28 Март 2024четвъртък18:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Риболов на дъно

Дънните каракуди ще налапат № 12, докато сом със същата големина нагълтва кука № 00

/ брой: 162

автор:Любо Николов

visibility 6364

Практикува се предимно за улов на големи риби. Прътът трябва да е здрав, твърд и с дължина от 2,5 до 3,5 м. На него е означено в грамове теглото, отговарящо на диапазона от тежести, които може да изхвърля в добри условия - така наречения "екшън". Късите прътове и малките екшъни пречат да се изпрати дънната въдица там, където желаем. За нашите условия е препоръчителен "екшън" 50-200 г.
Дънната въдица се монтира на здраво основно влакно. Познати са две школи. При класическата школа се използва основно влакно с дебелина 0,35 мм до 0,40 мм. Втората школа е на относително малките тежести. Препоръчва се в макарата да се зарежда основно влакно 0,20 мм до 0,22 мм, а за повод един размер по-малко. Добре е да се предвиди по-дълъг прът за успешно маневриране с по-големите риби, които не могат да се извадят от водата само със сила.
С течение на времето и развитието на синтетичните материали класическата школа бе подложена на "лечение за отслабване". Днес основно влакно в макарата с дебелина 0,35 мм се смята за дебело. По-добре е да се избере 0,26 или 0,28 мм, което теоретично означава устойчивост на опън от порядъка на 5 кг в края на еднометрово влакно и многократно повече, когато 30-40 метровото влакно може да прояви цялата си еластичност. Трябва да се знае, че влакно около 0,24 до 0,28 мм (според качеството му) има праг, под който явленията на усукване напълно нарушават замятането и водят до заплитане при най-малката хлабина. Що се отнася до кукичките, трябва предварително да знаете какви риби има на мястото, където ще ловите, за да изберете подходящия размер.
Дънните червеноперки и каракудите ще налапат № 12, докато сом със същато големина нагълтва кука № 00, без да му трепнат мустаците. Ако трябва да се открие размер, който да пасва като шперц за всеки случай, можем да препоръчаме кукички № 8 или № 6, ковани, с обърнат навън връх, странично извити. Някои използват тройни кукички. Вярно е, че по-добре задържат някои видове стръв, като хляб или сирене, и са идеални за оформяне на апетитна топчица от семена, но резултатите с тях са спорни.
Универсалната тежест трябва да е масивна и се състои от голяма "маслинка". Монтира се подвижно между две малки неподвижни тежести, отстоящи на 40 см една от друга. След като заметнете и изхвърлите влакното, изчакайте въдицата да потъне и издърпайте леко, леко, преди да оставите малко хлабина. Рибата захапва и тръгва, без да срещне съпротива, докато горната тежест се блъсне силно в маслинката, което моментално я засича. Препоръчително е монтажът на дънната въдица към основното влекно да е с вирбел. Той намалява и дори предотвратява усукването.
И накрая как да видим подръпването, като нямаме плувка...

 Най-простият начин е: въдицата се изопва, върхът се огъва на тласъци и се засича в момента на огъването. Ако въдицата има малка хлабина, равна на пробега на подвижната тежест, засичането се улеснява. Освен известните камбанки има специални приспособления с голяма чувствителност, включително и електронни, които се монтират на върха и дават по-голяма гаранция при засичането.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 276

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 296

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ