29 Март 2024петък06:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Повече или по-малко Европа в Холандия

В навечерието на парламентарните избори все повече холандци проявяват евроскептицизъм и поглеждат наляво

/ брой: 209

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1561

Броени дни остават до предсрочните парламентарни избори в Холандия, предизвикани от разногласията в управляващата коалиция относно мерките за икономии. Предизборните кампании на партиите преминаха под знака на дълговата криза в Европа и бюджетните цели на ЕС. Лидерът на Партията на свободата Герт Вилдерс определи предстоящите избори като своеобразен референдум за еврото и целия ЕС. След като и холандците попаднаха в списъка на държавите в Европа, разтърсени от дълговата криза и принудени да предприемат мерки за икономии, избирателите все по-често си задават въпроси от рода на: "Как да излезем от кризата? Трябва ли да подпомогнем страните от Южна Европа? Дали да търсим мнението на Брюксел, когато правим бюджета?"
Проучване, цитирано от "Ройтерс", показва, че холандските избиратели са разделени по въпроса дали правителството трябва да се придържа към целите за бюджетния дефицит на ЕС. 48% смятат, че икономиката ще пострада твърде много, ако целите за постигане на бюджетен дефицит, наложен от ЕС, бъдат запазени. Въпреки това други 58% са казали, че категоричният отказ от страна на лидера на социалистическата партия Емил Рюмер Холандия да плаща глоба на ЕС, ако не изпълни бюджетните си цели, е твърде безотговорен.
Според прогнозите никоя партия няма да има мнозинство в следващия парламент. Основните партии, между които се развихри предизборната дискусия и които имат шансове за най-много места в парламента след 12 септември, са Социалистическата партия (СП) на Емил Рюмер, либералите на премиера Марк Руте, Партията на труда, партията на десния популист Герт Вилдерс и левоцентристите. Дебатите помежду им протекоха под наслов "Как и какво да се инвестира като прогноза за развитието на Холандия в ЕС". Премиерът Руте потвърди важността на членството на Холандия в еврозоната, но спрямо най-засегнатата и бореща се да се спаси от фалит Гърция изрази мнение, че е дошъл моментът, в който Атина трябва да започне да изпълнява стриктно споразуменията си.

Щедрата държава и харизматичният Рюмер

В навечерието на изборите все повече холандци поглеждат наляво - към крайнолявата Социалистическа партия (СП) на Емил Рюмер, която според някои проучвания може да спечели до 38 места в новия парламент. Ако СП получи мнозинство, Рюмер ще бъде натоварен да състави кабинет за пръв път в 40-годишната история на неговата партия. Неслучайно за свое лого социалистите избират яркочервен домат с бяла звезда на върха, защото той символизира протеста им срещу настоящата ситуация в Холандия. А малката звезда е препратка към маоистките корени на лявата партия. Ако изборите бяха отражение на доверието и симпатията на хората в публичните личности, то социалистическият лидер щеше вече да ги е спечелил. Популярността му, която се дължи на неговия евроскептицизъм, го нарежда на трето място след кралица Беатрикс и известна холандска поп певица и пред всички останали политици. Според Рюмер засилването на влиянието на Брюксел в страните от ЕС няма да допринесе за решаване на проблемите, предизвикани от кризата. Политиката, която иска да диктува Брюксел, е крайно антисоциална, заявява социалистическият лидер. "Европа трябва да прави онова, за което е създадена - да сътрудничи!", потвърди наскоро лидерът на социалистите Емил Рюмер в дебати по телевизията. Ако социалистите спечелят изборите, германският канцлер Ангела Меркел ще загуби един от малкото останали привърженици в лицето на Холандия, подкрепящи програмата й за икономии в цяла Европа.
Най-много социалистите печелят от недоволството сред населението. Безработицата се покачи до 6.5%, което е необикновено високо ниво за Холандия. Икономиката е в стагнация, кризата в банковия и имотния сектор съвсем лиши холандците от оптимизъм. Фирмите са пред банкрут, банките спряха отпускането на кредити, а доверието на потребителите е по-ниско от всякога. Лидерът на СП смята да подобри положението в страната чрез държавни инвестиции, да запази пенсионната възраст на 65 години и като цяло да гарантира възможно най-малко промени в страната. 
Политическата платформа на партията отразява страховете на избирателите. Рюмер обещава да запази благоденствието на държавата, като бремето за разходите за нея да бъде разпределяно по-справедливо. Социалистическият лидер предлага на избирателите холандски път за излизане от кризата и гарантира, че във времената на спад в доверието на избиратели, потребители и предприемачи, едно силно правителство би могло да спаси постиженията на благосъстоятелната държава.
Въпреки че Рюмер споделя популистките евроскептични и социални идеи на Вилдерс, за разлика от него възгледите му не са толкова крайни. СП не е против ЕС и не стряска своите привърженици с предложенията за незабавно излизане от ЕС и от еврозоната, но се обявява за орязване наполовина на неговия бюджет. Не е и против еврото, само против особено суровите правила за бюджетния дефицит (но и против ограничения у дома, за да се финансират спасителни планове за други страни). Представата, че еврото може да рухне, е кошмар за всекиго, тъй като ще струва много скъпо, твърди Рюмер.

Партията на труда набира популярност

Според анализатори обаче незабележимото и пасивно представяне на лидера на социалистите Емил Рюмер по време на телевизионните дебати преди изборите в страната вероятно ще наклони везните в полза на едно проевропейско дясноцентристко коалиционно правителство. Според най-ново допитване, цитирано от Франс прес, основната опозиционна сила - Партията на труда, е с почти изравнени шансове за победа с либералите от Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте.
Партията на труда е единствената политическа сила, която открито брани евроинтеграцията. "За да преодолеем тази криза на еврото, трябва да споделим с други повече правомощия, отколкото смятаме за удобно", заявява нейният лидер Дидерик Самсон. В телевизионните дебати, проведени преди броени дни, при които се очакваше Руте и Рюмер да се сблъскат, се открои с изтънчения си начин на водене на дебата и "премиерския" си маниер именно Самсон. Благодарение на неговото представяне Партията на труда сега заплашва да задмине социалистите.
Според някои анализатори, ако подкрепата за Самсон продължи да се увеличава, той може да се превърне в заплаха дори и за Руте. Те смятат, че следващото холандско правителство ще бъде коалиция между либерали, Партията на труда и една от другите партии в центъра. Руте и Самсон биха били добър екип, комбинирайки мерките за икономии с икономическите стимули, твърди политическият анализатор Андре Кроуел.
В последните две години по време на управлението на либерала Марк Руте Холандия се очерта като един от "фискалните ястреби" в еврозоната, дори повече от Германия - страната твърдо застана зад курса на бюджетна дисциплина и дори предложи недисциплинираните страни да бъдат изключвани от еврозоната. Либералите приканват за сурови ограничения и сваляне на бюджетния дефицит под 3 на сто от 2013 г. нататък, както настоява Брюксел.

Популистът Вилдерс извън борда

Много анализатори са убедени, че лидерът на дясноцентристката Партия на свободата Герт Вилдерс ще остане извън политическата игра, защото никоя партия не иска да се коалира с него. Именно Вилдерс доведе до оставката на правителството на Руте, като отказа да подкрепи пакета за икономии, необходими за намаляване на дефицита на страната. Герт Вилдерс е твърдо против еврото и иска Холандия да напусне ЕС. Дори заявява, че една от 12-те златни звезди на европейското знаме трябва да бъде свалена, ако Холандия напусне съюза. Популистът Вилдерс мечтае за суверенна Холандия по примера на Швейцария. Според допитванията партията на Вилдерс ще изгуби доста гласове на изборите на 12 септември, тъй като голяма част от неговите привърженици "дезертират" в лагера на социалистите. И в опита си да привлече повече избиратели Вилдерс пренасочи своите атаки - остави на заден план омразните мюсюлмани и се зае с източноевропейците. Преди половин година партията на Вилдерс създаде специален сайт в интернет, където холандците могат да се оплакват от поляци, румънци или българи, които "се държат не както трябва". Вилдерс твърди, че в условията на финансова и икономическа криза за източноевропейците трябва да важат ограничения.

Настроения

"Около 60 до 70% от доходите ни зависят от износа за други европейски страни", казва Мона Кайжер, политик от Християндемократическата партия. Но също така подчертава, че всяка страна трябва да е съсредоточена върху собствените си проблеми, и е категорично против всяко допълнително прехвърляне на суверенитет в Европа. Подобни националистически изявления обаче не могат да бъдат чути на 16-ия етаж на пристанището в Ротердам, където в офиса си генералният директор Ханс Смитс стои пред картата на света и разглежда "владенията" си. Всяка година 34 хил. кораба от целия свят акостират на пристанището. За тях то е врата към Европа. И съответно без отлични контакти с европейските страни ролята на най-голямото пристанище в ЕС и изцяло на континента ще е в опасност, както и просперитетът на тази търговска нация. Подобно на много работодатели, Смитс призовава за по-голяма гъвкавост на пазара на труда. За него е от огромно значение изграждането на стабилно правителство, което да започне работа час по-скоро. Но, за съжаление, това е почти невъзможно, като се има предвид, че в Холандия често отнема месеци, преди различните страни са се договорили за коалиция.


Евроскептикът Емил Рюмер обещава на избирателите благосъстоятелна държава


Лидерът на Партията на труда Дидерик Самсон

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ