25 Април 2024четвъртък20:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Жандармерия и арести за рождения ден на премиера

/ брой: 137

автор:Павлета Давидова

visibility 81

"Честит рожден ден, г-н Борисов", иронично се подсмихваха стотиците българи, излезли в сряда вечер да блокират Орлов мост в София. Минути след 19,30 ч. над 500 велосипедисти, майки с деца, младежи и побелели софиянци станаха причина центърът на София да се задръсти, а движението напълно да замре. Протестът бе провокиран от скандалните промени в Закона за горите.
Шофьорите, дори и пътниците в градския транспорт, които не се славят с кротък нрав, проявиха неочаквана толерантност към протестиращите въпреки неудобствата. В превърналия се в сауна 204, който остана затворен в средата на кръстовището, десетина души настояваха шофьорът да отвори вратите, за да се присъединят към протестиращите. Така се прави, когато тези в парламента правят глупости, кимна одобрително възрастна софиянка. "Извинете за причиненото неудобство", гласяха табелите, насочени към шофьорите, чиито опити да пресекат кръстовището се превръщаха в безкрайно очакване. "Вън бетона от закона", "Опитваме се да спасим и малкото останало от България", "Гората е живот" - това бяха най-честите послания, изписани от демонстрантите на плакати.
Побелели мъже и жени, родители с невръстни дечица, велосипредисти и еколози излязоха, обединени от призив в интернет и от желанието да изразят несъгласието си със лобистките законови поправки, които с лесна ръка могат да унищожат голяма част от природата на България. Този път протестът не остана само с виртуално присъствие, стотици се отзоваха, а минувачи, които научаваха на място за причината, довела до стълкновението, се присъединяваха към протестиращите.
Униформени бяха край Орлов мост преди първите природолюбители. Те обаче се колебаеха какво да предприемат срещу хората, които смело заставаха на средата на шосето и блокираха пътя на автомобилите. Екозащитниците бяха "въоръжени" само с патос, огорчение и желание за промяна. Към малцината полицаи, които бяха на пост в началото на протеста, по спешност бяха изпратени мотори, жандармерия и конна полиция.
"Хубава си, моя горо" бе подета от стотици гласове, а униформените гледаха безизразно. Минути по-късно, когато тълпата запя "Честит рожден ден" на английски, някои от полицаите едвам сдържаха усмивките си. В един момент униформените успяха да отцепят протестиращите от двете страни на моста, стотина еколози обаче останаха седнали на платното. Въпреки възгласите "оставка" и освиркванията протестът бе мирен, докато... Докато около час след началото на блокадата жандармерия и полицаи на мотори не се хвърлиха да вдигат и да избутват насядалите по платното протестиращи, които обаче упорито сядаха на друго място.
Униформен моторист започна да форсира возилото си в средата на тълпата в опит да изтласка еколозите от средата на платното. Природолюбителите отстъпваха за миг, но след секунди се връщаха на пътя. Десетки лични карти бяха проверени от униформените. Под графата за "неспазване на полицейско разпореждане" към полицията бяха изпратени десетина от протестиращите. От прозорец на кола на жандармерията задържан протегна театрално ръка в знака на победата.
Към 21 ч. униформените се окопитиха и успяха да изтикат протестиращите по тротоарите и да освободят трафика около Орлов мост. Част от демонстрантите се отправиха към Попа, където постояха около половин час, без да пречат на движението. До нови арести не се стигна. Хората бяха категорични, че докато законът не осигури защита на природата, ще продължат да стачкуват. До късните часове в София се забелязваше усилено полицейско присъствие.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ