Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2014 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Снимка
Павел Попандов и режисьорът Любомир Печев на снимачната площадка на "Драсканица"
Снимки "4XFilms"

Дипломният филм на Любомир Печев се състезава за "Златна роза"

Късометражната лента, показана в Кан, има прожекция утре на фестивала във Варна

Дума

9. Октомври 2012 , брой: 234   520   0

Зрителите на 31-вия фестивал за българско кино "Златна роза" във Варна ще могат да видят в конкурсната програма късометражния филм на режисьора Любомир Печев "Драсканица", селектиран на Short Film Сorner на фестивала в Кан тази година. Прожекцията е на 10 октомври от 16 ч. в зала 1 на ФКЦ, научи ДУМА от продуцентката Милена Калева.
Историята на 5-годишния Пепи, който се заключва в склада в детската градина и отказва да комуникира с възпитателите си, събира на екрана любими български актьори като Татяна Захова, Янина Кашева, Павел Попандов, Искра Донова и Нина Димитрова. Те се опитват да накарат детето да излезе, като единственият ключ, който имат, е нарисуваната от него спирала с точка в средата. Партнира им 8-годишният Константин Костов, който е в една от централните роли в снимания у нас турския сериал "Ездачи".
Филмът е дипломен за режисьора Любомир Печев, който завършва НАТФИЗ при акад. Людмил Стайков, и е финансиран от Националния филмов център, Американската фондация за България и продуцентската компания "4XFilms", която е копродуцент.
"Драсканица" разказва как системата потиска индивидуализма у хората още от най-ранна възраст и всяка проява на различие, талант или силен характер се възприема като опит за бунт срещу установените правила, споделя режисьорът. Той и сценаристката Александра Генова поднасят темата по лек и забавен начин в абсурдно комични ситуации. Продуцентката Милена Калева обясни, че на фестивала в Кан, където лентата е била показана, зрителите са останали очаровани от актьорите. Имаме страхотни актьори, достойни за възхищение не само заради таланта им, но и заради това, че не се страхуват да се доверят на млади режисьори и да работят с тях, смята Калева.
"Драсканица" ще се състезава за наградата "Златна роза" заедно с още 9 късометражни филма.

 

 

 

Най-четени материали

Най-коментирани материали

 

България

  • Вузове и институти са елиминирани, няма как да се съберат насред ваканцията, за да номинират кандидатите си
    21. Август 2014 192
    1,585
    0

    Конкурс за избор на член-кореспонденти със скандални срокове обяви вчера БАН - от 20 август до 19 септември научните съвети на държавните научни организации, факултетните съвети на вузовете и ръководствата на научните и творчески съюзи трябва да номинират кандидатите си и предложенията да постъпят в деловодството на БАН. Това обаче е невъзможно, тъй като сроковете съвпадат с лятната ваканция на учените и преподавателите. В повечето висши училища, особено в големите университети, отпуските са след приемната кампания от средата на август до 15 септември. Голямата част от вузовете открива учебната година след 15 септември, Пловдивският, Великотърновският и Софийският университет - на 1 октомври. Единствен ЮЗУ започва годината от 1 септември....

Апис