19 Април 2024петък21:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Две български общини станаха член на турска асоциация за местна власт

Хасковските Минерални бани и Антоново смятат, че по този начин ще привлекат повече пари за проекти

/ брой: 248

автор:Павлета Давидова

visibility 162

Хасковската община Минерални бани, както и търговищката Антоново вече са членове на сдружение, чиято централа е в Истанбул и обединява турскоговорещи общини. Буквално преводът на организацията TDBB може да се чете като Съюз на общините от тюркския свят, но у нас тя е представяна като Сдружение на общините в Турция. Решението за присъединяването на Минерални бани е взето на последното заседание на общинския съвет, зам.-кметът Муса Чолак е изтъкнал пред местните, че само 6 български общини могат да се възползват от възможността, и то без да плащат членски внос. Поканата за присъединяването Муса е получил при участието си в Балканската конференция "Вчера, днес и бъдещето на балканските държави", проведена в Истанбул в края на септември. В Антоново гласуването за членство в ТDBB е от 13 септември 2012 г., а за представител е определен кметът Танер Али.
В сайта на Минерални бани се подчертава, че TDBB е "мощна организация с голям бюджет, която подпомага организирането на големи обучения, семинари и конференции с участници от целия свят и реализира проекти във всички сфери". Цитиран е и Чолак, който твърди, че общината ще черпи от турския опит и ще може да кандидатства за финансиране по различни проекти, които не са спуснати като мерки в България. За представител на Минерални бани в сдружението е определен кметът Мюмюн Искендер.
От община Минерални бани отказаха коментар за предстоящото членство. Служителка в администрацията не пожела да даде координатите на кмета или зам.-кмета с оправданието, че са заети покрай настоящите мюсюлмански празници и отпрати екипа на ДУМА да се обади след седмица. Муса Чолак затвори телефона с твърдението, че има грешка в номера. "За нас идеята за това членство бе пълна изненада", коментира пред ДУМА председателят на БСП в Минерални бани Пашин Пашинов, който е присъствал на въпросното общинско заседание. Решението за присъединяването към турската организация е станало факт без никакви предварителни дискусии или дебати. "Нямаше и нужда от такива, господин Муса освен зам.-кмет е и лидер на ДПС в Минерални бани, а те имат пълно мнозинство в съвета. Не мога да коментирам дали ще има някакви ползи за общината, защото изобщо не съм запознат нито с организацията, нито с възможностите", добави Пашинов.
"TDBB наподобява българското Сдружение на общините. Антоново получи покана, тъй като е побратимено с община Беймелек, Анталия.", обясни за ДУМА зам.-кметът Исмаил Ибрямов. Според него всички български общини, които са побратимени с турски, са получили покана за членство в сдружението. Той бе категоричен, че сътрудничеството, което ще последва след присъединяването, ще доведе до много инвестиции по проекти в България.
Руен, Мадан, Момчилград и Исперих са другите 4 общини, които се спрягат за членове на TDBB. От сайта на сдружението става ясно, че основните му цели са свързани с подобряването на градската среда и администрацията, запазване на културното и историческото наследство. За членство в него освен местни администрации и общини могат да участват и огранизации, асоциации и дори хора, които работят в сферата на градското и местното управление от "страни и региони, където се говори турски или диалектите му, както и региони, които имат географски, исторически и културни връзки с тези страни". Общините-членове от Турция са 115, за сметка на това има 485 от Киргистан и 327 от Азербайджан. Балканите са представени от една сръбска, 10 македонски, 4 косовски и 3 албански общини.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ