Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Май 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

На първа страница

Боян Юруков:

Липсва.ком е мястото на безследно изчезналите

За разлика от мимолетната информация в медиите, страница в интернет поддържа актуални данни за хора в неизвестност, твърди нейният създател

Светла Василева

6. Септември 2012 , брой: 208   1520   0
Снимка


Боян Юруков е роден в Добрич през 1984 г. Завършил е Английска гимназия в Пловдив и Техническия университет на Дармщадт, Германия - специалност изчислително инженерство. Създател на интернет страниците Lipsva.com, Crime.bg и съосновател на ред други сайтове и блогове. Носител на наградите "Блог на 2009" на БГСайт и Българската Уеб Асоциация и "Кауза, Събитие, Общност" за 2011-а на БГСайт.

Цитати:
"Германия е много уредено и подредено място, но както много други, завършили в чужбина, смятам, че има и по-важни неща"
"Отдавна планирам да се върна и основната причина за това е надеждата ми, че мога да направя нещо полезно в България"

- Създател сте на страницата Lipsva.com в интернет, която публикува данни за безследно изчезнали хора. Какво ви провокира да я направите?
- Забелязах, че няма единно място, където можем да намерим цялата информация за безследно изчезналите българи. Съобщенията бяха пръснати из местни издания, бюлетини на МВР, а понякога въобще не стигаха до медиите. Затова реших да създам регистър с карта, където всеки да може да обяви свой близък за издирване. Разбира се, има проверка за истиността на съобщенията, но злоупотребите са много малко.
- От колко години съществува страницата? Какви възможности има? Само вие ли я поддържате?
- Страницата съществува вече повече от две години. Съдържа над 600 решени и нерешени случаи на изчезване и позволява споделянето на сигналите както в мрежата, така и извън нея - с помощта на плакати, готови за отпечатване. Сайтът събира автоматично информация от социалните мрежи и бюлетините на МВР и се поддържа основно от мен. Доброволци помагат с модерацията и изпращат редовно линкове и поправки в информацията.
- Колко са липсващите хора в момента на територията на България?

- Към този момент имаме данни за 364, от които 20-ина са извън територията на страната. От всички изчезнали около 40 са обявени само на сайта на Интерпол и не присъстват в български медии. Около 1/3 от всички добавени в сайта, са обявени от техни близки направо в страницата.
- Има ли увеличение на броя на изчезналите хора през годините, откакто е създаден сайтът?
- Трудно е да говорим за ръст на изчезналите, защото нямаме пълна информация за случаите преди това. По-скоро можем да говорим за по-голяма видимост. Допреди няколко години редица местни случаи са оставали скрити и неизвестни. И сега има много такива, но с помощта на интернет са все по-малко. Така чуваме за много повече изгубени възрастни хора или избягали деца и това създава чувството, че изчезналите са  повече. В същото време остава малко известна статистиката, че МВР открива повечето живи и здрави.
- Имате ли статистика за намерените лица? Колко са те за последните години?
- Разполагам със сравнително подробни данни за последните две години. Общо имам данни за 288 решени случаи и повечето от тях са открити живи и здрави. Както казах, трудно е да се правят изводи от толкова малка справка и липса на исторически данни, но се забелязва една ясна тенденция - МВР решава доста случаи успешно и активното участие на обществото със сигнали и помощ в издирването води към много по-добри резултати.
- Как се попълва базата с данни на сайта - само от сигнали на граждани или имате някаква договореност с МВР?
- Данните се попълват основно със сигнали на близки и роднини на изчезналите, от бюлетина на МВР и от медиите. В последната година се опитвам да постигна споразумение с МВР за взаимопомощ и имам напредък в тази насока. От доста време ми потвърждават отделни случаи или ме информират, когато са решени. Целта е да имаме възможно най-точни данни в Lipsva, което е от полза както за гражданите, така и за разследванията на полицията.
- Колко посещения има дневно страницата. Помагат ли ви да я популяризирате?
- Посещенията в сайта варират от няколко стотин до няколко хиляди, в зависимост от това колко случаи са добавени наскоро и колко от тях стават известни чрез медиите. Когато има популярен случай, се забелязва и повишаване на броя разгледани страници. Това означава, че хората, търсещи информация за конкретен човек, попадат и на други такива през платформата на Lipsva. Така разбират за други изчезнали в същия регион или на подобна възраст. Популяризирането на случаите става основно чрез социалните мрежи. Във Facebook например изчезналите се споделят стотици пъти и достигат до хиляди.
- Сайтът е доста встрани от това, за което учите в Германия. Остава ли ви време за учене, чувала съм, че университетът, и най-вече специалността ви са истинско предизвикателство...
- Започнах проекта, преди да завърша обучението си и наистина беше предизвикателство в началото. С времето обаче автоматизирах голяма част от работата и постепенно стана рутинна. Работя по доста други проекти и Lipsva е вече по-скоро нещо, което правя покрай другите занимания. Образованието и работата в Германия определено са изключително трудни, но успявам да намеря свободно време за социални проекти като този.
- В действителност вие от няколко години не живеете в България, но чрез тази страница показвате съпричастност към тежък проблем. Какви са плановете ви за бъдещето? Смятате ли да се върнете?
- Отдавна планирам да се върна и имам няколко предложения за това. Смятам да го направя в рамките на следващите няколко години и основната причина за това е надеждата ми, че мога да направя нещо полезно в България. Всичките ми проекти в мрежата са по някакъв начин свързани с България, контактите, които имам, и дейностите, който развивам - също. Германия е много уредено и подредено място, но както много други завършили в чужбина смятам, че има и по-важни неща. На 16 септември ще се проведе форумът "Кариера в България", където ще участвам дистанционно в дискусия точно на тази тема.
- Имате ли други реализирани проекти. Кои са те?
- Помогнах за създаването на страницата за изборни измами Fairelections.eu. Направих сайта Crime.bg, за който обаче ми остава все по-малко време. Направих и страницата glasuvam.org в помощ на желаещите да гласуват в чужбина. Отварям различни данни на opendata.yurukov.net и списвам блога си вече 6 години на yurukov.net/blog. Понякога добавям различни идеи, които нямам време да изпълня в brainstormmonk.com и пиша статии за различни интернет издания. Отскоро пиша и за блога на Фондацията "За Отворено Знание". Помагам и технически на няколко сайта и блогове.
- Споменавали сте в блога си, че ще е от полза да се направи интерактивна карта на катастрофите в България и заболяваемостта в страната. Обсъждали ли сте идеята си с МВР, КАТ и Министерството на здравеопазването?
- За жалост там нямам напредък. Работя от доста време по споразумение за сътрудничество с МВР във връзка с безследно изчезналите, но нещата вървят бавно. От Министерството на здравеопазването пък не получавам никакъв отговор. В стратегията на кабинета за открито управление обаче се споменава за отворени данни в рамките на новата здравна информационна система и там ми е надеждата. За катастрофите - имам идеи как да изкарвам полуавтоматично информация от бюлетина на КАТ, но и там ще имам нужда от помощта на интернет обществото.
Подобни интерактивни карти могат да имат много и неочаквани ползи. Може например да открием връзка между промяна в заболевамостта в даден регион и конкретни мерки на общините. По подобен начин промяна в движението на конкретно кръстовище може веднага да се отрази визуално на броя катастрофи там. Комбинирайки тези данни с други такива, и поставяйки ги в контекста на определени събития - ще имаме ползи за обществото.
 
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"