26 Април 2024петък17:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ДУМА осъди Авиоотряд 28

Сагата с пътните на премиера започна през есента на 2009 г.

/ брой: 244

автор:Дума

visibility 71

 

Журналистка от ДУМА спечели на последна инстанция делото, с което обжалваше отказ за достъп до информация за пътните разходи, направени за полетите на Бойко Борисов с Авиоотряд 28 в страната за периода 27 юли 2009 г. - юни 2010 г. Пето отделение на Върховния административен съд с председател Андрей Икономов отмени на 18 октомври решение на Административния съд в София и решение на зам.генералния директор на Авиоотряд 28, с което се отказваше достъп до искана информация. Решението е окончателно, постановиха магистратите.
На 12 юли 2011 г. съдия Весела Николова от АСС отхвърли жалбата на Веселка Венкова срещу решение на Авиоотряд 28, с което й бе отказан достъп до обществена информация, и я осъди да заплати на патрона на авиоoтряда - Министерския съвет, 680 лв. за разноски по делото. Исканата информация за разходите, направени за полети в страната от министър-председателя, представлявала служебна тайна, тъй като попадала в списъците на информация, представляваща служебна тайна на Министерството на транспорта и съобщенията и на Авиоотряд 28, обоснова решението си съдийката.
Историята с пътните на премиера при пътуванията му из страната започна през есента на 2009 г. По отказите на длъжностните лица от Министерския съвет Административният съд в София осъди премиера да предостави исканата от ДУМА информация. Сагата продължи с писмени предложения от МС желаната информация да се потърси от Националната служба за охрана - за разходите, направени с автомобилен транспорт, и от Авиоотряд 28 - за въздушните преходи на Борисов.
Кирил Терзийски от Програма достъп до информация, адвокат на Веселка Венкова, коментира, че в решението си ВАС деликатно съветва Авиоoтряд 28 да предостави исканата информация за разходите по полетите на премиера, или ако не може да пресметне колко точно струват, да откаже информация по тази причина. Ще им е трудно, защото експертизата, която ответникът на първа инстанция (Административен съд-София) поиска, показа, че информацията е налична в Авиоотряд 28. Ако си позволят отново да откажат информация по реда на Закона за достъп до обществена информация, ситуацията ще стане още по-скандално комична, смятат юристи.
Твърдението, че тъжителката индиректно печели второ дело срещу Бойко Борисов, не е лишено от основание, защото най-вероятно отказът на Авиоотряд 28 е продиктуван от по-горе стоящия орган, коментира Терзийски.От юридическа гледна точка решението на ВАС е добре обосновано, заяви защитникът. "Отказът на основание служебна тайна беше безумен и съдът правилно е преценил, че исканата информация не е и не може да бъде служебна тайна, защото не отговаря на критериите за служебна тайна. А и, както показаха доказателствата по делото, тя не е маркирана като служебна", аргументира се Терзийски.Негова е констатацията, цитирана и в писмената му защита пред ВАС: "Обществото вече знае колко струват полетите на г-н Борисов с Авиоотряд 28 в качеството му на футболист. Нека обществото разбере колко струват полетите на г-н Борисов и в качеството му на министър-председател".
Решението на Върховния административен съд задължава Авиоотряд 28 да предостави исканата от ДУМА информация по законовия ред.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ