26 Април 2024петък12:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Глупакоустойчивостта е до време

/ брой: 138

автор:Иво Атанасов

visibility 1569

Тоя рожден ден вече ми омръзна! Възклицанието не е на преситено милионерско чедо, нито на безумно разглезена мутреса, а на живеещия сам като куче в Бояна министър-председател Бойко Борисов. Ако сме повърхностни, ще си кажем, че на премиера-аскет му е додеяла небивалата шумотевица около личния му празник. Ще бъдем склонни дори да му влезем в положението. За годините си в политиката съм бил на какви ли не рождени дни - от най-затънтените села до най-лъскавите салони. Колкото на по-високо се развива действието, толкова по-голям е фалшът. А когато си във властта, разбираш колко много хора, за които и не си подозирал, че могат да си помислят нещичко добро за теб, се пишат за твои първи приятели. Срещу такива е трудно да се бориш - дори и да не ги поканиш, намират начин да се впишат в празника ти. "Толкова много гости и нито един виден простак!" - ми каза в разгара на партито по случай рождения си ден политик с десетилетна кариера, наблягайки на "виден". Което наистина е постижение, колкото и да е странно на пръв поглед.
А купищата цветя, които само след броени часове са най-тъжната гледка! Ще подбереш за дома си два-три букета, а другите са осъдени да умрат, защото нито са ти нужни, нито върви да ги преподаряваш. А биха могли да зарадват някого някъде, ако мислим повече за човека, на когото ги поднасяме, а не за себе си как ще се представим. И ако сме способни да прозрем, че празникът може да е с много цветя и пак да е безцветен. Както и обратното.
Да не говорим за подаръците! В случаи като Бойковия раболепието и подмазването дотолкова допингират амбицията да се блесне с нещо оригинално, че приумиците често прекрачват границата на кича. Премиерът получи торта във формата на магистрала с валяк, багер, багерист и надпис "Градим България!" Сред даровете имаше макет на новооткрития пътен възел на Околовръстното, кирка, ножица за рязане на ленти, куп картини, както и теле, може би като донор на пържолки за кучето, изровило трупа на отвлеченото и убито момиче в Перник. Никой не донесе книга, но това е обяснимо - "Винету" отдавна не е имала ново издание.
Да, бихме могли да влезем в положението на премиера, стига да не си го беше създал сам. Той обаче реши да открие новия участък на Южната дъга точно на личния си празник. Появи се дори с костюм, въпреки горещините. Почти в еуфория от наколенките на верноподаниците, за кой ли път изтъкна достойнствата на собствената си социология. Дни преди откриването застанал в началото на това трасе, за да види колко хора ще го напсуват, но такъв случай нямало. Жегата беше жестока, та сигурно е забравил, че когато при първия по-сериозен дъжд Южната дъга заприлича на плавателен канал, пишман социологът не посмя да припари там. Наложи се току-що оперираната Фандъкова да нагази с рибарски ботуши при затъналите до покривите коли, та тя да отнесе ругатните.
И нали на рождениците всичко се прощава, Борисов се похвали, че новите мантинели били глупакоустойчиви. Очевидно нямаше предвид свитата около себе си. После размаха пръст на Европа: "Холандия ли ще ни напише слаба оценка? Кой е по-добре от България в момента? Айде, бе! Ми, фа, сол, ла го знам и аз!" В същия момент парламентарното мнозинство направи най-скъпия подарък. То прие законовите промени, според които в горите вече ще може да се строи на воля. Жестът е към предприемачите, нямащи търпение да сложат ръка върху последното все още неразграбено национално богатство. Но законът може да е дар и за самия премиер, защото зад проектите за строителство в горите стоят офшорни фирми и не се знае утре кои имена ще изскочат от тях.
Така или иначе, тъкмо тези изменения в закона събраха стотици младежи на Орлов мост и развалиха рахатлъка на премиера. Организирани чрез фейсбук, може би за пръв път успешно и у нас недоволните от намеренията на властта блокираха движението. Появиха се плакати: "Да изчистим парламента за един ден!" и "За чиста България без Бойко Борисов!" Предстоящият грабеж е толкова видим, че дори и премиерът предпочете да не обяснява какво точно в стария закон пречи да се строи. В Нова телевизия се измъкна с наивното: "Да не губим времето на вашите зрители!"
Никой нормален човек не е срещу изграждането на съоръжения за ски спорт. Управляващите обаче искат това да става без промяна в предназначението на земята. На хартия тя ще се води горски фонд, но всъщност по нея безконтролно ще накацат писти, лифтове и голф игрища с прилежащите им сгради. А хазната ще олекне с милиони, които по досегашния закон предприемачите трябваше да плащат като такси.
Това е далавера, при която, според признанието дори на синята опозиция, заменките на тройната коалиция бледнеят. Ето защо премиерът не може да разчита законите му да са вечно глупакоустойчиви. Наглостта е толкова голяма, че очите неизбежно се отварят.

Други текстове от автора на: www.ivoatanasov.info

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ