16 Април 2024вторник09:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кой е виновен за глобалното затопляне

Естествен процес ли са климатичните промени на Земята, или са следствие от пагубното влияние на човешката дейност?

/ брой: 227

автор:Кристиела Симеонова

visibility 4416

Преди броени дни се появи поредният доклад на експерти, който прави вече до болка известните и въпреки това доста стряскащи апокалиптични прогнози, свързани с глобалното затопляне. Според новите изследвания до 2030 г. 100 млн. души ще умрат заради климатичните промени, които пък са резултат от човешката дейност. Редовно се дават "луди" пари за изследвания, организират се конференции, на които високопоставени фигури алармират за страшните последици, които нанася на планетата неконтролируемата човешка дейност. И природозащитните организации, апелиращи към природосъобразен начин на живот, никнат като гъби.
Разбира се, че трябва да ги има. Обаче дали стряскащите прогнози, които периодично ни се натякват, са действително такива и може ли някой наистина да прогнозира какво всъщност ще е състоянието на планетата ни, да речем, след 20 години?
Да, безспорно глобалното затопляне съществува и фактите красноречиво го доказват. Но съществуват ли достатъчно неоспорими доказателства, че то не е естествен природен феномен, а е резултат от човешката дейност?
Има много различни мнения по въпроса за климатичните промени и техните основни причинители. И всички те използват различни факти, с които доказват истинността на твърденията си. Представям ви някои от тях, които опровергават твърденията, че глобалното затопляне е резултат от човешката дейност:

Факти, които развенчават някои митове за глобалното затопляне


* Концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата се увеличава през последните сто години заради човешката дейност, но пък няма категорично доказателство, че той е основният виновник за глобалното затопляне.
* Въглеродният диоксид е парников газ и това е неоспорим факт. Парниковите газове абсорбират слънчевата радиация и при този процес излъчват топлина. Следователно без съществуването на парниковия ефект нито аз щях да бъда тук и да "разсъждавам" върху жизненоважни въпроси, нито пък вие щяхте да ги четете.
* В миналото също е имало резки промени на климата. В края на последната ледена епоха температурата на Земята рязко се е понижила, след като преди това в продължение на много години бавно се е повишавала - затова ледената епоха има край.
* Температурата се е повишавала през последните 100 години с между 0,56 до 0,92C.
* Резултатите, които отбелязват направените през последните три десетилетия наблюдения, не показват някаква значима промяна за дълъг период от време в покачването на световната температура.
* Според изследванията глобалното затопляне причинява по-чести и по-силни бури. Това обаче не е категорично доказано, тъй като статистиките сочат, че рамките на броя на разрушителните хидроклиматични явления в световен мащаб не са се променили, откакто съществуват достоверни данни за това.

Изследване, направено не от кого да е, а от ЦЕРН - Европейската организация за ядрени изследвания, публикувано преди време в сп. "Нейчър", твърди, че не човешката дейност, а космическите лъчи и слънцето са виновни за глобалното затопляне. Съвсем наскоро съвременните теории за причинителите на глобалното затопляне отново бяха разбити на пух и прах от група учени. Те установиха, че не хората са предизвикали глобалното затопляне, а просто се намираме в температурен цикъл, който се повтаря на всеки 300-500 години. Откритието показа, че през Средновековието нашата планета отново е била топла. След това е навлязла в цикъл на охлаждане и дори е преминала през мини "ледникова епоха".
Екип от учени, водени от геохимика Зунли Лу от университета "Сиракуза" в щата Ню Йорк, е открил, че глобално затопляне е съществувало и преди много години и без помощта на емисиите от въглероден диоксид, които са резултат от човешката дейност. Според откритието средновековният топъл период, който е протекъл преди около 500 до 1000 години, не се ограничавал само в Европа и всъщност зоната се е разширявала по целия път до Антарктика. За разлика от тези изводи, Международната експертна група по изменение на климата (IPCC) твърди, че средновековният топъл период е бил ограничен само до Европа и затова затоплянето, на което сме свидетели сега, е феномен, предизвикан от хората. Въпреки това професор Лу доказва, че това не е вярно - и доказателството се крие в рядък минерал, наречен "икаит", който се формира в студените води.
Нека не забравяме обаче, че околната среда е необятна и ние знаем удивително малко за всеки неин аспект, от миналото й до сегашното й състояние, до това как да я съхраним и защитим. Във всеки един спор всички страни преувеличават количеството реално познание и неговата степен на достоверност. Различните изследвания и констатациите, които правят те, не са точно доказателство на какво глобално затопляне ще бъдем свидетели през следващото столетие. Следователно никой не може да знае в каква точно степен настоящата тенденция към затопляне е естествен феномен или резултат от човешката дейност, след като компютърните модели показват разлики от много високи проценти.
Марк Твен има една чудесна мисъл, която най-точно описва това положение: "В науката има нещо вълшебно. Инвестираш минимално количество факти, а възвръщаемостта в догадки и предположения е като разпродажба на едро".
Да, само можем да правим догадки, но не и неоспорими изводи. Не трябва да се придържаме сляпо към нещата и трябва да сме способни да променяме убежденията си. Разбира се, че не изключвам ролята на човешкия фактор за климатичните промени, но никой не може да бъде напълно сигурен.
Знаем, че учените неизбежно се съобразяват с онзи, който им плаща и поръчва изследването. Онези, които финансират изследвания, били те фармацевтична компания, правителствена агенция или природозащитна организация, винаги имат предвид определен резултат. Финансирането на научни изследвания почти никога не е свободно от натиск. Учените знаят, че по-нататъшното финансиране зависи от това дали резултатите са по вкуса на споносорите. Вследствие на това изследванията на природозащитните организации са точно толкова повлияни и подозрителни, колкото и тези, финансирани от индустрията. Правителствените изследвания са повлияни по подобен начин в зависимост от това кой е на власт през съответния период. Следователно не можем да бъдем съвсем сигурни в точността на оповестяваните периодично апокалиптични прогнози, свързани с глобалното затопляне и виновниците за него.
Безспорен е фактът обаче, че макар и да приемем твърдението, че глобалното затопляне е по-скоро естествен феномен, ние също допринасяме за състоянието на планетата, защото повечето неща, от които се нуждаем и използваме в ежедневието си, влияят негативно върху нея. Но не са виновни хората за глобалното затопляне, тъй като Земята преминава през естествени периоди на затопляне и охлаждане. Повечето от планетите в Слънчевата система преминават през същите цикли. Въпросът по-скоро е дали човекът е главният виновник за глобалното затопляне!
 

Списание "Тайм" посвещава броя си от декември 1973 г. на глобалното застудяване на планетата, за което учените били единодушни. Тогава понижаването на температурите през последните 20 г. сочело неминуемо глобално застудяване, което заплашвало хората и природата в Аляска и Канада. Сега пък всички непрестанно алармират за глобално затопляне!

 

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 753

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 778

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 808

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 772

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 855

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 818

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 798

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 792

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ