Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Август 2016 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Боян Юруков:

Липсва.ком е мястото на безследно изчезналите

За разлика от мимолетната информация в медиите, страница в интернет поддържа актуални данни за хора в неизвестност, твърди нейният създател

Светла Василева

6. Септември 2012 , брой: 208   1249   0
Снимка


Боян Юруков е роден в Добрич през 1984 г. Завършил е Английска гимназия в Пловдив и Техническия университет на Дармщадт, Германия - специалност изчислително инженерство. Създател на интернет страниците Lipsva.com, Crime.bg и съосновател на ред други сайтове и блогове. Носител на наградите "Блог на 2009" на БГСайт и Българската Уеб Асоциация и "Кауза, Събитие, Общност" за 2011-а на БГСайт.

Цитати:
"Германия е много уредено и подредено място, но както много други, завършили в чужбина, смятам, че има и по-важни неща"
"Отдавна планирам да се върна и основната причина за това е надеждата ми, че мога да направя нещо полезно в България"

- Създател сте на страницата Lipsva.com в интернет, която публикува данни за безследно изчезнали хора. Какво ви провокира да я направите?
- Забелязах, че няма единно място, където можем да намерим цялата информация за безследно изчезналите българи. Съобщенията бяха пръснати из местни издания, бюлетини на МВР, а понякога въобще не стигаха до медиите. Затова реших да създам регистър с карта, където всеки да може да обяви свой близък за издирване. Разбира се, има проверка за истиността на съобщенията, но злоупотребите са много малко.
- От колко години съществува страницата? Какви възможности има? Само вие ли я поддържате?
- Страницата съществува вече повече от две години. Съдържа над 600 решени и нерешени случаи на изчезване и позволява споделянето на сигналите както в мрежата, така и извън нея - с помощта на плакати, готови за отпечатване. Сайтът събира автоматично информация от социалните мрежи и бюлетините на МВР и се поддържа основно от мен. Доброволци помагат с модерацията и изпращат редовно линкове и поправки в информацията.
- Колко са липсващите хора в момента на територията на България?

- Към този момент имаме данни за 364, от които 20-ина са извън територията на страната. От всички изчезнали около 40 са обявени само на сайта на Интерпол и не присъстват в български медии. Около 1/3 от всички добавени в сайта, са обявени от техни близки направо в страницата.
- Има ли увеличение на броя на изчезналите хора през годините, откакто е създаден сайтът?
- Трудно е да говорим за ръст на изчезналите, защото нямаме пълна информация за случаите преди това. По-скоро можем да говорим за по-голяма видимост. Допреди няколко години редица местни случаи са оставали скрити и неизвестни. И сега има много такива, но с помощта на интернет са все по-малко. Така чуваме за много повече изгубени възрастни хора или избягали деца и това създава чувството, че изчезналите са  повече. В същото време остава малко известна статистиката, че МВР открива повечето живи и здрави.
- Имате ли статистика за намерените лица? Колко са те за последните години?
- Разполагам със сравнително подробни данни за последните две години. Общо имам данни за 288 решени случаи и повечето от тях са открити живи и здрави. Както казах, трудно е да се правят изводи от толкова малка справка и липса на исторически данни, но се забелязва една ясна тенденция - МВР решава доста случаи успешно и активното участие на обществото със сигнали и помощ в издирването води към много по-добри резултати.
- Как се попълва базата с данни на сайта - само от сигнали на граждани или имате някаква договореност с МВР?
- Данните се попълват основно със сигнали на близки и роднини на изчезналите, от бюлетина на МВР и от медиите. В последната година се опитвам да постигна споразумение с МВР за взаимопомощ и имам напредък в тази насока. От доста време ми потвърждават отделни случаи или ме информират, когато са решени. Целта е да имаме възможно най-точни данни в Lipsva, което е от полза както за гражданите, така и за разследванията на полицията.
- Колко посещения има дневно страницата. Помагат ли ви да я популяризирате?
- Посещенията в сайта варират от няколко стотин до няколко хиляди, в зависимост от това колко случаи са добавени наскоро и колко от тях стават известни чрез медиите. Когато има популярен случай, се забелязва и повишаване на броя разгледани страници. Това означава, че хората, търсещи информация за конкретен човек, попадат и на други такива през платформата на Lipsva. Така разбират за други изчезнали в същия регион или на подобна възраст. Популяризирането на случаите става основно чрез социалните мрежи. Във Facebook например изчезналите се споделят стотици пъти и достигат до хиляди.
- Сайтът е доста встрани от това, за което учите в Германия. Остава ли ви време за учене, чувала съм, че университетът, и най-вече специалността ви са истинско предизвикателство...
- Започнах проекта, преди да завърша обучението си и наистина беше предизвикателство в началото. С времето обаче автоматизирах голяма част от работата и постепенно стана рутинна. Работя по доста други проекти и Lipsva е вече по-скоро нещо, което правя покрай другите занимания. Образованието и работата в Германия определено са изключително трудни, но успявам да намеря свободно време за социални проекти като този.
- В действителност вие от няколко години не живеете в България, но чрез тази страница показвате съпричастност към тежък проблем. Какви са плановете ви за бъдещето? Смятате ли да се върнете?
- Отдавна планирам да се върна и имам няколко предложения за това. Смятам да го направя в рамките на следващите няколко години и основната причина за това е надеждата ми, че мога да направя нещо полезно в България. Всичките ми проекти в мрежата са по някакъв начин свързани с България, контактите, които имам, и дейностите, който развивам - също. Германия е много уредено и подредено място, но както много други завършили в чужбина смятам, че има и по-важни неща. На 16 септември ще се проведе форумът "Кариера в България", където ще участвам дистанционно в дискусия точно на тази тема.
- Имате ли други реализирани проекти. Кои са те?
- Помогнах за създаването на страницата за изборни измами Fairelections.eu. Направих сайта Crime.bg, за който обаче ми остава все по-малко време. Направих и страницата glasuvam.org в помощ на желаещите да гласуват в чужбина. Отварям различни данни на opendata.yurukov.net и списвам блога си вече 6 години на yurukov.net/blog. Понякога добавям различни идеи, които нямам време да изпълня в brainstormmonk.com и пиша статии за различни интернет издания. Отскоро пиша и за блога на Фондацията "За Отворено Знание". Помагам и технически на няколко сайта и блогове.
- Споменавали сте в блога си, че ще е от полза да се направи интерактивна карта на катастрофите в България и заболяваемостта в страната. Обсъждали ли сте идеята си с МВР, КАТ и Министерството на здравеопазването?
- За жалост там нямам напредък. Работя от доста време по споразумение за сътрудничество с МВР във връзка с безследно изчезналите, но нещата вървят бавно. От Министерството на здравеопазването пък не получавам никакъв отговор. В стратегията на кабинета за открито управление обаче се споменава за отворени данни в рамките на новата здравна информационна система и там ми е надеждата. За катастрофите - имам идеи как да изкарвам полуавтоматично информация от бюлетина на КАТ, но и там ще имам нужда от помощта на интернет обществото.
Подобни интерактивни карти могат да имат много и неочаквани ползи. Може например да открием връзка между промяна в заболевамостта в даден регион и конкретни мерки на общините. По подобен начин промяна в движението на конкретно кръстовище може веднага да се отрази визуално на броя катастрофи там. Комбинирайки тези данни с други такива, и поставяйки ги в контекста на определени събития - ще имаме ползи за обществото.
 
 

 

 

Икономика

 • Минимум 15 плажа да бъдат отдадени на концесия по новите правила за следващия летен сезон, каза министърът
  27. Август 2016 196
  179
  1

  На някои плажове чадър и шезлонг струват колкото нощувка в хотелска стая, което е недопустимо. Това оповести вчера във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Въпреки обещаното през миналата година поевтиняване на плажните услуги в началото на настоящия летен сезон стана известно, че всъщност дори има поскъпване на някои плажове. Имаше дори информации, че на места да се излежаваш на сянка искат по 50 лв.
  Ангелкова се срещна вчера с концесионери и наематели, с които обсъди бъдещите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Според поправките плажовете ще бъдат разделени в четири основни групи, а след това на подгрупи и отделни класове, като от това ще зависи определянето на концесионните такси.
  Заложените базови цени за чадър и шезлонг ще бъдат по...


Всички права запазени "ДУМА"