19 Април 2024петък21:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ами сега за премиерата в Битоля?

/ брой: 214

автор:Зорница Илиева

visibility 1302

В Битоля, легнал на сърцето на всички българи не само с една македонска песен, се състоя премиера на филма "Трето полувреме" на Дарко Митровски. Там се прави някакъв фестивал и този филм не само бе представен пред публиката, но той е и предложен от македонска страна и за кандидат за "Оскар". Е, може и да е само "подгряваща" информация с различни цели, но е факт, че независимо от многото коментари в нашата преса и най-вече от страна на някои наши евродепутати, Македония не намира съществени причини да се отклони от поетия път на странна конфронтация с България - в исторически аспект, а вече и на политическата сцена. За филма у нас се знае от разкази, но е достатъчно акцентирането върху "активното участие на българите" при депортирането на евреите от днешните земи на Македония по време на Втората световна война и ужасяващата им съдба в концентрационните лагери. Бурно историческо време, смърт и несправедливост, милиони жертви и много, много спекулации с днешна дата. Въпросът е не само в тази премиера и свързаната с нея пресконференция, на която присъстваха официални македонски управляващи като министъра на културата. Подобно настроение се създаде и когато в Скопие се откри музеят на Холокоста, една импозантна сграда редом до Исторически музей и онези огромни паметници на предимно наши исторически личности. Въпросът е, че нашите официални власти не успяват да намерят верния тон, да открият онзи път към управляващите в нашата съседка, който да позволи решаването на конфликти, недоразумения или наслоения от миналото, които да осигурят нормалното ни европейско съжителство в ЕС. Някои последни изказвания именно в ЕС говорят, че отношенията ни с Македония в момента, нашите спорове относно "езика на омразата" и "кражбата на история" не се разбират еднозначно. Великите сили винаги са имали тук интереси, които, особено днес в условията на криза, най-често не са съвпадали с нашите. Това, че в Битоля са отишли 30 наши журналисти с какво помага на нашата политика в това отношение, освен че предизвика насмешливи коментари в някои македонски медии, които дори предположиха какво ще се пише в София. Какво стана с нашите еврейски приятели? Някои от тях са в Скопие и дават изявления, които, меко казано, не са в наша полза. Дали е въпрос на пари, или отново става дума за някакво размесване на карти не е много ясно. По-скоро първото. Но не е ли време да се действа изпреварващо, да не се оставя реакцията само в Брюксел и най-после да се координират действията. Иначе мирише на аматьорство, а светът отдавна не го допуска. Справка - Близкият изток.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ