26 Април 2024петък01:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Обществени поръчки за лична употреба

/ брой: 233

автор:Валентин Георгиев

visibility 1274

Промените в Закона за обществените поръчки, които бяха приети през февруари, са довели до увеличаване на нарушенията в тази област, алармираха вчера от Института за правни анализи и изследвания и Сдружението "Журналисти за прозрачно управление". По данни на Сметната палата над 76% от обществените поръчки у нас са опорочени, като това може да доведе до спиране на парите от страна на Европейската комисия по оперативните програми.
Цифрите са красноречиви и отдавна не са новина. Публична тайна е, че точно този закон е сред първенците по промени и допълнения, винаги правени под благовидната мантра за повече прозрачност, честност и лоялна конкуренция. Вятър и мъгла! Резултатът е все по-голямо затъване в корупционни схеми и дори подхвърляне на "ценоразписи" за даваните от бизнеса рушвети.
Сред най-често срещаните нарушения се оказва разделянето на обществените поръчки, за да се намали прогнозната стойност и критериите да са по-ниски. Целта е ясна - да спечели "нашият" човек, като се заложат удобните за него условия. А ако случайно не се класира, "правилната" фирма има няколко изпитани с времето начина да се блокира изпълнението на договора или неговото 100-процентово заплащане.
Прави впечатление, че изследването акцентира върху нарушенията при поръчките на общините. Там между 70 и 85% от провежданите процедури и търгове са с нарушения, като най-често те са свързани с опит за манипулиране на самата поръчка. Интересно е да се види обаче какъв е процентът на узаконените безобразия и при поръчките на централната власт. Защото е почти същият. 
Изводът? ЗОП узаконява корупцията от самото си създаване насам. И няма как да бъде другояче, при положение че отговорността не е лична, а на разни комисии. Всичко се свежда до правила за документиране, а не до следене какво и как се харчи. Единственият начин нещо да се промени е да има изискване за проверка на пазарна цена спрямо тази от търга, както и истински публичен регистър - с цялата документация от предложението за процедура през тръжна документация и договори та до приемо-предавателни протоколи, фактури и гаранционни карти. Това обаче засега си остава само пожелание. 
И още нещо - според експертите основните причини за въпросните корупционни практики били в недостатъчния административен капацитет, в липсата на достатъчно знания и опит у хората по места, които провеждали поръчките. Дали обаче корупцията е следствие? Дали не е първопричина за нагласените търгове и законови промени? Защото по стар навик български няма по-сладко нещо от кражбата на общественото и гоненето на личния келепир.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ