Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Декември 2014 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Снимка
Павел Попандов и режисьорът Любомир Печев на снимачната площадка на "Драсканица"
Снимки "4XFilms"

Дипломният филм на Любомир Печев се състезава за "Златна роза"

Късометражната лента, показана в Кан, има прожекция утре на фестивала във Варна

Дума

9. Октомври 2012 , брой: 234   596   0

Зрителите на 31-вия фестивал за българско кино "Златна роза" във Варна ще могат да видят в конкурсната програма късометражния филм на режисьора Любомир Печев "Драсканица", селектиран на Short Film Сorner на фестивала в Кан тази година. Прожекцията е на 10 октомври от 16 ч. в зала 1 на ФКЦ, научи ДУМА от продуцентката Милена Калева.
Историята на 5-годишния Пепи, който се заключва в склада в детската градина и отказва да комуникира с възпитателите си, събира на екрана любими български актьори като Татяна Захова, Янина Кашева, Павел Попандов, Искра Донова и Нина Димитрова. Те се опитват да накарат детето да излезе, като единственият ключ, който имат, е нарисуваната от него спирала с точка в средата. Партнира им 8-годишният Константин Костов, който е в една от централните роли в снимания у нас турския сериал "Ездачи".
Филмът е дипломен за режисьора Любомир Печев, който завършва НАТФИЗ при акад. Людмил Стайков, и е финансиран от Националния филмов център, Американската фондация за България и продуцентската компания "4XFilms", която е копродуцент.
"Драсканица" разказва как системата потиска индивидуализма у хората още от най-ранна възраст и всяка проява на различие, талант или силен характер се възприема като опит за бунт срещу установените правила, споделя режисьорът. Той и сценаристката Александра Генова поднасят темата по лек и забавен начин в абсурдно комични ситуации. Продуцентката Милена Калева обясни, че на фестивала в Кан, където лентата е била показана, зрителите са останали очаровани от актьорите. Имаме страхотни актьори, достойни за възхищение не само заради таланта им, но и заради това, че не се страхуват да се доверят на млади режисьори и да работят с тях, смята Калева.
"Драсканица" ще се състезава за наградата "Златна роза" заедно с още 9 късометражни филма.

 

 

 

Най-четени материали

Най-коментирани материали

 

България

 • Това противоречи на Конституцията, очаквайте съдебни дела, предупреди лидерът на БСП Михаил Миков
  20. Декември 2014 295
  201
  0

  Новите болници, които започват своята дейност от 1 януари 2015 г., няма да могат да сключват договори и да получават финансиране от Националната здравноосигурителна каса догодина. Това гласува парламентът вчера при приемането на второ четене на закона за бюджета на НЗОК. Това право губят и клиниките, които тепърва започват да предлагат лечение по нови клинични пътеки. Според здравния министър Петър Москов текстът бил включен в закона, за да спре източването от някои болници на пари от Здравната каса с фиктивни дейности. Той даде за пример пациент с апандисит, който е приет в клиниката с перитонит.
  "В този текст има една-едничка цел - да се запази ресурсът на НЗОК за тези, които до момента са получили разрешение за дейност. Убеден съм, че срещу държавата ще бъдат заведени...

Апис