28 Март 2024четвъртък19:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Страната на летящите тигри

/ брой: 192

автор:Иво Атанасов

visibility 1255

Сигурно е странно, че все още има хора, които в България се чувстват като у дома си. Може би защото желанията им, колкото и причудливи да са, се сбъдват. Такъв е случаят с оня майстор на лобисткото законодателство от ГЕРБ, който, ако не беше съименник на популярен бивш митнически шеф и на още по-популярен естраден изпълнител, щеше да е известен само с прякора си Ротманса. Седял си депутатът в подходяща за нивото си компания - тази на премиера, и не просто седял, но и изпробвал интелекта си в игра на карти. Не се знае колко е  сръбнал, но явно питието е освободило съвсем задръжките му, та чак дръзнал да дръпне за опашката самия Бистришки тигър. Отупал го и тъй като играли на вързано, премиерът трябвало да му изпълни едно желание. А желанието на Ротманса си било чиста прищявка - футболният отбор на "Витоша"- Бистрица, в който се състезава Борисов, да бъде доставен с правителствения самолет във Варна, за да премери сили с тима на депутата "Чавдар"- Етрополе.
В друга страна историята щеше да свърши дотук, ако въобще можеше да започне. У нас обаче някои не само се чувстват като у дома си, но и действат, сякаш всичко им е бащиния. Премиерът щракнал с пръсти и бистришките тигри, както се титулуват съотборниците му, полетели с правителствения самолет. Какво толкова, сопна се Борисов, когато опозицията започна да нищи случая. Да, футболистите са пътували, но това не е осъдително, защото полетът е платен не от държавата, а от приятеля му Ротманса.
Дали е така, няма как да проверим. Не можем и да научим дали плащането не е станало със стара дата, едва след избухването на скандала. Със сигурност обаче Авиоотряд 28 няма право на търговски полети. Неговият лиценз е за специализирани авиационни услуги. А такива са полетите на президента, председателя на парламента, министър-председателя, вицепрезидента, на чуждестранни държавни ръководители и придружаващите ги екипи. Никъде не е предвидена възможност правителствените самолети да се използват от футболни клубове, при това за мачове на толкова ниско равнище.
И тук премиерът се измъква по познатия от доста време начин: "За "Левски" защо не питате? За ЦСКА защо не питате? Какъв по-различен отбор са "Бистрица"? Те не са ли момчета, какви са?" Сиреч защо за едни да може, а за други - не? Премиерът се самопредставя едва ли не като стожер на справедливостта. След като е давал поне 20 пъти самолета на други отбори, ще си позволи веднъж да го стори и със собствения. Според правилата обаче нито един футболен клуб няма право да ползва правителствен самолет като такси. Това обаче не пречи на Борисов да черпи права за себе си от собственото си неправомерно поведение. Щом за едни се нарушава, ще се нарушава и за други. В страната на летящите тигри това е върхът на принципността. Утре на някого ще му хрумне да използва правителствения еърбъс за сватба, за погребение, защо не и за абитуриентска вечер. Ако премиерът даде съгласие, Авиоотряд 28 ще трябва да изпълни търговския полет, въпреки че няма право на това.
Управлението на ГЕРБ е тропосано отгоре до долу с подобна фанфарна принципност. Ето, специална комисия установи, че бившият министър Трайчо Трайков е бил в конфликт на интереси по време на мандата си. Участвал е във вземането на решение да се предостави концесия на дружество, в което има акции. И сега го чака солена глоба и отнемане на министерска заплата. В кърпа му е вързан и гневът на обществото, защото надали някой  ще си направи труда да провери, че акциите му съставляват едва 0,00000556 процента от капитала на дружеството. И че миналата година е получил дивидент от цели 20 лева. Важното е да се види колко принципни са управляващите, дори когато нарушението е само за една банкнота, па макар и да си затварят очите за онези измежду тях, които натрупаха милиони.
Същата строгост забелязваме и към намерението да се махнат Ботев и Левски от учебниците. Просветният министър си прекъсна два пъти  отпуска, за да предупреди, че премиерът няма да позволи никаква подмяна в българската история. От една страна, е разбираемо - Борисов току-що влезе в учебниците и не върви веднага да го извадят. Нека поне му изтече мандатът. От друга страна обаче, кого предупреждава правителството? Нима не то, а опозицията може да отстрани когото и да било от учебното съдържание? Или отново въпросът е да се притопли скандал, за да се демонстрира принципност? Онази, фанфарната.
По времето на Костов, когато на покрива на Министерския съвет се кипреше рекламата на популярно уиски, Кулеков преведе "Джони Уокър" като "Иван да си ходи!"...И Иван си отиде. Дошло е време Бойко не просто да си ходи, а направо да отлети. И не със самолет на Отряд 28, а от премиерския стол. Та да почувстваме най-после и ние, хората без прищевки, България като свой дом, а не като страна на летящите тигри.
  
Други текстове от  автора  на: www.ivoatanasov.info


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ