29 Март 2024петък00:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Боян Дуранкев:

Властта демонстрира класика в жанра "данъчен поп фолк"

Страна, която няма собствена защитна икономическа политика, бавно или бързо, но сигурно отива от Втория към Третия свят, казва известният икономист от УНСС

/ брой: 226

автор:Валентин Георгиев

visibility 1401

Боян Дуранкев е икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране. През 1980 г. завършва специалността социално-икономическо планиране в УНСС, където продължава с академична и научна кариера. Специализирал е в САЩ и Германия. През 1989 г. придобива степента доктор по икономика, през 1994 г. става доцент, а през 2010 г. - професор. Изпълнява длъжността главен секретар по академичното израстване в УНСС. Автор е на повече от 70 статии, студии и книги.

Цитат:
"Основният риск пред ГЕРБ е нарастването на трите "Б" - безработица, безнадеждност и безпаричие"


- Г-н Дуранкев, всевъзможни идеи изникват от среди на управляващата партия за вдигане на бюджетните постъпления, последните две - за данък върху лихвите по влоговете и данък върху пенсиите. Има разнобой и за сроковете откога трябва да се повишават пенсиите, както и заплатите в кои сфери да са приоритет. За какво говорят тази суматоха и разнопосочните сигнали?
- "Суматохата", която дефинирате точно, е илюстрация на пълната дисхармония и творческата импотентност на еднопартийното (още по-точно - едноличното) управление на самонареклите се граждани с красивото наименование "за Европейско Развитие на България". Това "развитие" се индикира с анемични темпове на растеж, висока инфлация, нарастваща безработица, масово обедняване на огромни слоеве от населението, стабилно нарастване на дълговете на много фирми. Или, с други думи, суматохата не е случайна, понеже отсъствието на управленска стратегия винаги води до данъчно насилие над масовия избирател. А все пак хазната трябва да се пълни, та даже и по подобни "магически" начини.
Налице е интересна теза, която си заслужава да се вкара в учебниците по история: "За да увеличим пенсиите, първо трябва да напълним хазната, а хазната ще напълним, като обложим и пенсиите"... Класика в жанра "данъчен поп-фолк".
- Това лято станахме свидетели на нещо необичайно - скочиха и инфлацията, и безработицата, цените на храните продължават да растат - нещо нетипично за сезона. Обещанията на властта за вдигане на доходите ще компенсират ли според вас това растящо обедняване?
- Светът е в криза както на идеи, така и на иновации, България не прави никакво изключение. Все повече и повече властта се концентрира в "единия процент" от населението, все повече средната класа пропада надолу, все по-безнадеждно става положението на мизерстващите. А фактът, че срещу паричните средства на обикновения гражданин застава все по-алчен и все по-безпардонен "един процент", се доказва от конкуренцията, която масово е от типа "по-високи печалби чрез по-високи цени при по-ниско качество".
Инфлацията идва и отгоре чрез монополната власт на едрия финансов и индустриален бизнес, заченат в много случаи чрез натиск отвън за приватизация на всички базисни сектори, щедри еврофондове за избрани, но също и чрез узаконена вече корупционна практика. Именно по тези причини едни от българите живеят в условията на "късен" комунизъм (по потребление), но повечето - в "ранен" примитивен и хищнически капитализъм. Неумолимата тенденция на доходите бе, е и ще е: "индексация на доходите под нивото на инфлацията". "И така - до края на света", както се пееше в една популярна песничка. Да, но не! Само докато не дойде на власт категорично ляво колективистично управление.
- Властта не пропуска да изтъква колко добре стоим финансово в ЕС на фона на други държави, обхванати от дълговата криза. В същото време обаче износът ни постоянно пада, а ръстът на БВП гравитира около нулата. Вашият коментар?
- Никога истината не е едноизмерна. Факт е, че други "почтени" държави в ЕС са харчели като за последно, докато същевременно са лъгали безобразно. Друг факт е, че по света, както и в ЕС, засега плащат за огромните дългове не получилите и харчилите средствата - истинските виновници, а най-вече невинните данъкоплатци, и, "с извинение" към "демократите", които се гнусят от научната терминология, именно "пролетариите" носят тежкия самар.
Третият факт е, че и България е петролозависима, енергозависима и въобще зависима, колкото и да не ни се иска да признаем това. И една страна, която няма собствена защитна икономическа политика, бавно или бързо, но сигурно отива от Втория свят към Третия. При това - под фанфарите на 9-ата симфония на Бетовен.
- Сложна остава и картината с инвестициите. Българският бизнес не рискува да инвестира, а държи парите си на влог. В същото време чужди инвеститори почти няма, въпреки че постоянно твърдим, че сме страната с едни от най-ниските данъци и евтина работна ръка. Само кризата ли е виновна за това положение?
- "Пазарните" икономисти у нас изпълняват ролята на Сцила и Харибда за всички управленци, като знаят само една песничка: икономиката ще процъфтява само чрез чуждестранни инвестиции или еврофондове. Със своите изпълнения те не само приспаха всички правителства след 1990 г., но и проспаха възможността за акумулиране на вътрешно натрупване. Ако към това прибавим и хищническата политика на банковия сектор, изразявана в свободния лихвен курс, както и освободения трансфер на български капитали в посока навън, то икономиката на страната е естествено обезкръвена от вътрешни инвестиции. Така че докато не заработи двигателят на вътрешното натрупване, включително и чрез преноса на всички сметки на държавните и общинските фирми в една национална инвестиционна банка, независимо от вероятния банкрут на няколко частни банки, залепнали в момента към вимето на държавата, вътрешно натрупване и инвестиции няма да има.
- А къде тогава виждате потенциал за "отпушване" на ситуацията, така че икономиката ни да заработи и да ускори темпото и как да стане това?
- Без да звучи банално, в нашата Европа има доста "добри практики", а и България е постигала висок растеж, при това след като е била съсипвана от различни войни. А сега война не е имало, но все едно, че България е загубила поредната война, в която са се замогнали малцина.
За да заработи икономиката на по-високи обороти, са необходими доста социално-икономически мерки, но поне няколко от тях са решаващи за успеха. Първо, постигането на "нулева толерантност" към властващата корупция (която не е само от последните години), която корупция обаче е вече "юридически обезпечена". Нелесна задача!
Второ, акумулирането на все повече вътрешни ресурси и инвестиции, които да подпомагат развитието именно на българската, а не примерно австрийската или швейцарската икономика. Трето, преход към социално справедлива данъчна политика, която да освободи нископлатените от данъци, но и да обложи най-богатите с данък лукс върху притежаваните имоти и прогресивна данъчна скала - поне във времената на кризата. Плюс "нулева толерантност" към сивия сектор!
Четвърто - ускорено ежегодно вдигане на минималната работна заплата и минималните доходи - доста по-високо от годишната инфлация, иначе българинът ще поеме "на Запад" в търсене на по-добри условия на живот за своите деца. Няма да минем и без петото - качествени и безплатни обществени услуги - здравеопазване и образование. Както е в ЕС, но не е у нас. А за да бъдем отличници в ЕС, трябват и управленци-отличници, което ще рече професионалисти, а не неоварваристи с мощен PR, все пак България не е сцена на VIP Brother. Много фактори и условия, но необходими.
- Какво да очакваме според вас от бюджет 2013-а? Какви плюсове и рискове виждате в годината на изборите?
- В годината преди изборите ГЕРБ ще постъпи като "нормална" и "прагматична" партия. Ще намери "скрит" ресурс за повишаване на доходите на избирателите, без да накърнява интересите на олигарсите, включително и на олигарсите от "конкурентните" партии.
Все пак ще трябва да разчита в бъдеще на две неща. Първо, на намаляващ брой симпатизанти, но все пак на около 20% от гласовете, които ще трябва да бъдат захранени. Второ, на бъдещи коалиционни партньори, понеже след изборите най-вероятно ще трябва да се търси, макар и "невидимо" сътрудничество, даже с най-върлите конкуренти. Но основният риск пред ГЕРБ не са намаляващите "лични симпатизанти" към Вожда, а нарастващите 3"Б" - безработица, безнадеждност и безпаричие сред огромни части от населението ни. Дали 2"Б" (Б.Б.) ще отсече главата на триглавата ламя 3"Б"? Със сигурност - не.
- Последно да ви попитам като обща оценка каква е прогнозата ви по отношение на кризата - оттласкваме ли се от дъното, или краят й още не се вижда?
- Нека не бъда тълкуван като пророк на апокалипсиса. Засега обаче наблюдавам все по-дълбоко затъване на 99-те процента от населението, като същевременно е налице "възвисяване" на 1-ия процент. Продължава и тенденцията "приватизиране на печалбите - национализиране на загубите". По-точно казано: 75-80% от българите ще останат в перманентна страдалческа криза и ще пропадат надолу. Други 10-15% ще са в застой, около 5% ще държат властта и богатствата... "Криза за болшинството, охолство за мнозинството" - перфектна демокрация по български с наложена отвън карикатурна пазарна икономика.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ