19 Април 2024петък22:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Държавата е дала пари само на 194 от поискалите помощ перничани

Като гавра, бездушие и безхаберие определят от БСП отношението на управляващите към пострадалите от природния катаклизъм

/ брой: 185

автор:Павлета Давидова

visibility 469

От 2700 молби на перничани до Междуведомствената комисия при бедствия и аварии за помощ след земетресението, люляло Перник през май, са разгледани едва 288. Общо сигналите, постъпили в общината, са били 8507. Статистиката бе съобщена вчера от кметицата на перник Росица Янакиева, депутата от Коалиция за България Ангел Найденов и бившата кметица на Смолян Дора Янкова. Социалистите алармираха, че месеци след бедствието комисията е разгледала едва 10% от подадените жалби, а от тях са удовлетворени едва 194 преписки. От необходимите близо 10 млн. лв. за възстановяването на щетите в Пернишко е отпусната едва една трета от сумата.
Росица Янакиева бе категорична, че тиражираните думи на управляващите, че на Перник са изплатени 13 млн. лв. са неистина. 3 319 219 лв. е сумата, която е изплатена на общината. От тях 2800 млн. лв. са за строеж на 2 детски градини, които ще бъдат съборени, както и за ремонта на трета. Общината очаква и още средства, но те са предоставени от регионалното министерство и подлежат на процедура за обществени поръчки за възстановяване на обществени сгради, добави кметицата. Като обезщетения на гражданите от поисканите 10 млн. лв. държавата е предоставила едва 660 хил. лв., допълни Ангел Найденов. Той бе категоричен, че отношението, което институциите и управляващите демонстрират към Перник, е гавра и признак на бездушие и безразличие. "Темповете, с които работи междуведомствената комисия, експертният и административният капацитет на междуведомствената комисия и на всички държавни органи, които имат отношение по преодоляване на щетите от земетресението, са свидетелство за крещящо безхаберие", категоричен бе Найденов.
Кметицата се оплака, че, вместо да се работи по жалбите на перничани, я засипват с инспекции. Само седмица, след като от ДНСК са назначили проверка за сградите, които трябва да бъдат съборени след нейни постановления, междуведомствената комисия е назначила проверка на проверката. Не знам на кого нямат доверие, вметна тя. Янакиева коментира и комисията в Общинския съвет, която инспектира някои от сградите, възстановявани от общината след бедствието. Тя бе възмутена, че хора, които не са експерти в строителството, отчитат в доклада си, че по сигнал и избирателно са проверили 24 от общо 82 обекта и са установили нарушения. "Не се притеснявам от никакви проверки, защото те няма да са от филолози, а разстоянията няма да се мерят с педи и крачки. Прокуратурата ще направи проверка с експерти, които са компетентни", категорична бе Янакиева.
Социалистката коментира, че атаките срещу нея и администрацията й може би са, защото междуведомствената комисия вече е изразходвала около 85% от бюджета си. Направете си сметка какво ще стане, ако, недай си, Боже, стане инцидент, при който държавата трябва да обезпечи елементарни възможности за живот на хората, добави тя.

БСП излезе с 4 предложения

Социалистите излязоха с 4 конкретни мерки по повод забавените решения от страна на държавата след заметресението, разлюляло Пернишко преди месеци.
На първото работно заседание на парламента БСП ще поиска Сметната палата да извърши одит на Фонда за бедствия и аварии и как той разходва средставата си. Социалистите предлагат пред парламентарната Комисия по бюджет и финанси да бъде представен пълен отчет и да се преразгледа начинът, по който са разходвани отпуснатите средства за щетите от земетресението в Перник. Те ще настояват и за по-чести заседания на междуведомствената комисия по бедствия и аварии, за да може хората да действат по отстраняването на щетите по домовете си своевременно. БСП ще предложи и промени в Закона за устройство на територията. "Оказва се, че няма специфична процедура, по която хората със засегнати домове да правят аварийно-възстановителни дейности, включително и общината. Всички следват процедурите по общия ред", коментира Ангел Найденов. Той обясни, че трябва да има по-опростена и бърза процедура, за да може пострадалите да действат своевременно и по закон.

Дора Янкова: Не ни трябва морски пиар

Остро възмущение от поведението на управляващите изрази и бившата кметица на Смолян и бивша председателка на сдружението на общините в България Дора Янкова. Тя бе категорична, че на пострадалите не им трябва "морски пиар", визирайки изказването на депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова, която се впусна да дава съвети на перничани от морето.
"Обикновено ГЕРБ са спортисти, трябва да бъдат екипни играчи, но се оказва, че са екипни играчи само в техния отбор, а не в отбора на отечеството", анализира Янкова. Тя призова местните политици в Перник, хората в Министерския съвет и институциите да се обединят около проблемите на хората. "Нека бъдат обединени не около Росица Янакиева, защото може да имат полтически противоречия, а около решаването на проблемите на хората", настоя тя.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ