28 Март 2024четвъртък14:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Юрий Горбачов показва "Изкуството на Рая" в Пловдив

Най-продаваният руски художник в Съединените щати пристигна под тепетата от Одеса

/ брой: 167

автор:Пенка Калинкова

visibility 1513

В Пловдив откриха изложба на най-популярния в Съединените щати съвременен руски художник Юрий Горбачов. Сред неговите почитатели и купувачи са семейство Клинтън, Марчело Мастрояни, Латоя Джексън, Мик Джагър, Брук Шилдс, Михаил Баришников... Повече от 20 години живее със семейството си в Ню Йорк майсторът на керамиката от Одеса. Впрочем, с Одеса не е напълно скъсал съименникът и далечен родственик на Михаил Горбачов. В Пловдив той пристигна от Одеса, а преди това изложбата му в Градската художествена галерия бе вече наредена със съдействието на пражкия галерист Миро Смолак. Именно той показва картините на Горбачов в града на хълмовете благодарение на добрите си връзки с инж. Димитър Георгиев, почетен консул на Украйна в Пловдив. Галерията на Миро Смолак, която носи неговото име - "Миро", се намира в Храдчани, в черквата "Св. Рох", и е забележителна с това, че показва творби на Пикасо, Дали, Шагал, Уорхол, но и на богати и известни съвременни художници като Горбачов. Смолак е и основател на благотворителния фонд "Требия", а Димитър Георгиев е един от известните спомоществователи на изкуство в Пловдив.
В експозицията "Изкуството на Рая" са събрани ярки, радостни картини, родеещи се с традицията, персонажите, прийомите на руския лубок, но и близки по някакъв свой начин до изкуството на Марк Шагал. В Америка на художника му е потръгнало чрез популярната фамилия на далечния родственик, добил е особена известност и с рекламата на водка "Абсолют", както и на "Столичная", но тайната на успеха му е все пак във формулата на творчеството му.
Стилът на Юрий Горбачов е формиран от неговото мислене и техника. Той залага на радостното, жизнеутвърждаващото изкуство, на положителната енергетика - те особено се харесват на американците. Виждаме приказно красиви пейзажи и къщи, животни и хора, свързани с тайнствени обреди, сини котараци и коне, червени тигри, красавици с пищни тела и пъстроцветни одежди и много, много злато.
"Обожавам златото, то не просто се асоциира с богатството и великолепието, то е като застинало слънце", казва художникът. Това, че се е занимавал с керамика, има своето отражение в живописта му - понякога работата му напомня средновековен емайл, където цветните петна са ограничени със златна линия, другаде твори като иконописец, изобразяващ чудотворната небесна сила чрез символиката на златния и червения фон. Галеристът Миро Смолак коректно е изписал цените на картините в долари и с ДДС. Истинско предизвикателство е дали те ще намерят своите купувачи у нас. Навсякъде досега са се изкупували, независимо от цената.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ