26 Април 2024петък20:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сергей Станишев:

Ще търсим отговорност за безобразията

Активът на партията трябва да се мобилизира и да мотивира хората да гласуват за нас, препоръча лидерът на БСП

/ брой: 235

автор:Павлета Давидова

visibility 124

Българската социалистическа партия ще търси отговорност за безобразията на сегашните управляващи веднага щом вземе властта след парламентарните избори през 2013 г. Такава закана отправи в понеделник вечер лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев пред столичните активисти на партията. На срещата, която мина под мотото "Победата започва от София - солидарни с хората", се събраха над 1000 души, които дискутираха основните теми и проблеми на деня.
Соцлидерът бе категоричен, че

втори мандат на ГЕРБ ще бъде пагубен


за страната, а основна цел на БСП ще е да бъде единствената ясна опозиция на "този режим", която да върне надеждата на хората и вярата им в честните избори и демокрацията.
Станишев анализира, че ГЕРБ не са ефективни в управлението на страната, в осигуряването на работни места и икономически растеж, нито в осъществяването на социална политика. "За тях това са второстепенни неща. Те са ефективни в контрола и упражняването на власт в свой интерес или на приближените си", категоричен бе той. Соцлидерът изрази опасенията си, че управляващите ще се опитат да опорочат изборния процес, така както се получи при последните избори. Това не е проблем на БСП, а на държавата - изборният процес в страната е далеч от европейските практики, изтъкна той.
Станишев ще използва поста си като лидер на ПЕС, за да осигури наблюдатели от европейските институции и страни, които да следят изборите, и обеща да направи всичко по силите си, за да осигури честен вот. "Видно е, че властта не желае честни и свободни избори. Властта е самоцел за върхушката на ГЕРБ и за приближените до нея кръгове. Те ще направят всичко за нея и това е заплаха за България", обобщи Станишев. Той определи само две възможности пред българите - свободата или ГЕРБ.

Председателката на столичната организация на БСП Анна Янева бе доволна от организацията на събитието


Мощни ръкопляскания и викове "Победа" огласяха зала 3 на НДК няколко пъти в подкрепа на социалистите, спечелили изборите от раз в община Хърлец, село Батак и Калофер. "Щастлив съм, защото ГЕРБ не е спечелил на първи тур в нито едно от населените места, където имаше частични избори. В Калофер нашият кандидат за кмет Румен Стоянов спечели с 88% доверие, а кандидатът на ГЕРБ има едва 3%. Методите, които използват ГЕРБ, вече не дават резултат. В Хърлец се опитаха да приложат добре познатите им методи за избори - с докарване на мутри, използване на кмета, с обещание за работа в Козлодуй, с лъжи, натиск и страх и пак не им се получи", изтъкна лидерът на БСП. Той отбеляза, че се наблюдава целенасочен процес на опростачване като стил и вкус в обществения живот. "На този тип власт й трябва общество от непросветени хора, които тънат в мизерия, защото така няма да имат време да надигнат глава. От непросветени, лесни за манипулиране, за да може, когато вождът каже "а", те да повторят "а", предупреди Станишев. Той призова социалистите да подкрепят и Стефан Данаилов, тъй като напоследък манипулациите спрямо него са зачестили. Според лидера на БСП няма нищо случайно в атаките срещу един от авторитетите на партията, който винаги е имал позиции, които отстоява.
"Долу мутрата Борисов", извика глас сред около хилядата социалисти, които бяха дошли на срещата. Станишев отбеляза, че хората, макар и недоволни от ГЕРБ, все още не са готови да подкрепят БСП. Той заръча на съпартийците си да работят по-усилено и да мотивират хората да гласуват за левицата.

Повече инициативи, събития и срещи с хората

 препоръча соцлидерът. Според него БСП трябва да извлече поуките, натрупани при събирането на подписи за референдум за АЕЦ "Белене". Той отхвърли идеята на симпатизант от публиката за създаването на телевизионен канал на БСП. Според него няма нужда да се започва от нулата подобна инициатива, която ще струва много и ще има неясен политически ефект.
Лидерът на БСП използва възможността и да подреди задачите на левицата за парламентарните избори. "Тези, които не могат да дишат ГЕРБ, още не са готови да гласуват за нас. Трябва да ги мотивираме", призова той. Според него социалистите трябва да направят всичко възможно, за да не допуснат втори мандат на ГЕРБ и да успеят да върнат надеждата на хората.
Лидерът на БСП обобщи за първи път най-спешните ходове, които трябва да се направят след смяната на властта. Според него бъдещето управление се нуждае от план за първите сто дни, след това от ясна програма за първата година. Няма да действаме безцелно и хаотично, защото наследството ще е ужасно тежко, сподели той. Соцлидерът изчисли, че  българинът задлъжнява с 680 лв. в резултат на сегашното управление, а пък хаосът в енергетиката покрай АЕЦ "Белене" ще струва 5000 лв. на човек в следващите 15 години. Въпреки това Станишев декларира, че ако вземе властта, няма да се оправдава с наследството, а веднага ще се хване за работа.
Сергей Станишев призова столичната организация на БСП да се мобилизира и да даде своя принос в бъдещата победа. ГЕРБ управляват София от 2005 г., а през това време не са свършили абсолютно нищо, разкритикува партията на Борисов лидерът на левицата. Той припомни, че ГЕРБ няколко пъти прави първи копки на завода за боклук, но такъв все още няма, както и това, че бездомните кучета са проблем, който общината изобщо не може да реши.
От изказването на Станишев стана ясно, че

БСП ще иска да се намали прагът за валидността на референдумите


Според сегашния закон допитването е валидно, ако в него са участвали поне толкова, колкото са гласували на последните парламентарни избори, и е успешно, ако положително са отговорили поне половината от гласувалите през 2009 г. Активността в изборния ден бе повече от 4 млн. души. "Не е нормално един парламент да се избира с 40-50% активност, а половината от него да са достатъчни за избор на правителство, а за референдума да има други правила", обясни лидерът на БСП.
Лидерката на градската организация на БСП в София Анна Янева пък призова столичните социалисти да използват своя опит и да допринесат за успеха на изборите. Според нея позицията на Станишев в ПЕС гарантира добро бъдеще не само на партията, но и на цялата страна.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ