28 Март 2024четвъртък22:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фабрика "Консервна"

И не само една ракия с царската туршия

Навсякъде мирише на огън, на дим, на печени чушки, селяни и граждани масово стягат зимнината

/ брой: 220

автор:Ани Димитрова

visibility 6690

На пазара - консерви бол! Но друго си е, когато домакинята сама приготви своите запаси за зимата. Затова вече близо месец навсякъде се носи дим от хиляди огнища и онази неповторима миризма на печени чушки, на домашна лютеница и на консерви, направени с много подправки и с много мерак. Ето и няколко рецепти за зимнина, при която реколтата от домашната градина, пък и от плод-зеленчука преживява една твърде очарователна метаморфоза.


Туршия от камби, моркови, зеле, целина (царска)

Продукти: 5 кг добре узрели червени камби, 1 кг моркови, 2 кг целина с листата, 1 глава цветно зеле. За марината: 500 г захар, 250 г сол, 1 л оцет, 500 мл олио

Измиваме и почистваме камбите, нарязваме ги на 4 или 8 части. Поръсваме със солта и захарта и оставяме да престоят така 6 часа. След това отцеждаме отделения сок и смесваме с олиото и оцета. Нарязваме морковите и целината с къдрав нож, цветното зеле разделяме на розички и всичко това смесваме с камбите. Кипваме марината за 2-3 минути и вряща я сипваме върху нарязания зеленчук. Сместа престоява още 6 часа и след това пълним бурканите, като прибавяме и листа от целина. Отгоре притискаме с дъсчица и прибираме бурканите на хладно място. По желание стерилизираме 5 минути.
Става една прелест, за която мераклиите в хапването и пийването обичат да казват: "Настъпва радост за стомаха и тръгва не само една ракия с царската туршия!"


Трицветна    

Продукти: 2 кг червени пиперки, 2 кг зелени пиперки, 2 кг цветно зеле, целина, магданоз. За марината: 1 част оцет и 1 част вода, сол - по 80 г на 1 л течност, 2 с.л. захар по желание

Измиваме зеленчуците под течаща вода и ги сортираме. Пиперките почистваме от дръжките и семето, нарязваме ги на тънки ивици - отделно червените и отделно зелените. Цветното зеле накъсваме на малки розетки. Нареждаме в буркани на редове. Започваме с червените пиперки, над тях зелени и завършваме със зелето. Ако съдът е по-голям, пълним по същия ред. Отгоре на всеки буркан поставяме магданоз или целина - дръжки с листа, и притискаме.
В емайлиран съд смесваме оцета, солта, захарта и водата и кипваме за 2-3 мин. С изстиналата марината заливаме бурканите и ги затваряме с капачки. Разклащаме няколко дни и прибираме бурканите на хладно място.


Печени камби      

Продукти: 2 кг камби, чесън, черен пипер, захар, сол, олио, ябълков оцет

Избираме узрели, месести червени камби, не много едри, за да влязат в буркани "Омния". Измиваме ги обилно и внимателно почистваме от дръжките и семето. Подреждаме ги в тава. Във всяка камба поставяме скилидка чесън, 1-2 зърна черен пипер, 1 ч.л. захар, на върха на лъжичката сол, 1 с.л. оцет. Запичаме в слаба фурна, за да омекнат леко. Изваждаме тавата от фурната и веднага нареждаме камбите в затоплени буркани, като леко ги притискаме с дървена лъжица. Затваряме херметически бурканите и ги обръщаме с капачката надолу върху затопления плот на печката. След приключване на печенето подреждаме затворените буркани във фурната с капачките надолу и оставяме да изстинат. В продължение на десетина дни последователно обръщаме бурканите, за да се овкусят камбите в сока и прибираме на хладно място.


Рязано кисело зеле    

Продукти: 5 кг прясно зеле, 500 г ябълки, 180 г сол

Няколко пресни зелки нарязваме на дребно. Осоляваме зелето със сол на вкус и омачкваме хубаво с ръце. След това го натъпкваме плътно в трилитрови буркани, без да прибавяме вода. По желание между редовете зеле поставяме нарязани на филийки ябълки. Затваряме с капачки бурканите и ги оставяме на топло. След няколко дни зелето става кисело и може да го използваме за готвене. Бурканите с готовото зеле държим на студено място.

  
Краставички с ракия  

Продукти: Краставички корнишони, колкото да напълнят 3-литров буркан, 2 връзки копър, листа от къпина (дюлеви, лозови листа), 50 мл ракия. За марината: 1 л вода, 500 мл оцет, 3-4 с.л. сол

Измиваме краставичките и отрязваме по малко от двете им страни. Нареждаме в 3-литровия буркан ред листа от къпина, ред краставички и копър, докато се напълни. Кипваме на котлона водата, оцета и солта и още докато е гореща маринатата,  заливаме с нея краставичките. Оставяме да изстинат и сипваме в буркана ракията. Разклащаме добре, затваряме с капачка и съхраняваме туршията на студено. 


Ароматни зеленчуци  

Продукти: 2,5 кг краставички корнишони, 1,5 кг цветно зеле, 1 кг дребни лукчета (арпаджик), 1 кг моркови, 500 г зелен фасул, 1 с.л. черен пипер, 1 с.л. бахар, няколко дафинови листа, 1 л оцет; за марината: на 3 л вода - 250 г захар, 150 г сол

Избираме млади и свежи краставички, почистваме ги, измиваме ги и бланшираме за 2-3 минути във вряща вода, след което веднага ги охлаждаме в студена вода от хладилника. Лукчетата, непочистени от ципите, бланшираме по същия начин, охлаждаме и едва тогава ги почистваме. Измиваме морковите и ги нарязваме на колелца. Почистеният зелен фасул режем на половинки, бланшираме, а после и охлаждаме по същия начин. Наливаме в дълбок съд около 3 л вода, добавяме захарта и солта и кипваме марината. Във всеки буркан сипваме по 100 мл оцет, 2-3 зърна черен пипер, бахар и дафинов лист. Редим зеленчуците на пластове - краставички, цветно зеле, лукчета, моркови, зелен фасул. Заливаме зеленчука с горещата марината, запечатваме херметически с капачки и стерилизираме в продължение на 20 минути. 


Лютеница   

Продукти: 10 кг домати от сорта "Рома", 10 кг червени пиперки, 1 кг моркови, 500 г зелени ябълки, 3 глави чесън, захар и сол на вкус, 600 мл олио, 2 връзки магданоз

Изпичаме пиперките, обелваме ги и накъсваме с пръсти на по-едри парченца с неправилна форма. Подбираме добре узрели домати "Рома", нарязваме ги на парчета и смиламе в месомелачка с приставка за отделяне на люспите и семето. Почистваме морковите, обелваме ябълките и ги настъргваме на ренде. Обелваме скилидките чесън и всяка една режем наполовина. Измиваме магданоза и го наситняваме. Слагаме едновременно доматения сок и парченцата пиперки да се варят в разлат съд. Когато сместа започне да се сгъстява, прибавяме настърганите моркови и ябълки, чесъна, захарта и сол на вкус. Щом се получи типичната за лютеница смес, сипваме по малко от олиото и бъркаме непрекъснато с дървена лопатка (огънят трябва да е слаб). Когато лютеницата поеме цялото количество олио, прибавяме магданоза и отстраняваме съда от огъня. Насипваме лютеницата в сухи буркани, които запечатваме с капачки. Стерилизираме 20 минути. 
 

Апетитка с чорбаджийски чушки   

Продукти: 4 кг червени пиперки, 1 кг чорбаджийски чушки, 2 кг червени домати, 1 връзка целина, 3 глави чесън, 2 ч.ч. оцет, 2 ч.ч. олио, 1 ч. ч. захар, 3 с.л. сол

Измиваме и почистваме чорбаджийските чушки от дръжките и семките и ги нарязваме на парченца, както са сурови. Изпичаме червените пиперките, обелваме ги и почистваме от семките. Поотделно режем пиперките и обелените домати на парченца. Обелваме внимателно всяка скилидка от чесъна. В дълбок съд разбъркваме оцета, олиото, солта и захарта, а после ги кипваме. Пускаме чорбаджийските чушки и след като врат 5 минути, добавяме печените пиперки. Накрая слагаме и доматите. Оставяме сместа да ври още 10 минути. Сваляме от огъня и поръсваме с наситнената целина и скилидки чесън. Изстиналата апетитка насипваме в буркани и стерилизираме 10 минути.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ