28 Март 2024четвъртък17:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фискална гимнастика "ала Дянков"

/ брой: 231

автор:Валентин Георгиев

visibility 1130

Без каквито и да са дискусии, съвети и предложения (те тепърва започват), но след серия от налучквания проектобюджетът за догодина най-сетне цъфна в сайта на Дянковото ведомство. "Правителството предвижда с 1,796 млрд. лв. повече приходи в хазната", "Дянков гарнира пицата с 1,8 млрд. лв.", "Проектобюджетът щедър към полицаи и пенсионери", "6,2 млрд. лв. за здраве и образование"... в хор припяха услужливи на властта медии, рецитирайки надутите обещания.
А дали наистина сметките се "връзват", при положение че в самия документ се признава, макар и замаскирано, за очакван спад на производството, услугите и инвестициите? Което пък означава още по-голямо свиване на потреблението и растяща безработица. Съдете сами: залага се ръст на БВП от 1,9%, като в същото време производствените цени растат по-бързо, отколкото цените на дребно. Затова в бюджета има прогноза за свиване на сектора на производството и услугите. Още едно потвръждение - приходите от данъка върху дивидентите на фирмите също спада с почти 10%, което говори и за бягството на капитали извън страната. Планира се обаче ръст на приходите от ДДС с над 11% при свиващо се потребление. Е, как ще стане тази магия?! Чрез повече продажби?! Не, чрез надуване на инфлацията. С вдигане на цените. 70% от потреблението (генерирането на ДДС) са храни и консумативи (ток, вода, парно и т.н.), другото е несъществено.
Глобите и санкциите също растат - с над 10%. Т.е. продължава политиката държавата спрямо едни бизнесмени да вади моркова, а спрямо други - тоягата. Но, което е по-тревожно и жалко - горко на тази държава, която разчита хазната да се пълни главно от данъци, такси и глоби!
Няма я икономиката, напротив, изземването на още кредитен ресурс от нея съвсем ще я досъсипе, защото и парите от Европа се планира да бъдат по-малко, заради слабото им усвояване. Справка - с 5,55% спадат приходите на Националния фонд към Министерството на финансите. В тази сметка е отразено онова, което ще изрежат от Брюксел, защото го крадем или оползотворяваме от зле по-зле... Няма ги науката и иновациите. БАН например е оставена със същия бюджет като през тази година, със средна заплата 570 лв. заради месец-два принудително неплатени, и без лев за покриване на растящите разходи за ток, вода и парно.
Колкото до "щедрото" развързване на кесията с 9.3% за пенсии, се оказва, че увеличението ще дойде с друга една фискална гимнастика - основно от ръста на осигурителните вноски за военни и полицаи и на максималния осигурителен праг. Едни виртуални пари, които виртуално ще "влязат" в НОИ. Апропо, ето откъде идва и големият скок от 12 на сто на парите за МВР. Да не говорим, че инфлацията вече изяде вдигането на пенсиите, а както се вижда, тя ще продължава ускорено да расте. Като капак на тези предизборни сметки не е изключено да прибегнем и до нов заем. Иначе в тежката кризисна ситуация хората на Дянков не планират и стотинка в повече за майчинските и помощите за безработни. 
Ето защо на фона на всеобщото поскъпване уж увеличените пари за образование, здравеопазване, обещания ръст на пенсиите и учителските заплати са вятър и мъгла - в реална покупателна способност те ще бъдат намалени. Сметките може и да се вържат на хартия, но на практика няма да издържат повече от няколко месеца. Но нали за това са изборите. Да му мислят следващите, които ще дойдат да оправят Дянковия батак.  
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ