28 Март 2024четвъртък21:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няма любов за Борисов

/ брой: 232

автор:Иво Атанасов

visibility 1925

Non esiste l'amor! - това горчиво възклицание на Челентано все още кънти в ушите на моето поколение. Доживяхме половин век по-късно да го чуем и от Бойко Борисов. "Няма любов, само пари искат!" - изохка премиерът в Батошевския манастир, след като монахиня го подкани да направи дарение за храма.
"Любовта не съществува - се твърди във вечно зеления италиански шлагер. - Тя е само приказка, измислена от теб, за да се майтапиш с мен." Така е и с народната любов, а в Бойковия случай - и с международната. От началото на прехода насам всички досегашни премиери в края на мандата си са пропилявали обичта на хората, включително и на немалка част от онези, които за гласували за тях. Сегашният министър-председател обаче получи сериозен удар и в надпреварата за благоразположението на ЕС. След избирането на лидера на БСП за президент на ПЕС вече не Борисов, а Станишев е гласът на Европа в България. Той е и факторът за такива промени в политиката на ЕС, които да са максимално полезни за нашата страна. Очаквано това породи болезнени изблици на ревност от страна на премиера.
"Като слушах какви лъжи говори Станишев, просто се забавлявах истински", каза тази седмица пред журналисти Борисов. Почне ли някой управник да ни внушава, че се забавлява, хеле пък истински, това е сигурен знак, че е притеснен, и то сериозно. Сред многобройните доказателства в тази посока е темата за влизането ни в Шенген, от което уж ни делеше само една мазилка, както бе заявено преди две години. "Станишев първо казва - "забавлява" се сега Борисов, че в ПЕС са "за" това, България да влезе в Шенген, защото е изпълнила всички критерии. В същото време: "България и ГЕРБ се провалиха по пътя на Шенген" - в едно изречение казва две биещи се една с друга тези." В главата на Борисов тезите може и да се бият. Обективно обаче противоречие няма. Може да си покрил всички изисквания, може дори от сто критерия да си изпълнил не сто, а хиляда, и пак да не те искат. Не ти вярват и толкова! Ще дойде друго правителство, към което евродоверието ще бъде налице, и България ще влезе в Шенген. Но сега те гледат подозрително, колкото и пратки с наркотици да заловиш на границата. Не те обичат, няма любов, ако трябва да си послужим с думите на самия Борисов. А защо няма - трябва сам да си отговориш. Щом освен да управляваш, искаш и да те обичат, трябва поне да си наясно, че любовта е необяснима, както поетът Недялко Йорданов отдавна го е написал.
"Не може на бялото да кажеш черно. Не може с такива усилия ние да спасим държавата от фалит, от това, което заварихме, и сега да излязат и да викат - гледай ГЕРБ какво направиха, обеднели хората. В същото време БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. За да спестяват хората, нали отнякъде са дошли тези пари" - продължава да се "забавлява" премиерът. Той може и да е забравил в колко по-добро състояние беше държавата, когато пое управлението й. Разбираемо е, ако по политически съображения го премълчава. Непростимо е обаче да не си дава сметка защо нарастват депозитите в банките. Това е най-яркото доказателство колко неблагоприятен стана бизнес климатът при неговото премиерстване. Деловите люде нямат интерес да въртят парите си в производство, търговия или услуги. Ако не са част от партийно организираната система за печелене на  обществени поръчки, те с голяма степен на сигурност ще загубят капиталовложенията си. Ето защо, ако разполагат с някаква сума, предпочитат да я държат в банка. А ако поради липса на подходяща бизнес среда са принудени да закрият фирмата си, а такива случаи са хиляди, си разделят уставния капитал и го слагат на депозит. Така парите в банките скачат, което на Борисов му изглежда като повод за гордост. Явно е забравил как само преди месеци нарече спестителите мързеливци и ги упрекна, че живеят от лихварство, вместо да инвестират.
Все повече хора обаче не само не забравят, но и се връщат назад във времето, за да си припомнят какво е обещавал премиерът, пък как не го е изпълнил. Това правят дори негови доскорошни поддръжници, на които им омръзна днес да слушат едно, а утре - съвсем друго. Дори Мишо Шамара попита в ефир Борисов не му ли става неприятно, като гледа него и другия рапър - Сарафа, по всяка телевизия. И допълни, че така се чувства публиката, като вижда през цялото време Борисов на екрана.
"Не мога да мисля, че на някого другиго си вече ти, че твоите целувки вече не са за мен, докато още те искам!" - пее Челентано, описвайки сякаш сегашното състояние на Борисов. Несъмнено премиерът страда от намаляващата народна и международна любов. Но кой му е виновен, след като сам взе да я измерва в пари? "Обичта на ГЕРБ към Перник е един милион лева", не се посвени да каже той. А като му липсва истинска любов, ще се опита да си я напазарува. Седмици преди изборите ще вдигне леко пенсиите и някои доходи. Остава да видим дали платената любов е по-силна от спонтанната.

Други текстове от автора на: www.ivoatanasov.info

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ