25 Април 2024четвъртък22:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тайните на банките са тема табу за българския печат

Най-често се премълчава информация за ГЕРБ и близки до премиера бизнесмени и лица, както и за нарушаването на човешки права

/ брой: 161

автор:Павлета Давидова

visibility 1078

Темата "Гнилите ябълки" в банковата система е табу за 10 български печатни издания, сочат данните от граждански мониторинг, осъществен от Института за модерна политика и фондация "Фридрих Науман". Иво Инджов, който вчера представи резултатите, обясни, че медиите са премълчавали подробности, които изтекоха в грами на Уикилийкс. ДУМА припомня, че става въпрос за Първа инвестиционна, Корпоративна търговска, Интернешънъл Асет, СИБАНК, ДЗИ, Инвестбанк, ЦКБ и Софийска общинска банка. Скандалът не е отразен адекватно в нито един от наблюдаваните вестници. Обект на изследването са били 10 печатни медии - "Телеграф", "Монитор", "Стандарт", "Новинар", "Труд", "24 часа", "Сега", Дневник", "Капитал" и "168 часа". От предварително набелязаните за наблюдение 25 теми, които са били от обществено значение през 2011 г., кръгът е стеснен до 16, тъй като останалите не са били толкова подценявани.
Темите табу са тези, от които вестниците бягат, защото се страхуват по политическа линия от собствени корпоративни интереси или от некомпетентност, заяви Инджов. Всички наблюдавани медии са неглижирали и скандала около видеото, на което настоящият кмет на Пловдив от ГЕРБ Иван Тотев разяснява как да се манипулират изборните бюлетини. Пълна мъгла има и около подготовката около приемането на спорния документ АСТА. Медиите реагираха едва в началото на тази година, допълни Инджов.
Информацията за предполагаемото тъмно минало на Борисов също е неглижирана за сметка на пространствени обяснения на премиера как грамите от Уикилийкс съдържат безпочвени обвинения. Бизнес интереси на хора и фирми, приближени до Борисов и ГЕРБ, също са сред табутата за печата, изтъкна Инджов. Няма разследвания откъде са активите на бившата приятелка на премиера Цветелина Бориславова и каква е дейността й извън БАКБ.
В списъка са и нарушения на човешки права като дискриминация и равнодушие спрямо определени малцинствени групи. Кадруването в съдебната система, проблемите със силовите ведомства и употребата на СРС също са сред табутата, сочи изследването.
Журналистите трябва да се превърнат в онова лаещо куче, което пази обществения керван, коментира Емил Георгиев от Института за модерна политика. Борислав Цеков допълни, че медийната среда в България е силно застрашена и това е задълбочаваща се реалност. Беше по-лесно да се пише критично в едни по-други времена, добави той.
 

Немските фондации нямало да пишат закон за печата

Твърденията на Бойко Борисов, че е помолил германските фондации в България да напишат закон за печата, са неверни. Това заяви вчера координаторът на "Фридрих Науман" Аспарух Панов. Той бе категоричен, че те няма да пишат закон, но ще стимулират широка обществена дискусия по темата. Ще осигурим експерти и достъп до всички медийни закони в Германия, там има няколко такива, но всички са подчинени на общи етични принципи, заяви Панов. Според него политическите решения за печата трябва да се вземат след обществено обсъждане.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ