24 Април 2024сряда00:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Две сестри от Дупница между Левски и ЦСКА

Ралица Василева играе баскетбол за "сините", Елица става волейболистка при "червените"

/ брой: 238

автор:Георги Аргиров

visibility 2489

От дълги години съперничеството между Левски и ЦСКА не е само на футболния терен, но и във всички колективни, а дори и индивидуални спортове. Съдбата определя такава семейна "битка" в едно напълно спортно семейство от Дупница. Фамилията Василеви е прочута не само у нас най-вече с дъщерите си. Иначе бащата е бивш лекоатлет - бегач на 400 и 800 м. Майката пък е играла баскетбол в младежките си години. Дъщерите им Ралица и Елица стават професионални спортистки и разнасят славата на България по света.
Рали е по-голяма с 5 години, но отстъпва на сестричката си ръстово с внушителните цели 9 см. Каката е тренирала баскетбол в Левски, където се завърна за новия сезон. Малката й сестричка пък започва своята бляскава волейболна кариера в ЦСКА. Ралица е възпитаничка на спортното училище в Левски, Елица е учила, но не е завършила спортното училище на ЦСКА, защото твърде млада талантът й е оценен в чужбина и тя заиграва в Италия още 17-годишна. Малката Ели, която на ръст отдавна е надраснала кака си, от новия сезон ще играе в Меката на световния волейбол Бразилия. Още 14-годишна Ралица напуска родния град Дупница, за да се готви в Левски. На 13 години пък Елица я последва в столицата, но за да играе при девойките в ЦСКА. Тогава Ралица вече е 18 години. С усмивка тя си спомня как родителите им се съгласили да убедят Ели да изостави баскетбола и да започне да тренира волейбол, защото той е бил най-подходящият за нея спорт.
Ралица Василева тази година предпочете родния баскет шампионат пред френското първенство. Тя вече подписа своя договор и тренира в зала "Универсиада" с баскетболистките на Левски. Първата й официална изява отново със синия екип е този уикенд срещу отбора на Хасково. Някои сигурно ще се зачудят какво е накарало баскетболистката да предпочете България пред Франция, където до миналата година защитаваше цветовете на Дижон. Две основни причини изтъкна Ралица: Все пак във Франция е играла в долните баскетболни дивизии, а икономическата криза, която е налегнала целия свят, е дала своето отражение и във френския баскетбол. И друго признание направи госпожица (все още) Василева:" По-добре с по-малка заплата, но на игрището, отколкото скъпо платена резерва в чужбина!". Категорична е, че играта й доставя преди всичко удоволствие, затова гледа да играе редовно. Бърза да уточни, че в предишния й отбор са разчитали на нея, но в крайна сметка се е завърнала в България. С Левски договорът й е само за 1 година, а след края на сезона ще се решава дали да бъде продължен. Това не е първият български отбор на Ралица обаче. Тя дебютира професионално при жените в самоковския Рилски спортист, а после е защитавала цветовете и на пернишкия Миньор. Колежката й Екатерина Арабаджиева, която от 12 години живее и играе във Франция, обаче й помага да заиграе в Дижон. Въпреки всичките си опити обаче не успява да научи френски език и разговаряла със съотборничките си на английски. При завръщането си в Левски заедно с новите състезателки в отбора пък е нахъсана да нарушат дългогодишната доминация на бургаския ЛУКойл Нефтохимик и на русенския Дунав 8806 и до последно да се борят за шампионската титла. Защото в отбора са млади и добри състезателки, които са жадни за успехи.
Още в детските години Ралица се е запалила по баскетбола. Тя сама е направила избора си и не му е изневерила през следващите години. Мнозина родители и деца опитват по няколко вида спорт или други извън учебни занимания, докато намерят подходящото занимание, а Ралица сама се е запалила и започнала да тренира баскетбол. След спортното училище завършва семестриално и НСА, но заради кариерата си все още не е намерила време да се дипломира като треньор по баскетбол.
Двете сестри са изключително близки и дори от разстояние винаги са успявали да намерят време да се видят. До миналата година волейболистката Елица игра в Италия за отбора на Бергамо. А Италия и Франция са на достатъчно близко разстояние като километри, отбелязва Ралица. Като по-голяма, Ралица по-често е посещавала малката си сестричка в Италия. Това е и защото Ели е била по-заета, уточнява Рали. Тя не крие, че най-близкият й човек е малката й сестра и затова на ръката си е татуирала името й, вплетено в пеперуда и знак за късмет на китайски. За 6 години си е направила общо 6 татуировки по тялото. Елица й връща жеста и е изписала името на кака си на същото място и също има още 5 татуировки.
Националната волейболистка от новия сезон ще играе в Амил Кампинас, Бразилия. За да заиграе в страната на кафето, тя е отхвърлила друга примамлива оферта от Япония, където също женският волейбол се радва на почти религиозна почит. Ели обаче претърпява тежка контузия в решителния мач с Чехия от евроквалификациите. Тя къса връзки на глезена още в началото на двубоя, но и без основната си реализаторка съотборничките й съумяха да спечелят 2 инфарктни победи над чехкините и така да си осигурят участие на шампионата в Германия и Швейцария догодина. Момичетата на Марсело Абонданца посветиха класирането си на контузената Ели. А тя до дни очаква да замине за Бразилия, където ще продължи лечението й. Нейните съотборници и началници в клуба не са се отказали от волейболните й умения и с нетърпение я очакват да се присъедини към отбора и да повдигне класата му.
Елица Василева признава, че й е провървяло в кариерата. Едва на 17 години тя отива да играе в Италия. В Сирио Перуджа е заедно с голямата българска волейболистка Тони Зетова. Така девойката успява да се докосне до своя идол. Зетова буквално я взима под крилото си - помага й в адаптацията, съветва я в тренировките, окуражава я в мачовете. Преминава и през Фотопадрети Бергамо, където се събира с приятелката си Христина Русева-Паяка, с която е отраснала в ЦСКА, а съдбата отрежда двете да играят заедно и в Италия. Ели Василева не е притеснена от обстоятелството, че ще бъде първата българка, която ще играе в страната-законодател на световния волейбол.
Ралица пък е амбицирана с добри изяви в Левски да заслужи признание и да бъде повикана в националния отбор по баскетбол. "Амбиции винаги има, въпросът е дали има покана за националния отбор или не", откровена е Рали. Тя ще се опита да докаже, че има качества за националния отбор. Още повече, че през новия сезон ще играе в България, пред очите на всички баскетболни спецове и треньори. Женският национален отбор по баскетбол е без треньор, след като испанецът Хосе Мария Бусета подаде оставка и федерацията тепърва ще избира негов заместник. С нов треньор и нов състав пък може най-накрая някога славният ни женски баскетболен отбор да тръгне отново нагоре и така каката Ралица да "догони" малката Елица в кариерата.
Дали някога двете са спорили по темата Левски и ЦСКА? Не, категорична е Ралица. Но опитва да намери разлика във френския и българския баскетбол. Според нея във Франция спортът е по-силов, докато в България е по-техничен.
Колкото до семейния статус на двете сестри, Ралица в момента си няма приятел, а Елица е с баскетболиста от националния отбор Божидар Аврамов. За двамата влюбени ще бъде доста тежко през тази година, защото Божидар остана да играе в баскетболния ни шампион ЛУКойл Академик, а Елица ще е в далечна Бразилия.
Ралица бурно подкрепя Ели, когато е на игрището, а други спортове, които я вълнуват освен баскетбола, са тенисът и хандбалът. Дори е пробвала да играе и хандбал в НСА.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ