26 Април 2024петък03:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Съдия Тодорова ще обжалва пред ВАС

/ брой: 162

автор:Павлета Давидова

visibility 737

Съдия Мирослава Тодорова бе категорична, че не е съгласна с наказанието, което ВСС й постанови в четвъртък, и заяви, че ще обжалва пред ВАС. Не съм жертва, може да съм обект на репресия, но не се чувствам жертва, защото има механизъм за защита, коментира тя. Тодорова заяви, че има съд, в който вярва, и добави, че съществува и наднационална защита.
Съдията подчерта, че при забавяне на дела трябва да има наказания. Тя добави, че разглежда себе си като един от проблемите на системата, но бе категорична, че е направила всичко, каквото е могла, за да се справи със задачите си и не е забавила делата от некомпетентност. Според нея наказанието й не решава нито един от проблемите на съдебната система. Тя поиска ВСС да подсигури възможност на съдиите да осигуряват бързо произнасяне, а не някои от тях да се пренатоварват за сметка на други.
ВСС често се държи като прокурор или екзекутор, каза Тодорова. Тя определи като беззаконие и унижение начина, по който ВСС взе решението за дисциплинарното й отстраняване. "Това беззаконие е още по-драстично, когато става въпрос за съдия, който е призван да раздава правосъдие. Подсъдимият в наказателния процес има право на последна дума, а български съдия няма право на последна дума", огорчи се тя. Тодорова съзря предубеденост в дисциплинарния състав, тъй като не й е била предоставена възможност дори да види делата, заради които са наказанията.
За обсъждането на наказанието, както и за решението на ВСС Тодорова е научила от медиите. Тя е разгледала и огромен брой дела, въпреки липсата на кабинет, в който да ги чете. Тодорова обясни, че е и първият съдия, проверяван за това дали е качил актовете си в системата на съда. Тя посочи, че в докладната от шефката на СГС Владимира Янева пише, че Тодорова не е качила 5 акта и според Янева те най-веоятно не съществуват. Наказаната съдийка подчерта, че е качила 421 акта, срещу много по-малко от Янева и съдия Крънчева.
Тодорова коментира, че в прилаганите наказания има двоен стандарт и подходът не е еднакъв. Има двоен стандарт, а зад двойният стандарт стои зависима съдебна система, категорична бе тя. Според нея настоящият състав на ВСС не е зашитил нито веднъж независимостта на българската съдебна система.


Недопустимо е министър да се меси в съда

Тодорова категорично се разграничи от призива на правосъдния министър Дияна Ковачева ВСС да оттегли решението си за уволнение. Съдията заяви, че е недопустимо представител на изпълнителната власт да се меси в съдебната система. Тя няма право да иска от ВСС да си промени решението, котегорична бе Тодорова.
"Безпрецедентно е поведението на съвета, който се опитва да ориентира решенията си само по намеци на различни лица. Съдиите да се опитват да предугаждат и да вземат решения според това, което властта иска, това е недопустимо", добави още тя.


Протестът - радикален жест

Като радикален жест и безпрецедентен знак на подкрепа оцени Тодорова вчерашния протест, в който се включиха стотици съдии. Тя благодари на всички, давайки си сметка, че по закон съдиите трябва да стоят настрана от подобни стачки. Това го приемам като лична подкрепа, но и като подкрепа за каузата, добави Тодорова.
Съдията подчерта, че случилото се не бива да отмества вниманието от номинациите за ВСС и делегати за избора на магистрати. Не е случайно, че това се случи точно тази седмица, добави тя. Според Тодорова настоящият състав на ВСС има пълни основания да не я харесва предвид обвиненията, които Съюзът не съдиите, чийто шеф е тя, отправи към съвета.

 

200 души протестираха срещу решението на ВСС

Близо 200 души се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет в подкрепа на Мирослава Тодорова. Сред протестиращите имаше съдии от София, Благоевград, Силистра, адвокати и граждани. Това беше първият протест на съдии в България. Наблюдаваха го чуждестранни журналисти, забелязани бяха и представители на посолството на САЩ в София.
Сред протестиращите се разпространяваше и подписка, в която до обяд взеха участие над 200 души. Съюзът на съдиите внесе в деловодството на съвета официална позиция на въпроса, както и подписаната от 51 съдии във Върховния касационен съд декларация по повод уволнението на Тодорова. Те настояха да бъде намерена законова възможност решението да бъде отменено. Според колегите на Тодорова тя е уволнена заради критиките към ВСС и делото за клевета, което тя води срещу вътрешния министър. Повечето присъстващи определиха решението като взето под натиск и безпрецедентно. "Това не е протест само в защита лично на съдия Тодорова. Въпросът е за начина, по който се налагат дисциплинарните наказания, без да се даде възможност на конкретния съдия или прокурор да изрази становището си пред наказващия орган и без да са налице установени стандарти за натовареност, при които един съдия може да работи нормално". Това заяви пред ВСС Нели Куцкова, секретар на Съюза на съдиите.
Малко след 11 ч. представители на протестиращите влязоха в съвета, където ги посрещна Пламен Стоилов, един от петимата вносители на предложението за уволнение. "Прочетох много сайтове, гледах телевизии и радиа, за да се ориентирам в обстановката. Предлагам да се придържаме към конкретиката, а да не се впускаме в разговори за независимостта на съда - няма да има резултат от това", заяви в началото Стоилов. Съдия Иванова обърна внимание, че те не могат да коментират конкретното дисциплинарно производство срещу Тодорова, защото нямат никакви материали по него. Освен това има забрана в Закона за съдебната власт и етичния кодекс да не се коментират висящи производства.
Пламен Стоилов се съгласи, че ВСС не е представил документ, в който да са разписани критериите за натовареност на съдиите, и именно при липсата на такъв документ все пак някак е преценявал средната натовареност на всички съдии в определен съд, когато се разглежда възможността някой техен колега да бъде наказан дисциплинарно заради забавени дела.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ