23 Април 2024вторник20:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Култът към светите братя Козма и Дамян

/ брой: 145

автор:Богомил Колев

visibility 1809

Съгласно синодални източници култът към двамата братя безсребърници чудотворци и лечители Козма и Дамян, родени в живели в провинцията Асия,  Мала Азия, се празнува на 1 ноември. На 1 юли заедно с Възвръщането мощите на свети Иван Рилски чудотворец от Търново в Рилския манастир се отдава почит към други двама братя, носещи същите имена Козма и Дамян. Те са родени в Рим и са възпитани в духа на християнските благочестиви идеи. Живеели в околностите на Рим в имението на техните родители. След като изучили лечителското изкуство, тези свети братя успешно лекували всякакви болести и във всичко им помагала благодатта на самия Бог. На каквито и болни хора или животни да попадали, те веднага оздравявали напълно. Тези изкусни лечители не вземали от никого пари за изцеленията, заради което били наречени "безсребърници". Те искали от изцелените само една безценна награда - вярата в Христа. Братята имали голямо, събрано от предците и получено от родителите имущество, което продавали, раздавали като благодетели на бедните и нуждаещите се; хранели гладните, обличали голите; с една дума, проявявали милосърдие към всички бедни и нямащи.
Когато някои езичници съобщили на властта, че двамата братя изповядват християнските идеи, била издадена заповед да ги доведат в Рим, за да ги съдят. Разтревожени, жителите на селото, в което те живеели, се опитали да ги спасят, предлагайки им да се скрият. В началото братята упорствали, тъй като не се плашели от смъртта. Най-после, под влияние на упоритото настояване на загрижените за живота им съселяни, Козма и Дамян се съгласили да се скрият в една пещера. Изпратените войници не успели да ги намерят, но отвели някои селяни в Рим, вероятно чрез мъчения да ги принудят да признаят къде се крият търсените двама братя. За да ги предпазят от мъчения и жестокости, милостивите двама честни християни доброволно излезли от пещерата, настигнали войниците и ги помолили: "Оставете невинните!". Така и станало. Селяните били освободени, а братята заловени и вързани - откарани в Рим. Когато били изведени пред съда, царят ги помолил да принесат жертвоприношение на езическите богове и ги заплашил, че ако не изпълнят нареждането, ще бъдат подложени на изтезания. Но внезапно царят се разболял от силно главоболие. Под влияние на народа, прославял християнския Бог, царят се осъзнал и помолил да бъде излекуван от двамата братя. Така и станало. В знак на благодарност подсъдимите братя лечители били освободени. Ликуващият народ посрещнал чудотворците "безсребърници", които продължили своята високоблагородна и успешна мисия на народни лечители. Съобщава се за коварното деяние на бившия учител - лекар, на Козма и Дамян, който предложил на двамата братя заедно да излязат в планината и да събират лековити билки. Завладян от силна злоба и завист, този техен учител ги убил с камъни. Това се случило през 284 г.
Съгласно източници най-ранните изображения на тези светци върху икони по нашите български земи са датирани от XII век. Тяхното житие е характерно с много чудотворства, които са свързани с лечение на слепи и куци хора, както и на гноящи рани по тялото. Поради това това те са получили прозвищата "Светите Врачове" или "Врачи". Имената на двамата братя се споменават в народните баяния против най-различни заболявания. В източниците се съобщава, че тези двама безсребърници са различни от безсребърниците Козма и Дамян от Азия, които се честват на 1 ноември. Посочва се, че според различните местни традиции у нас празникът на "Св. Врач", "Св.Св.Враче-безмитниче"(в Пернишкия край) или "Света  Врача"(в Дебърско) се празнува и на 1 ноември.
Светите братя Козма и Дамян много се почитат от знахарите, билкарите и баячките като техен покровител.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ