29 Март 2024петък00:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Левият проект

БСП може и трябва да бъде модерна партия, отчитаща новите реалности и възможности за устойчиво развитие на обществото

/ брой: 234

автор:Иван Нончев

visibility 2432

Четиридесет и осмият конгрес на БСП вече е минало. Социалистическата партия се оказа на висотата на потребностите и изискванията на настоящия етап на развитие на България и света. Главното е записано в политическите резолюции на конгреса: "Нашата заявка за алтернатива е ясна - левият проект за социална държава." И още: "Необходими са ни идеи и политики за днешния и утрешния ден, които да отговарят на потребностите и стремежите на хората за по-добър живот и по-добро бъдеще." Позволявам си да изкажа моя прочит на тези постановки.

Отдясно наляво

Основателно се акцентира на левия проект за развитието на обществото. Той има същностни и съдържателни страни, различни от действащия в много страни десен проект. Идеологическата  основа на десния проект е неолиберализмът или  пазарният фундаментализъм, възприет и прилаган в различна степен от партии и коалиции, наричащи се  десни, в много държави - САЩ, Великобритания, Франция, Германия и др., вкл. и България. Той надценява и фетишизира капиталистическата система, изградена върху частната собственост върху средствата за производство, развитата пазарна икономика с присъщите й закони и механизми, функциите на парите като капитал, ненамесата на държавата в икономиката и индивидуализма.
Реалната практика на неолибералното развитие на капиталистическата система изостри до крайност присъщите й противоречия: задълбочиха се икономическите кризи; засилва се деструктивната  роля на финансовия и кредитния капитал; увеличава се масовата и хронична безработица; нараства ножицата на социалните неравенства и в развитите страни, и между тях и изостаналите държави; нарастват разходите за въоръжаване и воденето на  войни, които унищожават ресурси и убиват хора; увеличават се негативните резултати от човешката  дейност върху природата и околната среда,  застрашаващи живота на човечеството. Това даде  основания на много изследователи да направят извод, че причините не са в отделни грешки на  фирми и банки, на политици и държави, а са присъщи на системата.
Обективният процес на развитието на  производителните сили и съпровождащите ги промени в обществените отношения обусловиха прогресивното развитие на обществото. Но вече

започва залезът на капиталистическата система

Той намира израз и в изострянето на всички присъщи й противоречия, и в появата и съзряването на обективни явления и процеси, на промени, характерни за нов, посткапиталистически свят. Влияние на тези процеси оказва, от една страна, внедряването в практиката на новите постижения на науката, най-вече информационно-комуникационните технологии. От другата страна е ролята на държавата, която законодателно може да подпомага и негативните, и позитивните процеси, осигуряващи прогресивното развитие на обществото.
В периода на залеза на капитализма протичат и процеси, обуславящи значими промени в икономиката и социалната сфера: движение на капитали и работна сила, увеличаване на производителността на труда; засилва се ролята на държавата в икономиката и пр. Опознаването и съзнателното въздействие върху всички обективни процеси съдействат за прогресивното развитие на  обществото в посока изграждането на нов, посткапиталистически свят.
Всяко икономическо мероприятие и всяко техническо или технологично нововъведение, съпроводено с промени в заетостта, доходите, жизненото равнище, е и силно социално. Всяка инвестиция за добив от природни ресурси, в построяването на ТЕЦ, АЕЦ, ВЕИ оказва въздействие върху природата и околната среда, в която живее човекът. По-нататъшното прогресивно развитие на  обществото изисква със силата на обективна  необходимост да се държи сметка за единството на  икономическото, социалното и екологичното развитие. Това е доловено от специалните  изследвания на ООН и ЕС и се възприема като теза за устойчивото развитие на обществото.
Устойчивото развитие на обществото предполага устойчивото икономическо развитие, непрекъсвано от икономически кризи; устойчиво социално развитие, водещо до

намаляване на социалните неравенства

и постепенното им преодоляване; устойчиво екологично развитие, съхраняващо природата, подобряващо околната среда. Устойчивото развитие на обществото (УРО) е безалтернативна стратегия през настоящия век.
УРО все повече се осъзнава като обективна потребност, изискваща целесъобразни действия на  фирмите, държавата, неправителствените организации, цялото общество. По реализирането на УРО вече се извършва многостранна дейност и в ООН, и в ЕС, и в много страни по света, които разработват свои стратегии за устойчиво развитие. Главното в повечето от тях са целенасочените мерки за притъпяване и преодоляване на негативните явления и процеси, за утвърждаване на позитивните. Възможните насоки на дейност са към няколко по-важни обективно протичащи процеси и назрели проблеми.
Първо. Съвременните информационно-комуникационни технологии и методи на  математическите и др. науки, новата форма на капитализма и новият модел на икономиката позволяват да се осъществи непрекъсвано от кризи устойчиво икономическо развитие.
Второ. По постигането на устойчиво социално развитие: а/ Осигуряването на пълна заетост с трудови доходи, позволяващи нормално  възпроизводство на работната сила, вкл. чрез  намаляване на работното време и в освободеното  време да се наемат нови трудещи се. б/ Целенасочена дейност по процеса на уеднаквяване на съдържанието и характера на труда на заетите в различните сфери и дейности, съдействащ за преодоляването на социалните неравенства и за  увеличаване на социалното време. в/ Промени в разпределението и преразпределението на новосъздадената - добавената, стойност и в отделните предприятия и фирми, в страната чрез  известните механизми, осигурявайки задържане нарастването на високите доходи и постепенно   увеличаване на най-ниските, ниските и средните доходи, водещи до

повишаване на доходите

на всички социални слоеве и намаляване, а в бъдеще и преодоляване, на социалните неравенства и бедността. г/ Настойчива дейност по получаване, повишаване и подобряване качеството на образованието и квалификацията на населението. д/  Решително подпомагане процесите на създаване на доброволни обединения, съюзи по примерите на ЕС, БРИКС, Евразийския съюз и др. като фактори за  ускоряване развитието, за предотвратяване и  изключване на войните от живота на човечеството.
Във функционирането и прогресивното развитие на обществото участват с труда си почти всички заети в производството на продукти, стоки и услуги - като самостоятелно наети, работодатели, наемни трудещи се, и в домашното стопанство и са заинтересовани от осъществяването на процесите на УРО.
Устойчивото развитие е форма на движение, което променя сегашното състояние, а темповете, посоката на това движение са предопределени от съществуващите условия и предпоставки. Реалните процеси на промени, оказващи влияние на функционирането на капиталистическата система в досегашния й вид, са и фактори на осъществяването на промени към УРО, водещи до историческото, икономическото и социалното изживяване на  капиталистическата система и замяната й с нов свят, коренно различен от нея - без икономически  кризи, с пълна заетост, с хора с високо образование и квалификация, с изживени социални  неравенства, разполагащи с достатъчно свободно време за всестранното си развитие, с производство на достатъчно продукти за потребление от всички, изключващ войните и пренасочващ сегашните  огромни военни разходи за прогреса на  обществото.
Левите движения и партии, възприели УРО, действащи съгласно неговите изисквания, се утвърждават като такива не на статуквото, а на  прогресивното развитие на обществото към нов, посткапиталистически свят, което ги прави модерни леви формации, отчитащи новите реалности и възможности на сегашното и бъдещото развитие на обществото. БСП може и трябва да се развива и  утвърждава като такава партия. Тези промени имат значимост на визия за бъдещото развитие на   обществото, на идентификационни черти, на стратегически цели и ориентири за всекидневна  практическа дейност.
Действията на левите партии против десните политики по конкретните въпроси, когато са в опозиция, и за леви политики, когато са на власт, са за устойчиво развитие на обществото. Да си спомним написаното от ненадминатия изследовател на общественото развитие и капитализма Карл Маркс: "Буржоазният период от историята е призван да създаде материалната база на новия свят."(1)

--------
(1) Маркс К., Енгелс Ф., Избрани произведения. Том първи. С., БКП, 1950 г.


Ниски и замразени доходи, растящи цени, безработица и липса на социална политика - това е България в последните три години
Снимка БГНЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ