19 Май 2024неделя17:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Конституционният съд отряза омбудсмана

Магистратите защитиха правото на банките и данъчните да събират бързо взиманията си, срещу което Константин Пенчев подаде жалба

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 25

Конституционният съд (КС) отхвърли жалбата на омбудсмана срещу привилегията на банките и на Националната агенция за приходите (НАП) да събират взиманията си от длъжници по облекчен ред. Правомощието е записано в Гражданско-процесуалния кодекс, с което се позволява на НАП и финансовите институции да искат от съда издаване на заповед за незабавно изпълнение срещу длъжници и запор на имуществото им срещу представяне на техни документи или извлечения от счетоводни книги. В останалите случаи при оспорване от страна на длъжника се води съдебно дело. Решението е взето с единодушие от конституционните съдии.
Припомняме, че обмбудсманът Константин Пенчев депозира жалба в КС, с която поиска да бъде отменено правото на банките за бързо събиране на суми от длъжници. Той се аргументира с това, че районните съдилища издават изпълнителен лист срещу фирма или гражданин за сумата, която банките поискат от длъжника, само на базата на лист хартия, който е подписан и подпечатан от самите банки.
Според решението на КС обаче държавата, общините и банките имат нужда от тази привилегия, защото техните взимания са от висок обществен интерес. Магистратите мотивират решението си с довода, че държавата и общините представляват обществения интерес, защото се издържат с парите на данъкоплатците. По отношение на банките е направен същият извод, въпреки че са частни дружества, но в тях има и значителни бюджетни средства.
"Конституцията допуска отклонение от общите правила, когато съответният закон регламентира специален ред по отношение на задълженията на държавните учреждения, за да бъде гарантирано изпълнението на възложените им публични функции", завяват магистратите. КС смята още, че постъпването на приходи по ускорена процедура допринася за нормалната работа на институциите. Според съда няма причина да не се вярва на вътрешните документи, създадени от държавните институции, общините и банките, защото те подлежат на строга регламентация и контрол.
"Оспорената норма не е противоконституционна и защото обективира разумния баланс между особения и уникален правен статус на банките като търговски дружества, отчита спецификата на възложените им функции, завишените изисквания към дейността им в различните направления, обезпечава необходимостта от засилена защита на обществения интерес чрез осигуряването на стабилността на банковата система и гарантирането на правата на вложителите", се казва в решението за правата на банките да си прибират бързо взиманията.
От постъпилите по делото писмени становища единствено Висшият адвокатски съвет се е обявил срещу запазването на привилегията на държавата и общините. В същото време Националната асоциация на българския бизнес, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Центърът за правно съдействие и европейски практики и Сдружение "Българска национална асоциация "Активни потребители" са подкрепили искането на омбудсмана по отношение на банките.
Министерският съвет, Националната агенция за приходите, Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, Асоциацията на банките в България, Институтът за модерна политика и Комисията за защита на конкуренцията са заявили, че искането на омбудсмана е изцяло необосновано.

Сезират главния прокурор за фирмите-събирачи на дългове

 ВМРО сезира главния прокурор за законността на т.нар. фирми-събирачи на дългове (колектори), свързани с неиздължени сметки за вода, мобилни услуги и други комунални задължения. Настояваме прокуратурата да събере и провери всички сигнали на граждани срещу рекета и тормоза на въпросните събирачи и да се произнесе дали тази практика е допустима, обяви Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО и общински съветник. От партията се съмняват и за договорки между някои компании и т.нар колектори за прехвърляне на цели масиви от данни на граждани. ВМРО съветва хората да алармират веднага полицията и да завеждат дела.

 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1352

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1295

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1324

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1443

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1359

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1464

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1287

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1559

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1538

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1479

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ