19 Април 2024петък03:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Еколози искат оставката на Нона Караджова

Екоорганизации излизат на протест срещу безобразията в министерството на околната среда

/ брой: 243

автор:Павлета Давидова

visibility 174

Оставката на министър Нона Караджова, както и смяната на ръководството на Mинистерството на околната среда и водите искат зелени партии, стана ясно вчера. Сред мотивите им е стимулирането на "любими" на Караджова фирми, прикриване на нарушения от страна на фирми, застрашаващи околната среда и здравето на хората, както и неефикасен контрол около спазването на различни еконорми. Зелената партия, ПК "Екогласност", "Движението с екологична насоченост", както и инициативни комитети от Крумовград, Ямбол, Златица и Пирдоп и др. организират протест пред сградата на МОСВ в София. Митингът ще е на 31 октомври от 10 ч. и ще е под мотото "3 години корупция, конфликт на интереси и пропиляване на европейски средства в екологичната администрация".
"Министър Караджова толерира икономическите интереси на фирма "Аурубис", която се разпорежда като феодал в Средногорието, без какъвто и да е държавен контрол. В резултат от това безхаберие жителите на района са водещи по ракови заболявания в страната, а 60% от децата са болни от астма", възмути се Емил Георгиев от "Екогласност". Посочени бяха и данни за наличие на арсен, кадмий и олово в пъпната връв на новородени в района. Хората са подложени на екологичен геноцид, при норма от замърсяване на въздуха от максимум 500 мг на кубичен метър, има случаи на измерени 1200 мг, алармира той.
Иванов подчерта, че още през 2008 г. Пирдоп, Златица и с.Челопеч са обявени за територия с повишен здравен риск заради замърсяване на почвата. Според него по тази причина от министерството трябва да са изключително внимателни при даването на комплексни разрешителни за производствата в района и наличието на ОВОС трябва да е задължително. Жителите от Средногорието са готови да блокират подбалканския път, ако МОСВ не отмени комплексното разрешително за "Аурубис" и ако не назначи ОВОС.
Зелените са изпратили писмо до председателя на комисията за околна среда в ЕП Матиас Гроте, както и до зам.-члена на комисията българския евродепутат Кристиан Вигенин, с което алармират и за еконарушения на фирма "Каолин". Представителка на протестиращите срещу златодобива в Крумовград Мария Дамянова бе категорична, че хората в района все още не са се отказали да се борят с открития добив в Ада тепе. "Златодобивната фирма ще получи милиарди, а за нас ще останат екологични проблеми, които няма да можем да решим с години напред. За жителите на Крумовград това, което министерството прави, е далеч от грижата за българите", категорична бе тя.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ