Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

28 Май 2016 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Дипломният филм на Любомир Печев се състезава за "Златна роза"

Късометражната лента, показана в Кан, има прожекция утре на фестивала във Варна

Дума

9. Октомври 2012 , брой: 234   926   0
Снимка
Павел Попандов и режисьорът Любомир Печев на снимачната площадка на "Драсканица"
Снимки "4XFilms"

Зрителите на 31-вия фестивал за българско кино "Златна роза" във Варна ще могат да видят в конкурсната програма късометражния филм на режисьора Любомир Печев "Драсканица", селектиран на Short Film Сorner на фестивала в Кан тази година. Прожекцията е на 10 октомври от 16 ч. в зала 1 на ФКЦ, научи ДУМА от продуцентката Милена Калева.
Историята на 5-годишния Пепи, който се заключва в склада в детската градина и отказва да комуникира с възпитателите си, събира на екрана любими български актьори като Татяна Захова, Янина Кашева, Павел Попандов, Искра Донова и Нина Димитрова. Те се опитват да накарат детето да излезе, като единственият ключ, който имат, е нарисуваната от него спирала с точка в средата. Партнира им 8-годишният Константин Костов, който е в една от централните роли в снимания у нас турския сериал "Ездачи".
Филмът е дипломен за режисьора Любомир Печев, който завършва НАТФИЗ при акад. Людмил Стайков, и е финансиран от Националния филмов център, Американската фондация за България и продуцентската компания "4XFilms", която е копродуцент.
"Драсканица" разказва как системата потиска индивидуализма у хората още от най-ранна възраст и всяка проява на различие, талант или силен характер се възприема като опит за бунт срещу установените правила, споделя режисьорът. Той и сценаристката Александра Генова поднасят темата по лек и забавен начин в абсурдно комични ситуации. Продуцентката Милена Калева обясни, че на фестивала в Кан, където лентата е била показана, зрителите са останали очаровани от актьорите. Имаме страхотни актьори, достойни за възхищение не само заради таланта им, но и заради това, че не се страхуват да се доверят на млади режисьори и да работят с тях, смята Калева.
"Драсканица" ще се състезава за наградата "Златна роза" заедно с още 9 късометражни филма.

 

 

 

Спорт

  • България разделя 7-о място на световното в Астана с 2 медала
    28. Май 2016 118
    63
    0

    Стойка Петрова (54 кг) спечели сребърен медал на Световното първенство по бокс за жени в Астана, Казахстан. 30-годишната добричлийка загуби на финала от представителката на домакините Дина Жоламан с 0:3 съдийски гласа. Първата и единствена засега наша европейска шампионка по бокс при жените започна колебливо и изглеждаше леко нервна срещу много подвижната и изключително бърза съперничка. Боксьорката на БК Русе така и не успя да намери точната дистанция, от която да проведе боя, въпреки че имаше предимство заради по-високия си ръст и по-дългите си ръце. Тя загуби първите два рунда, а в началото на третия получи наказателна точка заради задържане на Жоламан, което окончателно предреши мача. Въпреки загубата Стойка извоюва първия си медал от...


Всички права запазени "ДУМА"