Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

03 Юли 2015 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Дипломният филм на Любомир Печев се състезава за "Златна роза"

Късометражната лента, показана в Кан, има прожекция утре на фестивала във Варна

Дума

9. Октомври 2012 , брой: 234   714   0
Снимка
Павел Попандов и режисьорът Любомир Печев на снимачната площадка на "Драсканица"
Снимки "4XFilms"

Зрителите на 31-вия фестивал за българско кино "Златна роза" във Варна ще могат да видят в конкурсната програма късометражния филм на режисьора Любомир Печев "Драсканица", селектиран на Short Film Сorner на фестивала в Кан тази година. Прожекцията е на 10 октомври от 16 ч. в зала 1 на ФКЦ, научи ДУМА от продуцентката Милена Калева.
Историята на 5-годишния Пепи, който се заключва в склада в детската градина и отказва да комуникира с възпитателите си, събира на екрана любими български актьори като Татяна Захова, Янина Кашева, Павел Попандов, Искра Донова и Нина Димитрова. Те се опитват да накарат детето да излезе, като единственият ключ, който имат, е нарисуваната от него спирала с точка в средата. Партнира им 8-годишният Константин Костов, който е в една от централните роли в снимания у нас турския сериал "Ездачи".
Филмът е дипломен за режисьора Любомир Печев, който завършва НАТФИЗ при акад. Людмил Стайков, и е финансиран от Националния филмов център, Американската фондация за България и продуцентската компания "4XFilms", която е копродуцент.
"Драсканица" разказва как системата потиска индивидуализма у хората още от най-ранна възраст и всяка проява на различие, талант или силен характер се възприема като опит за бунт срещу установените правила, споделя режисьорът. Той и сценаристката Александра Генова поднасят темата по лек и забавен начин в абсурдно комични ситуации. Продуцентката Милена Калева обясни, че на фестивала в Кан, където лентата е била показана, зрителите са останали очаровани от актьорите. Имаме страхотни актьори, достойни за възхищение не само заради таланта им, но и заради това, че не се страхуват да се доверят на млади режисьори и да работят с тях, смята Калева.
"Драсканица" ще се състезава за наградата "Златна роза" заедно с още 9 късометражни филма.

 

 

 

Най-четени материали

Най-коментирани материали

 

Спорт

 • Златните медалистки от Европейските игри имат да взимат 20 000 лв., с които да спечелят квота
  3. Юли 2015 150
  413
  0

  Държавата спира Стефани и Габриела Стоеви от участие на Олимпиадата в Рио 2016. Това оповестиха самите сестри, които дават всичко, за да се класират за Игрите. Златните медалистки в бадминтона от Европейските игри в Баку са инвестирали в подготовката си над 20 000 лв., за които са получили уверения от федерацията, че ще им бъдат възстановени. Те чакат парите от септември 2014 г., но засега напразно. Сестри Стоеви имат реален шанс да спечелят квотата, но нямат възможност да участват във всички предолимпийски турнири, което е задължително, за да натрупат точки. В момента българките са щ3 в Европа и щ14 в света, а на Олимпиадата ще участват 16-те най-добри двойки на планетата.
  "Ако реално ние искаме Габи и Стефани да запазят позицията си в ранглистата, те трябва да участват в...

Апис