28 Март 2024четвъртък19:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Българите - щастливи, богати и ларж

Оставихме се да ни управляват хора без образование, на "сладури" поверихме сложни инженерни системи, а на "калинки" - да се разпореждат с милиарди

/ брой: 175

автор:Светла Василева

visibility 1084

Противно на всички класации и рейтинги, запазили трайно за нас последните си места, ние, българите, не сме такива, каквито упорито ни  внушават. Старателно и последователно ни убеждават, че сме нещастни, бедни, нетолерантни. Нищо подобно.

Ние, българите, сме щастливи

Пенсионерите ни са щастливи - увеличиха им пенсиите. Работещите са щастливи - вдигнаха размера на минималната работна заплата. Собствениците на недвижими имоти са щастливи - няма да им се налага да доказват платени здравни осигуровки при разпореждане със собствеността. Медицинските ни специалисти са щастливи - обещаха от 2013 г. да им увеличат заплатите. Учителите и научните работници преливат от щастие - образованието и иновациите са прогласени за приоритет на държавата. Служителите във вътрешното министерство няма как да са нещастни - при милиардния бюджет, с който разполагат. Президентът ни е щастлив - достатъчно е да се погледнат фотосесиите му. Министрите и те - кой от кой по-щастлив. Археолози, депутати, кметове - също. У нас дори мечките са щастливи. Имат собствен резерват. Блатните кокичета - и те са щастливи. Лично премиерът се зае да осигури комфорта им. Кокошките ни са щастливи. До една. Без изключение. Опитните плъхове, мишки, жаби, зайци и пр. също са щастливи. Доказано. Със сертификат от Европа. Прасетата ни до месеци ще са щастливи на сто процента. След тях идва ред на кравите. Специална вентилация, климатизация, пили за нокти, биберони, играчки, настилки за изтъркване на копита и ергономични постели за отмора - всичко е осигурено. За щастието.
Щастливи сме ...

И сме богати

Пенсионерите ни забогатяха има-няма с 9 лева. Работещите за минимална заплата - с цели 20 лева.
Богати сме. Щом кротко и по график вече 15 години изплащаме обезщетения, присъдени от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, вместо да отстраним причините, станали основание за налагане санкции на държавата.  
Богати сме. Щом към съмнително ниските цени, за които продадохме индустрията и комуникациите си, добавихме безропотно кешов бонус, на който ни осъдиха "благодарните" купувачи в Арбитражния съд в Париж.
Богати сме, щом инвестираме в пъти повече средства в примитивно производство на тютюни, вместо в научни изследвания и иновации - през 2010 г. 116 млн. лв. за тютюн срещу 4 млн. лв. за научни изследвания и 45 млн. лв. за иновации, през 2011 г. - 70 млн. лв. за тютюн срещу 5 млн. лв. за наука и 36 млн. лв. за иновации. Тази година платихме на тютюнопроизводителите 73 млн. лв. Науката и иновациите "компенсирахме" с въздушни кули от красиви обещания.
Богати сме, щом с лежерно безгрижие гледаме как специалистите ни напускат страната и с лека ръка подаряваме талантливите си деца на света.   
Богати сме, щом харчим милиард за поддържане системата на МВР, чиято ефективност се измерва с невзрачните 6%.
Богати сме, щом строим бутикови и на хартия "многофункционални" спортни зали, докато 2700 училища сме оставили без обикновен физкултурен салон.
Богати сме, щом имаме пари за мастодонти като новопостроеното "военно НДК" в центъра на столицата, което скоро ще започне да се руши, без да е използвано и ден, щом изградихме парк за отдих на площ от 365 дка на безумно място - край летище "София", в който никой не иска да си почива вече трета година.
Богати сме, щом години наред наливаме пари в АЕЦ "Белене", а после я изоставяме. На финала нищо чудно да се окаже, че с всички средства, излезли от джобовете ни - в т.ч. тези за неустойките, чийто размер все още не знаем, сме можели да построим единия блок на централата. Вместо генерираща мощност, засега имаме пари, хвърлени на вятъра.
Богати сме, щом финансираме приоритетно строителството на магистрали, а съществуващата инфраструктура на електротранспорта, сочен за перспективен в европейски мащаб заради климата и социалната му функция, негласно унищожаваме.
Всичко изброено говори за едно - богати, богати, богати сме!

И толерантни

Поискаха ни 800 дни. Ние дадохме в пъти повече. Провъзгласиха ни за лош матер'ял, нарекоха ни "шибан народ", прасета, квичащи в кочина, и кучета, които трябва да се държат на къс повод. Обвиниха ни, че не се втурваме ентусиазирано да ставаме овчари, че сами сме си виновни, щом сме останали без работа, че сме склонни да се самобичуваме, когато казваме, че корупцията минира обществото ни. Оставихме се да ни управляват хора без образование, на "сладури" поверихме сложни инженерни системи, а на "калинки" - да се разпореждат с милиарди. Случайни хора на неслучайни места, срещнати на кръстовище, в училищен двор или препоръчани заради "експертиза", недоказана и неразгадаема, все по-често се разпореждат с живота ни. Обръчи от фирми години наред изпомпват общински бюджети, приятелски кръгове печелят апетитни държавни поръчки. Всичко това - пред лежерно премрежените ни погледи. Танц на ръба на закона. И оттатък него.
Толерантни сме. Щом не искаме избори при вида на празната зала по време на парламентарен контрол.
Толерантни сме. Щом не изкрещяхме "оставка" при огласяване на случая с Мишо Бирата.
Толерантни сме, щом не казахме "вън" след всяка една от многото обиди, отправени ни от най-високо политическо ниво.
Толерантни сме. Щом продължаваме да мълчим след фиаското на луксозния правителствен воаяж до Катар и дори сега, след атентата на летището в Бургас.
Толерантни сме. Щом не сме на улицата, протестирайки срещу бедността, безработицата и некомпетентното управление.
Толерантни сме или... овчедушни, бедни и нещастни.
Време е да решим какви искаме да бъдем.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ