват имигрантите, които нямат документи. През последното десетилетие те постоянно са използвани - те не настояват за социални осигуровки, заплащането им е по-ниско, не членуват в профсъюзи... Смятам, че това е план на капиталистическата система - да използва унижението и да експлоатира хората, които идват от военни зони в Европа, търсейки по-добър живот. Планът е да ги използват, за да се постигне максимална печалба чрез евтината работна ръка. Това се случи и в Гърция, защото социалдемократите и десните партии одобриха споразумението Дъблин-2. Гърция се превърна в първа и последна спирка за хиляди имигранти, които не искат да останат тук, а да отидат в страни с по-добри условия за труд. Най-големият проблем е европейската регулация за миграцията, според която Гърция няма правото да дава дори временни документи за пътуване на тези хора, за да могат да напуснат страната. Това е една от основните ни цели - да инициираме преразглеждане на европейската политика за миграцията. Всички заедно да решим проблема. Не бива да оставяме страни като Испания, Италия или Гърция да се борят сами.
- Как ще коментирате проявите на крайно дясната гръцка формация "Златна зора"?
- Те са фашистка хайка убийци. Срещу много от ръководните им кадри текат дела за опити за убийство и атаки срещу имигранти и хора с леви политически убеждения. Преди няколко дни един от членовете на "Златна зора", който бе избран за депутат през м. май, нападна в телевизионно студио народна представителка от СИРИЗА, както и жена депутат, избрана от комунистическата партия. Хвърли чаша с вода срещу другарката ни и удари в лицето другата народна представителка! Това е най-пресният пример.
Всеки ден в Гърция, особено след изборите, има инциденти и атаки срещу имигранти. Основните партии не бива да се преструват на изненадани от подема на "Златна зора", защото те използваха расистка и ксенофобска реторика по време на публичните дискусии.
- Как ще преодолеете този проблем?
- Преди всичко трябва да изритаме нацистите от парламента. На 17 юни ще трябва да повишим влиянието си. За съжаление "Златна зора" може отново да успее да влезе в парламента.
Най-важното е да се преборим със социалните проблеми, които неонацистите използват във всекидневните си прояви, да дадем подкрепа на обикновените хора. Лявото правителство ще трябва да се върне в гетата, в кварталите, особено в Атина, където са най-тежките проблеми - криминални прояви, бедност, безработица и др. Трябва да предложим практични социални програми, с които да спечелим доверието на гражданите. "Златна зора" се осланя на страховете и отчаянието, за да увеличи популярността си. Трябва да отрежем връзките им с обикновените хора. Като държава и правителство трябва да се фокусираме върху ролята, която има полицията, за да опазва реда. Тя не бива да се конфронтира с демонстрантите. Полицаите трябва да са в кварталите без оръжие и без насилие, за да усещат хората сигурност, но не и заплаха.
- Какви са очакванията ви за изборните резултати?
- Трябва да спечелим, защото ако не го направим, означава продължаване на меморандума и на политиката на рестрикции. Това ще е бедствие за хората. Оптимисти сме, въпреки лъжливата пропаганда за нашата програма, която се излива от опонентите ни.

Искат по-високи заплати за учителите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Да не забравяме истината за арменския геноцид

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

От 26 април плащат великденските добавки

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 1

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ